
Gorka Izagirre 2023
Redo att bli bortblåst av denna baskiska nyhet bland vita viner från regionens överlägset bästa vinproducent, Gorka Izagirre?
Vitt vinet bröt igenom ljudmuren förra året. Så blir det väl knappast mer aptitretande!
Gorka Izagirre är namnet på Baskiens ledande vinhus, beläget strax utanför den nordspanska staden Bilbao. Här har ägarna - som också står bakom den trestjärniga Michelin-restaurangen ”Azurmendi” - sedan 2005 arbetat hårt för att sprida kännedom om baskiskt vin genom att ägna sig åt de lokala vita druvorna med de välklingande namnen ”Hondarrabi Zuri” och ”Hondarrabi Zerratia”.
Det är ett uppdrag som de håller på att fullborda med sitt friska, mineraldrivna och aromatiska vita vin, som är helt utmärkt till alla typer av fisk, skaldjur och sushi.
Man känner tydligt den otroliga salta Atlantpåverkan i vinet, då vingårdarna ligger bara 1–2 kilometer från havet. Dessutom arbetar man hos Gorka Izagirre mycket med att lagra vinerna "Sur Lie" och i denna signaturvin mognar det totalt i fyra månader på jästresterna, vilket ger den Loire-liknande frukten en krämig, rostad ton à la Chablis. Ett vin som måste upplevas!
.....
Vinet är helt utmärkt till alla former av fisk och skaldjur, sushi och lättare fjäderfä-rätter samt fräscha sommarsallader, sparris och milda ostar. Servera vid 8–12 grader.
Hur smakar Gorka Izagirre 2023?
Gorka Izagirre 2023 står sprudlande fruktfrisk i glaset med en ljus citrongul färg och ungdomliga gröna reflektioner. I doften förstår man genast jämförelsen mellan Loire-Sauvignon Blanc och Chablis med aromatiska toner av vita blommor, saltad citrus, persikor, krusbär, toast och rökig flinta. På tungan är den munvattenframkallande frisk, nästan så att man kan känna smaken av Atlanten! Smaken domineras av melon, gula stenfrukter och en tydlig citrusmineralitet som i den långa eftersmaken får sällskap av lite rostade mandlar och toast från "Sur lie"-lagringen. Den perfekta hybriden mellan Sancerre och Chablis – ja tack! Drick nu, eller spara 4–5 år från skördeåret.
Smaknoter
Persika
Honungsmelon
Lime
Krusbär
Våta stenar
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Gorka Izagirre 2023 passar bra till...
Hur är Gorka Izagirre 2023 framställt?
Vinet är framställt av de två lokala baskiska druvsorterna Hondarribi Zerratia och Hondarribi Zuri. Gorka Izagirre skördar druvorna från vingårdar i den baskiska DOC:en Bizkaiko Txakolina.
Vid ankomst till vineriet pressas alla druvor varsamt och musten stabiliseras därefter vid 10 °C i 36 timmar i en sluten miljö, vilket möjliggör att man kan avskilja den finaste delen av musten för jäsning. Jäsningen sker fruktbevarande i ståltankar, varefter vinet får mogna i 3–4 månader "sur lie" i kontakt med de fina jästresterna, vilket ger kropp och smakkomplexitet åt det färdiga vita vinet. Efter lagringen vilar vinet i källaren ytterligare 6 månader innan frigivning.
Om Gorka Izagirre
”The best in Basque white wine”
År 2005 tog den nu 3-stjärniga Michelin-kocken Eneko Azurmendi ett beslut tillsammans med sin farbror om att starta ett pionjärprojekt – både för baskisk gastronomi och för vinodling. Uppdraget var att främja odlingen av lokala druvsorter och skapa unika terroir-viner från de upp till 30 % branta sluttningarna strax utanför Bilbao.
Gorka Izagirre tillhör den baskiska appellationen D.O. Bizkaiko Txakolina, som etablerades redan 1994 och omfattar omkring 250 hektar vingårdar med endast 69 registrerade producenter. Gorka Izagirre är med sina 42 hektar klart ledande och mest framgångsrik i området. Huvudrollerna intas av de tre sällsynta druvsorterna Hondarrabi Zuri, Hondarrabi Zerratia och Hondarrabi Beltza (röd), som tas om hand i källaren av vinmakaren José Ramon Calvo.
Han disponerar över ”state of the art”-teknologi och faciliteter i källaren, som bland annat ger honom möjlighet att vinifiera druvorna parcell för parcell. Han praktiserar en ”low intervention”-filosofi och låter terroiren tala för sig själv. Alla viner får minst 4 månader i kontakt med de fina jästresterna och några ända upp till 20 månader.
Med Decanter-betyg på upp till 96 poäng och en rad topprecensioner för hela deras portfölj av viner, har Gorka Izagirre inte bara lyckats skapa världsklass i Michelinköket, utan även i vineriet nedanför.
Vindata
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener