





Guy Farge Saint Joseph Terroir de Granit 2020
Unge Thomas Farge fortsätter att imponera ... och nu tar hans superköp Terroir de Granit 2020 förstaplatsen som Danmarks bästa vin över 100 kronor. Ett måste för ALLA Rhône-fans!
Decanter slår huvudet på spiken... Medan Hermitage och Côte Rôtie skjuter i höjden i pris är detta seriösa Norra Rhône till ett riktigt attraktivt pris!
En perfekt pepparkryddad Syrah från kallt klimat från upp till 60 år gamla vinstockar. Vi talar uteslutande om granit terrois runt Vion och utan tvekan appellationens ledande by, Saint-Jean de Muzols.
Kvaliteten är ingen tillfällighet i just den här årgången, som av Wine Enthusiast belönades med 94 poäng och betyget "superb". Allt detta kommer till sin rätt med Terroir de Granit 2020.
Det kan finnas bättre vinvärde i Saint-Jospeh... men visa oss!
Njut av den till pepparbiff, biff bearnaise, lammkotletter, svamprätter och viltkött (utan sötsurt). Servera vid 16-18°C
Hur smakar Guy Farge Saint Joseph Terroir de Granit 2020?
Det nyhällda rött vinet har en vacker mörklila färg med en nästan svart kärna ... Nosen är helt anmärkningsvärd med eleganta och intensiva aromer av rökt bacon, parfymerade violer, krossad svartpeppar, örtkryddor, hallon, björnbär, blåbär, svarta oliver, läder och kaffe ... I gommen, klassisk norra Rhône när den är som bäst, med en läcker pepprig, mörkfruktig smakprofil. En Syrah som imponerar med både sin koncentration och sina svala nyanser. Silkeslen finish med tillräckligt med tanniner och smakstyrka för att ta upp kampen med din slaktares bästa biffar! Drick nu eller spara 10-15 år från skördeåret.
Guy Farge Saint Joseph Terroir de Granit 2020 passar bra till...
Om Domaine Farge
Historien om Domaine Guy Farge börjar 1920, när Henri Farge köper 12 hektar väl belägna vingårdar av en tidigare general. Det dröjer dock flera generationer innan Saint-Josephs kanske mest framstående producent börjar göra vin under eget namn.
När Guy Farge tar över egendomen 1978 har han redan stora drömmar om egen vinproduktion. Av olika skäl fortsätter Guy dock familjens tradition att leverera druvor till kooperativet i Tain, där han själv låter sig väljas in i styrelsen.
2007 är Guy äntligen redo att ta steget. Han slutför sin oenologutbildning vid universitetet i Suze-la-Rousse, lämnar kooperativet och lanserar sina första viner under eget namn.
Sedan dess har Domaine Guy Farge, som ligger i byn St-Jean-de-Muzols, vuxit från 12 till 22 hektar, som sträcker sig från den sydligaste delen av Saint-Joseph och ännu längre söderut till Cornas och Saint-Péray. Idag är det Guys son, Thomas, som för vidare sin fars strävan att framställa terroirviner av yttersta kvalitet.
Majoriteten av vinodlingarna ligger på mycket branta, terrasserade sluttningar som familjen odlar med hästdragna plogar och utan användning av herbicider. Man lägger vikt vid att bevara gamla vinstockar, varav de äldsta daterar sig ända tillbaka till 1904.
Efter manuell skörd handlar allt arbete i källaren om att optimera kvaliteten: användning av gravitation för att flytta druvor och must under vinifieringen; terroirorienterad spontanjäsning med vingårdens och källarens naturligt förekommande jäststammar; minimal mekanisk extraktion av färg, smak och tanniner från druvskalen; användning av skonsamma pneumatiska pumpar.
De flesta viner görs med hela druvklasar, och de olika stegen i vinifieringen sker i överensstämmelse med månens cykel.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener
Restsöcker
Syrainnehåll