
Guy Farge Les Jardins de Chavagnac Rouge 2022
Nyhet från en enskild vingård i Norra Rhône!
Efterfrågan på Norra Rhône-Syrah är större än någonsin, och särskilt de små, unika och handgjorda exemplaren är oerhört eftertraktade.
Om du vill ha riktigt terroirdriven rött vin från de branta sluttningarna i Norra Rhône är Thomas Farge precis något för dig. Thomas Farge är 5:e generationens vinmakare i familjen Farge och har nyligen övertagit rodret från sin far, Guy Farge.
Thomas är ambitiös och har omedelbart påbörjat omställningen till ekologisk odling. Certifieringen blir klar redan i år, 2023. Till den här vinen använder han Syrah-druvor från en särskild parcell, planterad på ett granitplatå 400 meter över havet, precis vid gränsen till Saint-Joseph.
Njut av den till pepparstek, biff med béarnaisesås, lammkotletter, svamprätter och viltkött (utan sött och syrligt). Servera vid 16–18 °C
Hur smakar Guy Farge Les Jardins de Chavagnac Rouge 2022?
Vinet är dramatiskt mörkt och violett i glaset. Doften andas elegant Nord-Rhône Syrah med saftiga björnbär, boysenbär, plommon, svartpeppar och violer samt lakrits och en aning röda toner. I munnen är det fruktsaftigt och lätt sörplande, med både röda och mörka bär inbäddade i mineraliska noter av krossade stenar. Mycket elegant eftersmak med sammetslena tanniner och nykvarnad peppar som omsluter den perfekt mogna Syrah-frukten. Sublim nyhet från en enskild vingård vid gränsen till St.-Joseph. Drick nu, eller lagra 5–8 år från skördeåret.
Guy Farge Les Jardins de Chavagnac Rouge 2022 passar bra till...
Hur är Guy Farge Les Jardins de Chavagnac Rouge 2022 framställt?
Vinet är framställt på 100 % Syrah, som Thomas och hans team skördar för hand från en särskild parcell planterad på ett granitplatå 400 meter över havet. Parcellen ligger precis på gränsen till St-Joseph, men tillhör formellt appellationen Collines Rhodaniennes. I källaren framställs vinet i en fruktren och terroirtrogen stil med jäsning och lagring på ståltankar i 8 månader.
Druvor
SyrahOm Domaine Farge
Historien om Domaine Guy Farge börjar 1920, när Henri Farge köper 12 hektar väl belägna vingårdar av en tidigare general. Det dröjer dock flera generationer innan Saint-Josephs kanske mest framstående producent börjar göra vin under eget namn.
När Guy Farge tar över egendomen 1978 har han redan stora drömmar om egen vinproduktion. Av olika skäl fortsätter Guy dock familjens tradition att leverera druvor till kooperativet i Tain, där han själv låter sig väljas in i styrelsen.
2007 är Guy äntligen redo att ta steget. Han slutför sin oenologutbildning vid universitetet i Suze-la-Rousse, lämnar kooperativet och lanserar sina första viner under eget namn.
Sedan dess har Domaine Guy Farge, som ligger i byn St-Jean-de-Muzols, vuxit från 12 till 22 hektar, som sträcker sig från den sydligaste delen av Saint-Joseph och ännu längre söderut till Cornas och Saint-Péray. Idag är det Guys son, Thomas, som för vidare sin fars strävan att framställa terroirviner av yttersta kvalitet.
Majoriteten av vinodlingarna ligger på mycket branta, terrasserade sluttningar som familjen odlar med hästdragna plogar och utan användning av herbicider. Man lägger vikt vid att bevara gamla vinstockar, varav de äldsta daterar sig ända tillbaka till 1904.
Efter manuell skörd handlar allt arbete i källaren om att optimera kvaliteten: användning av gravitation för att flytta druvor och must under vinifieringen; terroirorienterad spontanjäsning med vingårdens och källarens naturligt förekommande jäststammar; minimal mekanisk extraktion av färg, smak och tanniner från druvskalen; användning av skonsamma pneumatiska pumpar.
De flesta viner görs med hela druvklasar, och de olika stegen i vinifieringen sker i överensstämmelse med månens cykel.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener
Restsöcker
Syrainnehåll












