0Varukorg

Tillbaka

Gorka Izagirre 2023

Spanien

Spanien, Baskien

12,5% alk.

75 cl

1 fl. per st.
339,95 SEK
6 fl. per st.
249,95 SEK
Slutsålt
Fråga om mängdrabatt
Slutsålt
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg
91 Point James Suckling
91 Point Houlberg

Beställ före

2 timmar 31 min

så skickar vi det idag!

Gorka Izagirre 2023

Spanien

Spanien, Baskien

12,5% alk.

75 cl

Bild av författaren

Vinet beskrivs av

Thor Gottschalk Vinexpert WSET 3

"91 points. Fresh and lively Txakoli with peaches, stones and sea breeze on the nose… Savory with mouthwatering freshness" - James Suckling

"94 points. Easily mistaken for a high-quality Loire valley Sauvignon Blanc combined with a young un-oaked white Burgundy (Chablis?) (tidl. årg)" - Decanter(tidl. årg.)

Redo att bli bortblåst av denna baskiska nyhet bland vita viner från regionens överlägset bästa vinproducent, Gorka Izagirre?

Vitt vinet bröt igenom ljudmuren förra året. Så blir det väl knappast mer aptitretande!

Gorka Izagirre är namnet på Baskiens ledande vinhus, beläget strax utanför den nordspanska staden Bilbao. Här har ägarna - som också står bakom den trestjärniga Michelin-restaurangen ”Azurmendi” - sedan 2005 arbetat hårt för att sprida kännedom om baskiskt vin genom att ägna sig åt de lokala vita druvorna med de välklingande namnen ”Hondarrabi Zuri” och ”Hondarrabi Zerratia”.

Det är ett uppdrag som de håller på att fullborda med sitt friska, mineraldrivna och aromatiska vita vin, som är helt utmärkt till alla typer av fisk, skaldjur och sushi.

Man känner tydligt den otroliga salta Atlantpåverkan i vinet, då vingårdarna ligger bara 1–2 kilometer från havet. Dessutom arbetar man hos Gorka Izagirre mycket med att lagra vinerna "Sur Lie" och i denna signaturvin mognar det totalt i fyra månader på jästresterna, vilket ger den Loire-liknande frukten en krämig, rostad ton à la Chablis. Ett vin som måste upplevas!

.....

Vinet är helt utmärkt till alla former av fisk och skaldjur, sushi och lättare fjäderfä-rätter samt fräscha sommarsallader, sparris och milda ostar. Servera vid 8–12 grader.

1 fl. per st.
339,95 SEK
6 fl. per st.
249,95 SEK
Slutsålt
Fråga om mängdrabatt
Slutsålt
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg
91 Point James Suckling
91 Point Houlberg

Beställ före

2 timmar 31 min

så skickar vi det idag!

Recensioner av Gorka Izagirre 2023

91 Point

James Suckling

Fresh and lively Txakoli with peaches, stones and sea breeze on the nose. Savory with mouthwatering freshness that follows through to an uncomplicated, salty, fruit-driven finish. Drink now.

91 Point

Houlberg

I næsen virker det som en olieret, fyldig og smørret vin … har klart nogle lidt saltede elementer med frugt af fersken, nektariner, hyben, grapeskral, flint, røg og en buket blomster. Det er ret spændende … velkendt og alligevel anderledes. Smagsmæssigt har vinen en mørk og bombastisk syre … virkelig fed og maskulin, har en fed, olieret og endda nærmest tyktflydende med syltede citroner, salte citroner, bitter lemon, syrlige æbler og derfor bliver det en frisk vin på en fed, opulent og tung måde. 91 point. Forhandles af Supervin, hvor en flaske koster 199,95 kr., mens prisen er 99,95 kr. ved køb af 6 flasker.

94 Point(tidigare årgång)

Decanter

Made from 50% Hondarrabi Zerratia, 50% Hondarribi Zuri the Gorka Izagirre 2023 shows an enticing, bright pale straw colour, combined with an open aroma of green apples and limes. The palate shows an excellent balance between ripe fruit flavours, (lime, green apple, and melon,) zesty acidity and a lingering finish. This is an impressive and characterful, fresh white wine where the Atlantic influence (just 1-2 Kms from the vineyards) shines through in its aroma and texture. Easily mistaken for a high-quality Loire valley Sauvignon Blanc combined with a young un-oaked white Burgundy (Chablis?), enjoy it chilled in a large, wide rimmed glass to enhance the aroma. Ideal with salads, cheese, shellfish, and grilled fish (above all with Atlantic caught, oven cooked Hake or Sea Bass). Drink now through 2027.

Hur smakar Gorka Izagirre 2023?

Bild av författaren

Vinet beskrivs av

Thor Gottschalk Vinexpert WSET 3

Gorka Izagirre 2023 står sprudlande fruktfrisk i glaset med en ljus citrongul färg och ungdomliga gröna reflektioner. I doften förstår man genast jämförelsen mellan Loire-Sauvignon Blanc och Chablis med aromatiska toner av vita blommor, saltad citrus, persikor, krusbär, toast och rökig flinta. På tungan är den munvattenframkallande frisk, nästan så att man kan känna smaken av Atlanten! Smaken domineras av melon, gula stenfrukter och en tydlig citrusmineralitet som i den långa eftersmaken får sällskap av lite rostade mandlar och toast från "Sur lie"-lagringen. Den perfekta hybriden mellan Sancerre och Chablis – ja tack! Drick nu, eller spara 4–5 år från skördeåret.

Smaknoter

Tasting Note Icon

Persika

Tasting Note Icon

Honungsmelon

Tasting Note Icon

Lime

Tasting Note Icon

Krusbär

Tasting Note Icon

Våta stenar

Smakprofil

Mycket torr

Söt

Mycket lätt

Mycket kraftig

Mycket mjuk

Mycket tanninrik

Gorka Izagirre 2023 passar bra till...

Hur är Gorka Izagirre 2023 framställt?

Vinet är framställt av de två lokala baskiska druvsorterna Hondarribi Zerratia och Hondarribi Zuri. Gorka Izagirre skördar druvorna från vingårdar i den baskiska DOC:en Bizkaiko Txakolina.
Vid ankomst till vineriet pressas alla druvor varsamt och musten stabiliseras därefter vid 10 °C i 36 timmar i en sluten miljö, vilket möjliggör att man kan avskilja den finaste delen av musten för jäsning. Jäsningen sker fruktbevarande i ståltankar, varefter vinet får mogna i 3–4 månader "sur lie" i kontakt med de fina jästresterna, vilket ger kropp och smakkomplexitet åt det färdiga vita vinet. Efter lagringen vilar vinet i källaren ytterligare 6 månader innan frigivning.

Lagringstyp

Ståltank

Om Gorka Izagirre

”The best in Basque white wine”

År 2005 tog den nu 3-stjärniga Michelin-kocken Eneko Azurmendi ett beslut tillsammans med sin farbror om att starta ett pionjärprojekt – både för baskisk gastronomi och för vinodling. Uppdraget var att främja odlingen av lokala druvsorter och skapa unika terroir-viner från de upp till 30 % branta sluttningarna strax utanför Bilbao.

Gorka Izagirre tillhör den baskiska appellationen D.O. Bizkaiko Txakolina, som etablerades redan 1994 och omfattar omkring 250 hektar vingårdar med endast 69 registrerade producenter. Gorka Izagirre är med sina 42 hektar klart ledande och mest framgångsrik i området. Huvudrollerna intas av de tre sällsynta druvsorterna Hondarrabi Zuri, Hondarrabi Zerratia och Hondarrabi Beltza (röd), som tas om hand i källaren av vinmakaren José Ramon Calvo.

Han disponerar över ”state of the art”-teknologi och faciliteter i källaren, som bland annat ger honom möjlighet att vinifiera druvorna parcell för parcell. Han praktiserar en ”low intervention”-filosofi och låter terroiren tala för sig själv. Alla viner får minst 4 månader i kontakt med de fina jästresterna och några ända upp till 20 månader.

Med Decanter-betyg på upp till 96 poäng och en rad topprecensioner för hela deras portfölj av viner, har Gorka Izagirre inte bara lyckats skapa världsklass i Michelinköket, utan även i vineriet nedanför.

Vindata

Årgång

2023

Innehåll

75 cl

Alkohol-%

12,5 %

Servering

8–12 °C

Lagringspotential

4–5 år från skördeåret

Lagring

Ståltank

Förslutning

Kork

Förpackning

6 st. kartong

Allergener

Svaveldioxid / Sulfiter
Liknande produkter