





Guy Farge Saint-Joseph Passion de Terrasses 2019
Vilken årgång... Norra Rhône välsignades med utmärkt väder under 2019, vilket Guy Farge har utnyttjat till fullo för att producera en Syrah som osar dyr Côte Rôtie.
Hans 100-åriga Syrah-vinstockar är påminnande gamlingar som ger så hopplöst låga utbyten att hela seniorprojektet egentligen bara är meningsfullt när du sitter med vinet i glaset framför dig....
Med betyg på upp till 96 poäng har Guy Farge för länge sedan ristat in sitt namn i norra Rhônes granitstensterrasser.
Missa inte detta fantastiska norra Rhône, gjort i ett kultliknande litet antal flaskor - otroligt!
.......
Njut av det till pepparstek, rosa lamm, ankbröst, viltkött, fläsk, svamprätter och mogna ostar. Servera vid 16-18°C
Hur smakar Guy Farge Saint-Joseph Passion de Terrasses 2019?
Fantastisk mörk rubinfärg i glaset. Näsan överväldigas av en vacker, intensiv och mångfacetterad doft. Charmiga dofter av ros, viol, hallon, svarta körsbär och björnbär möter komplexa toner av lakrits, oliv, läder, bränd jord och torkat kött. Pepparkvarnen har också gått igenom med ett bra strössel innan de rostade kaffetonerna från maträtten dyker upp. Fyllig och kraftfull i gommen utan att vara överdriven. Vild och komplex utan att vara osammanhängande. Alla element samlas i en saftig finish med silkeslena tanniner och underbar mineralitet. En uppvisning av Syrah från norra Rhône! Drick nu eller spara +15 år från skördeåret.
Guy Farge Saint-Joseph Passion de Terrasses 2019 passar bra till...
Om Domaine Farge
Historien om Domaine Guy Farge börjar 1920, när Henri Farge köper 12 hektar väl belägna vingårdar av en tidigare general. Det dröjer dock flera generationer innan Saint-Josephs kanske mest framstående producent börjar göra vin under eget namn.
När Guy Farge tar över egendomen 1978 har han redan stora drömmar om egen vinproduktion. Av olika skäl fortsätter Guy dock familjens tradition att leverera druvor till kooperativet i Tain, där han själv låter sig väljas in i styrelsen.
2007 är Guy äntligen redo att ta steget. Han slutför sin oenologutbildning vid universitetet i Suze-la-Rousse, lämnar kooperativet och lanserar sina första viner under eget namn.
Sedan dess har Domaine Guy Farge, som ligger i byn St-Jean-de-Muzols, vuxit från 12 till 22 hektar, som sträcker sig från den sydligaste delen av Saint-Joseph och ännu längre söderut till Cornas och Saint-Péray. Idag är det Guys son, Thomas, som för vidare sin fars strävan att framställa terroirviner av yttersta kvalitet.
Majoriteten av vinodlingarna ligger på mycket branta, terrasserade sluttningar som familjen odlar med hästdragna plogar och utan användning av herbicider. Man lägger vikt vid att bevara gamla vinstockar, varav de äldsta daterar sig ända tillbaka till 1904.
Efter manuell skörd handlar allt arbete i källaren om att optimera kvaliteten: användning av gravitation för att flytta druvor och must under vinifieringen; terroirorienterad spontanjäsning med vingårdens och källarens naturligt förekommande jäststammar; minimal mekanisk extraktion av färg, smak och tanniner från druvskalen; användning av skonsamma pneumatiska pumpar.
De flesta viner görs med hela druvklasar, och de olika stegen i vinifieringen sker i överensstämmelse med månens cykel.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener
Restsöcker
Syrainnehåll