
Guy Farge Saint Joseph Terroir de Granit 2019
Vilken kvalitet... Alla de stora kritikerna är upprörda. Har Norra Rhônes bästa Syrah-värde bara överträffat sig själv?
Den unga kometen Thomas Farge gör bättre och bättre viner år efter år, och det är nu omöjligt att hitta en bättre vinmakare i Saint-Jospeh.
Ta denna rökiga och perfekt peppriga Syrah från kallt klimat från upp till 60 år gamla vinstockar. Vi talar uteslutande om granit terrois runt Vion och utan tvekan appellationens ledande by, Saint-Jean de Muzols.
Hela härligheten övertrumfas av superårgången 2019, som med 96 poäng i Wine Enthusiast's vintage table hyllas som Norra Rhônes största sedan 2015.
I en tid när Hermitage och Côte Rôtie stiger i pris finns det jordnära komfort och ovärderligt värde att hitta i denna exemplariska Saint-Jospeh ... Mums!
Ta fram pepparsteken! Drick nu eller spara 10-15 år från skördeåret.
Njut av den till pepparbiff, biff bearnaise, lammkotletter, svamprätter och viltkött (utan sötsurt). Servera vid 16-18°C
Hur smakar Guy Farge Saint Joseph Terroir de Granit 2019?
Förförisk mörklila färg med en nästan svart kärna ... Nosen lovar stor Northern Rhône med komplexa toner av välta pepparkakor, läder, rökt kött och granit som lurar strax under fruktcharmen av violer, vilda hallon, björnbär och blåbär ... I gommen kompenseras de koncentrerade fruktkaskaderna från toppårgången elegant av smakrika örter och en sval mineralisk underton. En stor smakupplevelse som utvecklas i en saftig, pepparkryddad avslutning med silkeslena tanniner...
Guy Farge Saint Joseph Terroir de Granit 2019 passar bra till...
Om Domaine Farge
Historien om Domaine Guy Farge börjar 1920, när Henri Farge köper 12 hektar väl belägna vingårdar av en tidigare general. Det dröjer dock flera generationer innan Saint-Josephs kanske mest framstående producent börjar göra vin under eget namn.
När Guy Farge tar över egendomen 1978 har han redan stora drömmar om egen vinproduktion. Av olika skäl fortsätter Guy dock familjens tradition att leverera druvor till kooperativet i Tain, där han själv låter sig väljas in i styrelsen.
2007 är Guy äntligen redo att ta steget. Han slutför sin oenologutbildning vid universitetet i Suze-la-Rousse, lämnar kooperativet och lanserar sina första viner under eget namn.
Sedan dess har Domaine Guy Farge, som ligger i byn St-Jean-de-Muzols, vuxit från 12 till 22 hektar, som sträcker sig från den sydligaste delen av Saint-Joseph och ännu längre söderut till Cornas och Saint-Péray. Idag är det Guys son, Thomas, som för vidare sin fars strävan att framställa terroirviner av yttersta kvalitet.
Majoriteten av vinodlingarna ligger på mycket branta, terrasserade sluttningar som familjen odlar med hästdragna plogar och utan användning av herbicider. Man lägger vikt vid att bevara gamla vinstockar, varav de äldsta daterar sig ända tillbaka till 1904.
Efter manuell skörd handlar allt arbete i källaren om att optimera kvaliteten: användning av gravitation för att flytta druvor och must under vinifieringen; terroirorienterad spontanjäsning med vingårdens och källarens naturligt förekommande jäststammar; minimal mekanisk extraktion av färg, smak och tanniner från druvskalen; användning av skonsamma pneumatiska pumpar.
De flesta viner görs med hela druvklasar, och de olika stegen i vinifieringen sker i överensstämmelse med månens cykel.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener
Restsöcker
Syrainnehåll