
Gorka Izagirre G22 2022
2 x 95 poäng från två av världens mest prestigefyllda recensenter, Decanter och Master of Wine, Tim Atkin. "G22" från Gorka Izagirre måste vara den ledande kandidaten till årets coolaste vitvinsfynd! Vinet hyllas i en artikel i Decanter som ett av de högst rankade vinerna från den baskiska vinregionen "Txakoli" och lovordas för sin enorma smakkomplexitet. Smakens komplexitet är något som Gorka Izagirre har ett ganska bra grepp om. Utöver vingården driver de den 3-stjärniga Michelinrestaurangen Azurmendi, där vinerna naturligtvis ackompanjerar den fina maten.
Gorka Izagirre är Baskiens ledande vingård, belägen strax utanför den nordspanska staden Bilbao. Sedan 2005 har de arbetat hårt för att främja baskiskt vin genom att ägna sig åt den lokala vitvinsdruvan "Hondarrabi Zuri".
G22 är en kultvinliknande liten produktion, sammansatt av handplockade druvor från två unika vingårdar som blir till just två små tankar - därav namnet. Vinrankorna badar i morgonsolen i Bilbao och kyls av de svala havsbriserna från Atlanten under kvälls- och nattetid.
Mineralisk och aromatisk som Sancerre. Intensiv fruktintensitet i stil med Mosel Riesling och toppad med typisk Chablis-toast från 8 månaders mognad på de fina jästresterna. Det här är 3-stjärnig Michelin-klass.
Detta vin passar utmärkt till alla typer av fisk och skaldjur, sushi och lätta fågelrätter samt till krispiga sommarsallader, sparris och milda ostar. Servera vid 8-12 grader.
Hur smakar Gorka Izagirre G22 2022?
"G22 2022" seglar runt glaset med en elegant gyllene färg. Vibrerande och lockande doft med mogna päron, gula äpplen, lemon curd och vita blommor, som leder till mer exotiska toner av mango och gul stenfrukt. Snurra vinet i glaset och du kommer omedelbart att känna rostat bröd och brioche från den långa mognaden på jästresterna. Den doftar helt enkelt himmelskt! Vinet smeker tungan med rik och krämig frukt som balanseras av en härlig citrusfräschör. "G22" leder till en lång avslutning med nötiga komplexiteter av rostade mandlar, örtiga fänkålsinslag och en utsökt kalkhaltig mineralitet. Den 3-stjärniga Michelin-världsklassen är också närvarande i vinerna. WOW - utan tvekan den största årgången hittills! Drick nu eller spara 8-10 år från skördeåret.
Smaknoter
Ananas
Honung
Mango
Persika
Toast
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Gorka Izagirre G22 2022 passar bra till...
Hur är Gorka Izagirre G22 2022 framställt?
Vinet är gjort på 100% av den lokala baskiska druvsorten Hondarribi Zerratia. Gorka Izagirre tillhör den baskiska DOC, Bizkaiko Txakolina. Vid ankomsten till vingården placeras alla druvor i en behållare fylld med koldioxid, där druvskalen får ligga i 12 timmar med musten för att extrahera smak och struktur. Musten separeras från druvskalen med hjälp av en så kallad blåspress. Vinet jäser sedan i två ståltankar och mognar i 8 månader på den fina jästfällningen. Frekvent battonage (omrörning av den fina jästfällningen) bidrar till att skapa ett krämigt och mjukt vitt vin med härliga toner av rostat bröd och rostad mandel.
Druvor
Hondarribi ZerratiaOm Gorka Izagirre
”The best in Basque white wine”
År 2005 tog den nu 3-stjärniga Michelin-kocken Eneko Azurmendi ett beslut tillsammans med sin farbror om att starta ett pionjärprojekt – både för baskisk gastronomi och för vinodling. Uppdraget var att främja odlingen av lokala druvsorter och skapa unika terroir-viner från de upp till 30 % branta sluttningarna strax utanför Bilbao.
Gorka Izagirre tillhör den baskiska appellationen D.O. Bizkaiko Txakolina, som etablerades redan 1994 och omfattar omkring 250 hektar vingårdar med endast 69 registrerade producenter. Gorka Izagirre är med sina 42 hektar klart ledande och mest framgångsrik i området. Huvudrollerna intas av de tre sällsynta druvsorterna Hondarrabi Zuri, Hondarrabi Zerratia och Hondarrabi Beltza (röd), som tas om hand i källaren av vinmakaren José Ramon Calvo.
Han disponerar över ”state of the art”-teknologi och faciliteter i källaren, som bland annat ger honom möjlighet att vinifiera druvorna parcell för parcell. Han praktiserar en ”low intervention”-filosofi och låter terroiren tala för sig själv. Alla viner får minst 4 månader i kontakt med de fina jästresterna och några ända upp till 20 månader.
Med Decanter-betyg på upp till 96 poäng och en rad topprecensioner för hela deras portfölj av viner, har Gorka Izagirre inte bara lyckats skapa världsklass i Michelinköket, utan även i vineriet nedanför.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener