









Gorka Izagirre 2024
Som en blandning av Loire Sauvignon Blanc med en touch av vit Bourgogne, enligt de kritiska gommarna på Decanter Magazine… Börjar det också vattnas i munnen?
Det vita vin som Decanter hade i glaset kommer från geniale Gorka Izagirre – Baskiens ledande vinhus, beläget strax utanför den nordspanska staden Bilbao. Här har ägarna – som också står bakom den 3-stjärniga Michelin-restaurangen ”Azurmendi” – sedan 2005 arbetat stenhårt för att sprida kunskapen om baskiskt vin genom att hänge sig åt de lokala gröna druvorna med de lättuttalade namnen ”Hondarrabi Zuri” och ”Hondarrabi Zerratia”.
Det är en mission som de håller på att uppfylla till fullo med sitt friska, mineraliska och aromatiska vita vin, som är helt suveränt till alla typer av fisk, skaldjur och sushi.
Man känner tydligt den otroliga, salta Atlantpåverkan i vinet, eftersom vingårdarna ligger bara 1–2 kilometer från det stora havet. Dessutom lägger man hos Gorka Izagirre stor vikt vid att låta vinerna mogna ”Sur Lie” och i detta signaturvin mognar det totalt i 4 månader på jästfällningen, vilket ger den Loire-liknande frukten en krämig, toastig ton som i Chablis. Ett vin som måste upplevas!
Vinet är helt suveränt till alla former av fisk och skaldjur, sushi och lätta fågelrätter samt krispiga sommarsallader, sparris och milda ostar. Servera vid 8–12 grader.
Hur smakar Gorka Izagirre 2024?
Gorka Izagirre 2024 är vibrerande fruktfrisk i glaset med en ljus citrongul färg och ungdomliga gröna reflektioner. I doften förstår man genast jämförelsen mellan Loire-Sauvignon Blanc och Chablis, med aromatiska toner av vita blommor, salt citrus, persikor, krusbär, toast och rökig flinta. I munnen är den munvattenframkallande frisk — man kan nästan smaka Atlanten! Smaken domineras av melon, gula stenfrukter och en tydlig citrusmineralitet som i den långa finishen får sällskap av lätt rostade mandlar och toast från "Sur lie"-lagringen. Den perfekta hybrid mellan Sancerre och Chablis – ja tack! Drick nu, eller spara 4–5 år från skördeåret.
Smaknoter
Citron
Persika
Päron
Toast
Våta stenar
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Gorka Izagirre 2024 passar bra till...
Hur är Gorka Izagirre 2024 framställt?
Vinet är framställt av de två lokala baskiska druvsorterna Hondarribi Zerratia och Hondarribi Zuri. Gorka Izagirre skördar druvorna från vingårdar i den baskiska DO:n Bizkaiko Txakolina.
Vid ankomsten till vineriet pressas alla druvor varsamt och musten kallsedimenteras därefter vid 10 °C i 36 timmar i en sluten miljö, vilket gör det möjligt att separera den finaste delen av musten för jäsning. Jäsningen sker fruktbevarande i ståltankar, varefter vinet får mogna i 3–4 månader ”sur lie” i kontakt med den fina jästfällningen, vilket ger kropp och smakkomplexitet till det färdiga vita vinet. Efter mognaden vilar vinet i källaren i ytterligare 6 månader innan lansering.
Om Gorka Izagirre
”The best in Basque white wine”
År 2005 tog den nu 3-stjärniga Michelin-kocken Eneko Azurmendi ett beslut tillsammans med sin farbror om att starta ett pionjärprojekt – både för baskisk gastronomi och för vinodling. Uppdraget var att främja odlingen av lokala druvsorter och skapa unika terroir-viner från de upp till 30 % branta sluttningarna strax utanför Bilbao.
Gorka Izagirre tillhör den baskiska appellationen D.O. Bizkaiko Txakolina, som etablerades redan 1994 och omfattar omkring 250 hektar vingårdar med endast 69 registrerade producenter. Gorka Izagirre är med sina 42 hektar klart ledande och mest framgångsrik i området. Huvudrollerna intas av de tre sällsynta druvsorterna Hondarrabi Zuri, Hondarrabi Zerratia och Hondarrabi Beltza (röd), som tas om hand i källaren av vinmakaren José Ramon Calvo.
Han disponerar över ”state of the art”-teknologi och faciliteter i källaren, som bland annat ger honom möjlighet att vinifiera druvorna parcell för parcell. Han praktiserar en ”low intervention”-filosofi och låter terroiren tala för sig själv. Alla viner får minst 4 månader i kontakt med de fina jästresterna och några ända upp till 20 månader.
Med Decanter-betyg på upp till 96 poäng och en rad topprecensioner för hela deras portfölj av viner, har Gorka Izagirre inte bara lyckats skapa världsklass i Michelinköket, utan även i vineriet nedanför.
Vindata
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Näringsinnehåll
Allergener