
Guy Farge Cornas Harmonie 2019
Det slutsålda toppköpet är äntligen tillbaka… nu i Nordrhônes bästa årgång sedan 2015!
Cornas Harmonie överträffar sig själv. Guy Farges läckra rött vin, som i föregående årgång blev årets bästa Cornas-köp i Decanter, bjuder i superårgången 2019 på helt fantastisk fruktfyllighet och en extra procent alkohol!
Mörk, koncentrerad och perfekt pepprig med precis de rätta inslagen av läder och rökt kött… Allt du drömmer om i en stor Nordrhône.
Kvaliteten matchar lätt många betydligt dyrare konkurrenter från Hermitage och Côte Rôtie, och överlag är det svårt att hitta större kallklimat-Syrah i världen till det priset. Få flaskor.
Njut av den till pepparbiff, rosa lamm, ankbröst, viltkött, fläsk, svamprätter och lagrade ostar. Servera vid 16–18°C
Hur smakar Guy Farge Cornas Harmonie 2019?
Nyupphälld visar Cornas Harmonie 2019 sig mörklila med nästan svart kärna… Doften lovar textbook Nordrhône från översta hyllan! Violer, lavendel, parfymerade hallon, björnbär och cassis välver upp ur glaset, fulla av krossad svartpeppar, läder, rökt kött, bränd jord, svarta oliver, kafferester och choklad... I munnen typiskt för Cornas med sin silkeslena, mörka fruktfyllighet. Du känner genast toppårgångens seriösa fyllighet och kvalitet, som i den långa och vackert nyanserade eftersmaken utvecklar sig med utsökta kryddor och imponerande komplexitet. Hela härligheten kulminerar med perfekt avvägda tanniner och en kryddig touch av peppar som nästan skriker efter en bra biff! Drick nu, eller lagra 10–15 år från skördeåret.
Guy Farge Cornas Harmonie 2019 passar bra till...
Om Domaine Farge
Historien om Domaine Guy Farge börjar 1920, när Henri Farge köper 12 hektar väl belägna vingårdar av en tidigare general. Det dröjer dock flera generationer innan Saint-Josephs kanske mest framstående producent börjar göra vin under eget namn.
När Guy Farge tar över egendomen 1978 har han redan stora drömmar om egen vinproduktion. Av olika skäl fortsätter Guy dock familjens tradition att leverera druvor till kooperativet i Tain, där han själv låter sig väljas in i styrelsen.
2007 är Guy äntligen redo att ta steget. Han slutför sin oenologutbildning vid universitetet i Suze-la-Rousse, lämnar kooperativet och lanserar sina första viner under eget namn.
Sedan dess har Domaine Guy Farge, som ligger i byn St-Jean-de-Muzols, vuxit från 12 till 22 hektar, som sträcker sig från den sydligaste delen av Saint-Joseph och ännu längre söderut till Cornas och Saint-Péray. Idag är det Guys son, Thomas, som för vidare sin fars strävan att framställa terroirviner av yttersta kvalitet.
Majoriteten av vinodlingarna ligger på mycket branta, terrasserade sluttningar som familjen odlar med hästdragna plogar och utan användning av herbicider. Man lägger vikt vid att bevara gamla vinstockar, varav de äldsta daterar sig ända tillbaka till 1904.
Efter manuell skörd handlar allt arbete i källaren om att optimera kvaliteten: användning av gravitation för att flytta druvor och must under vinifieringen; terroirorienterad spontanjäsning med vingårdens och källarens naturligt förekommande jäststammar; minimal mekanisk extraktion av färg, smak och tanniner från druvskalen; användning av skonsamma pneumatiska pumpar.
De flesta viner görs med hela druvklasar, och de olika stegen i vinifieringen sker i överensstämmelse med månens cykel.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener
Restsöcker
Syrainnehåll