
Guy Farge Saint-Joseph Passion de Terrasses 2020
“A truly great year...” – Wine Spectator Vintage Chart
“Superb Vintage” - Wine Enthusiast Vintage Chart
Norra Rhône bjuder på jättestora Syrahviner i årgång 2020… Och som kandidat till superårgångens bästa värde hittar vi ännu en gång Passion de Terrasses från Domaine Guy Farge.
Familjens 100 år gamla Syrah-stockar är nostalgiska gamlingar som presterar så hopplöst lågt skördeutbyte att hela seniorprojektet först verkligen får mening när du sitter med vinet i glaset framför dig...
Kvaliteten konkurrerar med det bästa från Côte Rôtie, Cornas och Hermitage – även om priset ligger klart under. Missa inte denna stora Norra Rhône som framställts i ett kultlikt litet antal flaskor – 100% otroligt!!
.......
Njut av den till pepparbiff, rosa lamm, ankbröst, viltkött, fläsk, svamprätter och mogna ostar. Servera vid 16-18°C
Hur smakar Guy Farge Saint-Joseph Passion de Terrasses 2020?
Mörk purpur i skänken med en nästan svart kärna... Näsan imponerar med intensiva aromer av rökt kött, svartpeppar, björnbär, viol och saftiga hallon som vackert leder till komplexa nyanser av lakrits, oliv, läder, bränd jord och rostade kaffebönor... I munnen mjuk och kraftfull med den vildaste mineralkomplexitet... Alla element samlas i en saftig finish med silkeslena tanniner och underbar mineralitet. En uppvisning av Syrah från norra Rhône! Drick nu eller spara +15 år från skördeåret.
Guy Farge Saint-Joseph Passion de Terrasses 2020 passar bra till...
Hur är Guy Farge Saint-Joseph Passion de Terrasses 2020 framställt?
Vinet är gjort av 100% Syrah från mer än 100 år gamla vinstockar på häpnadsväckande branta vinterterrasser av granit. Guy och Thomas Farge låter musten spontanjäsa med 100% hela druvklasar innan den lagras i 12 månader på 5 år gamla 400 liters franska tonneauxfat.
Druvor
SyrahOm Domaine Farge
Historien om Domaine Guy Farge börjar 1920, när Henri Farge köper 12 hektar väl belägna vingårdar av en tidigare general. Det dröjer dock flera generationer innan Saint-Josephs kanske mest framstående producent börjar göra vin under eget namn.
När Guy Farge tar över egendomen 1978 har han redan stora drömmar om egen vinproduktion. Av olika skäl fortsätter Guy dock familjens tradition att leverera druvor till kooperativet i Tain, där han själv låter sig väljas in i styrelsen.
2007 är Guy äntligen redo att ta steget. Han slutför sin oenologutbildning vid universitetet i Suze-la-Rousse, lämnar kooperativet och lanserar sina första viner under eget namn.
Sedan dess har Domaine Guy Farge, som ligger i byn St-Jean-de-Muzols, vuxit från 12 till 22 hektar, som sträcker sig från den sydligaste delen av Saint-Joseph och ännu längre söderut till Cornas och Saint-Péray. Idag är det Guys son, Thomas, som för vidare sin fars strävan att framställa terroirviner av yttersta kvalitet.
Majoriteten av vinodlingarna ligger på mycket branta, terrasserade sluttningar som familjen odlar med hästdragna plogar och utan användning av herbicider. Man lägger vikt vid att bevara gamla vinstockar, varav de äldsta daterar sig ända tillbaka till 1904.
Efter manuell skörd handlar allt arbete i källaren om att optimera kvaliteten: användning av gravitation för att flytta druvor och must under vinifieringen; terroirorienterad spontanjäsning med vingårdens och källarens naturligt förekommande jäststammar; minimal mekanisk extraktion av färg, smak och tanniner från druvskalen; användning av skonsamma pneumatiska pumpar.
De flesta viner görs med hela druvklasar, och de olika stegen i vinifieringen sker i överensstämmelse med månens cykel.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener
Restsöcker
Syrainnehåll













