
Thomas Farge Saint Joseph Grand Angle Blanc 2021
"Mjukt och krämigt vitt vin med stenfrukter och fatkryddor". Är det den Meursault som Decanter har recenserat? Nej, det är faktiskt Domaine Farges nya mästerverk av ett vitt vin från Saint Joseph.
Med 14% kraftfull frukt, fatlagring på ekfat och burgundisk "battonage" (omrörning av den fina jästen) kommer detta vita vin säkert att glädja Burgund-fans.
Bakom vinet står den unge Thomas Farge, femte generationens vinmakare på den kritikerrosade domänen, som är baserad i Saint-Joseph. Thomas mål är att göra viner som är så trogna terroiren som möjligt, eftersom familjen har några exceptionellt bra vingårdar.
För denna cuvée handplockar han Marsanne- och Rousanne-druvor från 7 olika skiften där den varierande höjden, solexponeringen och vinstockarnas ålder skapar en perfekt förenad symfoni av Saint Josephs underbara terroir. Just nu topprankad av Decanter med imponerande 91 poäng - prova!
Njut av det till stekt fisk och skaldjur, tapas, fågel, ljust kött, svamp och nötiga ostar. Servera vid 10-13°C.
Hur smakar Thomas Farge Saint Joseph Grand Angle Blanc 2021?
Den vita norra Rhône fyller glaset med en vacker gyllene färg som också gnistrar med limegröna reflektioner. Nosen är komplex och inbjudande med typiska Rhône-nyanser av mogna päron, vita blommor, persikor, mandarin och yoghurt, följt av krossade stenar, rök, rostade nötter och vanilj. I munnen landar vinet med stor kraftfull frukt och glider mjukt över tungan, där fatkryddorna samspelar perfekt med den soliga frukten. En citrusaktig mineralitet ger balans genom hela smakupplevelsen och avslutas med lite nötaktig komplexitet och matcha-te. Drick nu eller spara 6-8 år från skördeåret.
Thomas Farge Saint Joseph Grand Angle Blanc 2021 passar bra till...
Om Domaine Farge
Historien om Domaine Guy Farge börjar 1920, när Henri Farge köper 12 hektar väl belägna vingårdar av en tidigare general. Det dröjer dock flera generationer innan Saint-Josephs kanske mest framstående producent börjar göra vin under eget namn.
När Guy Farge tar över egendomen 1978 har han redan stora drömmar om egen vinproduktion. Av olika skäl fortsätter Guy dock familjens tradition att leverera druvor till kooperativet i Tain, där han själv låter sig väljas in i styrelsen.
2007 är Guy äntligen redo att ta steget. Han slutför sin oenologutbildning vid universitetet i Suze-la-Rousse, lämnar kooperativet och lanserar sina första viner under eget namn.
Sedan dess har Domaine Guy Farge, som ligger i byn St-Jean-de-Muzols, vuxit från 12 till 22 hektar, som sträcker sig från den sydligaste delen av Saint-Joseph och ännu längre söderut till Cornas och Saint-Péray. Idag är det Guys son, Thomas, som för vidare sin fars strävan att framställa terroirviner av yttersta kvalitet.
Majoriteten av vinodlingarna ligger på mycket branta, terrasserade sluttningar som familjen odlar med hästdragna plogar och utan användning av herbicider. Man lägger vikt vid att bevara gamla vinstockar, varav de äldsta daterar sig ända tillbaka till 1904.
Efter manuell skörd handlar allt arbete i källaren om att optimera kvaliteten: användning av gravitation för att flytta druvor och must under vinifieringen; terroirorienterad spontanjäsning med vingårdens och källarens naturligt förekommande jäststammar; minimal mekanisk extraktion av färg, smak och tanniner från druvskalen; användning av skonsamma pneumatiska pumpar.
De flesta viner görs med hela druvklasar, och de olika stegen i vinifieringen sker i överensstämmelse med månens cykel.
Vindata
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener
Restsöcker
Syrainnehåll