
Guy Farge Saint-Joseph Passion de Terrasses 2020
Norra Rhône erbjuder enorma Syrah-viner i den nya årgången 2020 ... Och än en gång är Passion de Terrasses från Domaine Guy Farge en kandidat till bästa värde i superårgången.
Familjens 100-åriga Syrah-vinstockar är gamla godingar som ger så hopplöst låga skördar att hela seniorprojektet egentligen bara blir meningsfullt när man sitter med vinet i glaset framför sig...
Kvaliteten kan mäta sig med det bästa från Côte Rôtie, Cornas och Hermitage - även om priset ligger långt under. Missa inte detta fantastiska Norra Rhône som produceras i ett kultliknande litet antal flaskor - 100% otroligt!
.......
Njut av det till pepparstek, rosa lamm, ankbröst, hjortkött, fläskkött, svamprätter och mogna ostar. Servera vid 16-18°C
Hur smakar Guy Farge Saint-Joseph Passion de Terrasses 2020?
Mörk purpur i skänken med en nästan svart kärna... Näsan imponerar med intensiva aromer av rökt kött, svartpeppar, björnbär, viol och saftiga hallon som vackert leder till komplexa nyanser av lakrits, oliv, läder, bränd jord och rostade kaffebönor... I munnen mjuk och kraftfull med den vildaste mineralkomplexitet... Alla element samlas i en saftig finish med silkeslena tanniner och underbar mineralitet. En uppvisning av Syrah från norra Rhône! Drick nu eller spara +15 år från skördeåret.
Guy Farge Saint-Joseph Passion de Terrasses 2020 passar bra till...
Om Domaine Farge
Historien om Domaine Guy Farge börjar 1920, när Henri Farge köper 12 hektar väl belägna vingårdar av en tidigare general. Det dröjer dock flera generationer innan Saint-Josephs kanske mest framstående producent börjar göra vin under eget namn.
När Guy Farge tar över egendomen 1978 har han redan stora drömmar om egen vinproduktion. Av olika skäl fortsätter Guy dock familjens tradition att leverera druvor till kooperativet i Tain, där han själv låter sig väljas in i styrelsen.
2007 är Guy äntligen redo att ta steget. Han slutför sin oenologutbildning vid universitetet i Suze-la-Rousse, lämnar kooperativet och lanserar sina första viner under eget namn.
Sedan dess har Domaine Guy Farge, som ligger i byn St-Jean-de-Muzols, vuxit från 12 till 22 hektar, som sträcker sig från den sydligaste delen av Saint-Joseph och ännu längre söderut till Cornas och Saint-Péray. Idag är det Guys son, Thomas, som för vidare sin fars strävan att framställa terroirviner av yttersta kvalitet.
Majoriteten av vinodlingarna ligger på mycket branta, terrasserade sluttningar som familjen odlar med hästdragna plogar och utan användning av herbicider. Man lägger vikt vid att bevara gamla vinstockar, varav de äldsta daterar sig ända tillbaka till 1904.
Efter manuell skörd handlar allt arbete i källaren om att optimera kvaliteten: användning av gravitation för att flytta druvor och must under vinifieringen; terroirorienterad spontanjäsning med vingårdens och källarens naturligt förekommande jäststammar; minimal mekanisk extraktion av färg, smak och tanniner från druvskalen; användning av skonsamma pneumatiska pumpar.
De flesta viner görs med hela druvklasar, och de olika stegen i vinifieringen sker i överensstämmelse med månens cykel.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener
Restsöcker
Syrainnehåll