



GIODO La Quinta Toscana IGT 2022 Magnum
Giodo La Quinta i en lyxig magnumflaska!
Den bästa GIODO La Quinta hittills?
Åtminstone om du frågar Robert Parker, som ger hela 94+ poäng till Carlo Ferrinis nya 2022-utgåva av "La Quinta". En recension som många Brunelloviner kommer att titta på med avund.
Om man tittar närmare på råmaterialet till det här vinet är det lätt att förstå varför "La Quinta" slår många Brunello-konkurrenter med hästlängder. Druvorna skördas från samma GIODO-fält från vilket Carlo gör sin ikoniska Brunello med 100 poäng.
Carlo skulle kunna (och skulle förmodligen vilja) göra fler GIODO Brunello, men det officiella Brunello-konsortiet sätter strikta gränser för hur många flaskor från GIODO-egendomen som får ha Brunello på etiketten. Det är därför han använder några av druvorna från samma fält för att göra GIODO La Quinta.
Därför ska man inte se det här som ett andravin i klassisk mening, utan som ett vin som är helt sitt eget. Med 12 månaders lagring på franska ekfat och amfora skapar han en Sangiovese som är så raffinerad och elegant att man nästan skulle kunna tro att den har burgundiska egenskaper. Men lyckligtvis kan Sangiovese klassiska växtbaserade näsa inte förnekas!
Sedan Carlo Ferrini för snart 20 år sedan blev hänförd av en ung 1990 Château Margaux har han varit besatt av att producera röda viner med samma svävande elegans. Och så snart du lägger La Quinta 2022 i ditt glas kan du smaka på världsklassen som utvecklas på din tunga.
Rekommenderas till grillat nötkött, inälvor, vilt, lamm, italienska specialiteter, svamp och lagrade ostar. Njut av vinet vid 16-18°C.
Hur smakar GIODO La Quinta Toscana IGT 2022 Magnum?
La Quinta 2022 lyser i glaset med en vacker mörk körsbärsröd färg som har lila nyanser längs kanten. På näsan bombarderas du av en Sangiovese-doft så stor och komplex att du skulle kunna tro att det var Brunello i glaset ... Nyplockade violer, kryddiga tranbär, vilda skogsbär och hinkvis med röda och svarta körsbär reser sig upp mot eleganta medelhavsörter, lakrits, kaffe, tobak, läder och skogsmarksmineralitet. Intensiv på tungan med förnämlig finess och full smak av Sangioveses ungdomliga juice charm. Den långa avslutningen bygger snyggt med komplexitet, djup och matvänliga tanniner som kommer att göra de flesta Brunelloviner avundsjuka ... Den bästa GIODO La Quinta hittills! Drick nu eller spara +10 från skördeåret.
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
GIODO La Quinta Toscana IGT 2022 Magnum passar bra till...
Om Carlo Ferrini

“Winemaker of the Year” – Gambero Rosso
“Winemaker of the Year” – Italian Sommelier Association
“Winemaker of the Year” – Wine Enthusiast
”One of Tuscany’s great winemakers” – Wine Spectator
”Det här är min dröm,” avslöjar Carlo Ferrini. Italiens förmodligen mest kände vinmakare döljer inte att projektet Podere Giodo är personligt och mycket känslosamt.
Den toskanskfödda enologen har fler perfekta 100-poängsbedömningar på sitt CV än vi omedelbart kan hålla reda på. De flesta viner har han gjort åt andra, exempelvis Casanova di Neri, tills han runt sekelskiftet fick ekonomi och möjlighet att gå solo.
Projektet ger han namnet GIODO för att hedra sina föräldrar, GIOvanna och DOnatello, som under hårda förhållanden slet och släpade för att deras son skulle kunna få en utbildning:
“Giodo encapsulates above all my own history with Sangiovese, my first great love. Its name is a tribute to my parents, Giovanna and Donatello, to whom I owe everything.” – Carlo Ferrini
Historien om Giodo i Montalcino börjar 2002, när Carlo Ferrini planterar 2 ha med noggrant utvalda Sangiovese‑kloner. År 2009 gör han sin första Brunello, och redan med 2010 blev det jackpot med perfekta 100 poäng från James Suckling.
Idag disponerar vingården, belägen mellan Sant'Angelo in Colle och Sant'Antimo, över 6 hektar. Från detta svala och solbelysta terroir frambringar Ferrini, med obarmhärtig druvselektion som katalysator, viner i världsklass. En strikt grön skörd eliminerar cirka 40 % av alla druvor, för att resten ska kunna mogna till perfektion.
Som ett resultat får Carlo Ferrinis Brunello nästan per automatik 100 poäng av de stora recensenterna. Han skulle kunna göra fler flaskor, men Brunello‑konsortiet sätter strikta gränser för hur många flaskor från Giodo‑marken som får ha Brunello på etiketten. Därför använder Carlo en del av markens ”100 point‑druvor” till att göra Giodo La Quinta Toscana Rosso IGT. En aromatisk, frisk och nästan burgundiskt elegant tolkning av Sangiovese. Världsklass till ett attraktivt pris!
Senaste tillskottet, ”Alberelli di Giodo”, är Carlo Ferrinis sicilianska projekt högt uppe på vulkanen Etna. Från 1,5 hektar med 80 år gamla (pre‑phylloxera) buskvinstockar gör han ett av världens bästa rödviner på druvan Nerello Mascalese, som också kallas ”Siciliens Pinot Noir”. Redan i premiärårgången 2016 utsågs det till ”Årets italienska debutvin”. Succén följdes senare upp med Alberelli di Giodos eleganta vita vin på Etna‑specialiteten Carricante, som stilistiskt placerar sig mellan Riesling och Chablis.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Allergener
Syrainnehåll