



GIODO La Quinta Toscana IGT 2022
Är detta den bästa GIODO La Quinta hittills?
Det är det åtminstone om man frågar Robert Parker, som ger hela 94+ poäng till Carlo Ferrinis nya 2022-utgåva av "La Quinta". En recension som många Brunello-viner kommer att titta avundsjukt på.
Om man ser närmare på råvarorna till det här vinet förstår man snabbt varför "La Quinta" sopar banan med många Brunello-konkurrenter. Druvorna skördas nämligen från samma GIODO-vingård som Carlo använder för att göra sin ikoniska 100-poängs Brunello.
Carlo skulle kunna (och skulle säkert vilja) göra fler GIODO-Brunello-viner, men det officiella Brunello-konsortiet sätter stränga gränser för hur många flaskor från GIODO-vingården som får ha Brunello på etiketten. Därför använder han en del av druvorna från samma vingård för att göra GIODO La Quinta.
Därför ska man inte betrakta detta som en andravin i klassisk bemärkelse, utan som ett vin som är helt för sig självt. Med 12 månaders lagring på franska ekfat och amfora skapar han en så raffinerad och elegant Sangiovese att man nästan skulle tro att den hade burgundiska drag. Men Sangiovese-druvans klassiska örtiga doft låter sig lyckligtvis inte förnekas!
Sedan Carlo Ferrini för snart 20 år sedan blev överväldigad av en ung Château Margaux 1990, har han varit besatt av att frambringa röda viner med samma svävande elegans. Och så snart du får La Quinta 2022 i glaset kan du smaka hur världsklass vecklar ut sig på tungan.
Rekommenderas till grillat nötkött, inälvsmat, vilt, lamm, italienska delikatesser, svampar och mogna ostar. Servera vinet vid 16–18 °C.
Hur smakar GIODO La Quinta Toscana IGT 2022?
La Quinta 2022 briljerar i glaset med en vacker mörk körsbärsröd färg som har lila nyanser längs kanten. I doften möts man av en så stor och komplex Sangiovese-arom att man skulle tro att det var Brunello i glaset… Upp stiger nyplockade violer, pikanta tranbär, vilda skogsbär samt hinkvis av röda och svarta körsbär, som övergår i eleganta medelhavsörter, lakrits, kaffe, tobak, läder och mineralitet från skogsbotten. Intensiv på tungan med utsökt finess och full kraft i Sangioveses ungdomliga saftcharm. Den långa finishen bygger fint vidare med komplexitet, djup och matvänliga tanniner som kommer göra de flesta Brunello-viner avundsjuka... Den bästa GIODO La Quinta hittills! Drick nu eller lagra +10 år från årgången.
GIODO La Quinta Toscana IGT 2022 passar bra till...
Hur är GIODO La Quinta Toscana IGT 2022 framställt?
2022 Toscana IGT är gjord av 100% Sangiovese från den blott 3 hektar stora Giodo-marken i centrala Montalcino. Marken sluttar 10% mot sydost och har en jordmån av porös och fossilrik kalksten. Druvorna odlas ekologiskt, och vinet framställs med skonsam "hands off" winemaking – dvs. ingen tillsats av jäst och en kort macerationstid, utan "pump-overs". Lagrat 12 månader på franska ekfat och leramphora samt cirka 6 månader på flaska före frigivning.
Druvor
SangioveseOm Carlo Ferrini

“Winemaker of the Year” – Gambero Rosso
“Winemaker of the Year” – Italian Sommelier Association
“Winemaker of the Year” – Wine Enthusiast
”One of Tuscany’s great winemakers” – Wine Spectator
”Det här är min dröm,” avslöjar Carlo Ferrini. Italiens förmodligen mest kände vinmakare döljer inte att projektet Podere Giodo är personligt och mycket känslosamt.
Den toskanskfödda enologen har fler perfekta 100-poängsbedömningar på sitt CV än vi omedelbart kan hålla reda på. De flesta viner har han gjort åt andra, exempelvis Casanova di Neri, tills han runt sekelskiftet fick ekonomi och möjlighet att gå solo.
Projektet ger han namnet GIODO för att hedra sina föräldrar, GIOvanna och DOnatello, som under hårda förhållanden slet och släpade för att deras son skulle kunna få en utbildning:
“Giodo encapsulates above all my own history with Sangiovese, my first great love. Its name is a tribute to my parents, Giovanna and Donatello, to whom I owe everything.” – Carlo Ferrini
Historien om Giodo i Montalcino börjar 2002, när Carlo Ferrini planterar 2 ha med noggrant utvalda Sangiovese‑kloner. År 2009 gör han sin första Brunello, och redan med 2010 blev det jackpot med perfekta 100 poäng från James Suckling.
Idag disponerar vingården, belägen mellan Sant'Angelo in Colle och Sant'Antimo, över 6 hektar. Från detta svala och solbelysta terroir frambringar Ferrini, med obarmhärtig druvselektion som katalysator, viner i världsklass. En strikt grön skörd eliminerar cirka 40 % av alla druvor, för att resten ska kunna mogna till perfektion.
Som ett resultat får Carlo Ferrinis Brunello nästan per automatik 100 poäng av de stora recensenterna. Han skulle kunna göra fler flaskor, men Brunello‑konsortiet sätter strikta gränser för hur många flaskor från Giodo‑marken som får ha Brunello på etiketten. Därför använder Carlo en del av markens ”100 point‑druvor” till att göra Giodo La Quinta Toscana Rosso IGT. En aromatisk, frisk och nästan burgundiskt elegant tolkning av Sangiovese. Världsklass till ett attraktivt pris!
Senaste tillskottet, ”Alberelli di Giodo”, är Carlo Ferrinis sicilianska projekt högt uppe på vulkanen Etna. Från 1,5 hektar med 80 år gamla (pre‑phylloxera) buskvinstockar gör han ett av världens bästa rödviner på druvan Nerello Mascalese, som också kallas ”Siciliens Pinot Noir”. Redan i premiärårgången 2016 utsågs det till ”Årets italienska debutvin”. Succén följdes senare upp med Alberelli di Giodos eleganta vita vin på Etna‑specialiteten Carricante, som stilistiskt placerar sig mellan Riesling och Chablis.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener
Syrainnehåll















