
Guy Farge Saint-Joseph Blanc Vania 2018
Norra Rhônes svar på Meursault ... från kanske Saint-Josephs bästa vinmakare!
Comet Guy Farges vita Vania från årgång 2018 skapas på franska ekfat, där omrörning av den fina jästen med den burgundiska metoden bâtonnage, ger extra läcker smörighet till konsistensen.
Med en druvblandning av 80% Marsanne och 20% Roussanne från 40-åriga vinstockar är ingredienslistan densamma som i de vita Hermitage-vinerna som kostar flera miljoner dollar på andra sidan Rhônefloden.
Det galna är att kvaliteten faktiskt är jämförbar . Det gör denna Saint-Jospeh till ett av Frankrikes bästa köp av vitt vin!
Njut av det till stekt fisk och skaldjur, tapas, fågel, ljust kött, svamp och nötiga ostar. Servera vid 10-13°C.
Hur smakar Guy Farge Saint-Joseph Blanc Vania 2018?
Vania 2018 uppträder elegant gyllene med friska gröna glimtar i glaset... Nosen lovar stort vitt Norra Rhône med klassiska aromer av jasmin, lavendel, grillade salta citroner, krossad granit, torkad aprikos, mandarin, rökt mineralitet, rostad mandel, smör och vanilj... Det vita vinet glider ärligt krämigt på tungan, där den delikata och mineraliska frukten leker elegant med rökta kryddor och en subtil tanninstruktur från fatlagring. Verkligen en vacker och uppfriskande vit Rhône där komplex smakkraft möter friskhet och spännande inslag av bivax i nästan perfekt harmoni... Drick nu, eller spara 6-8 år från årgången.
Guy Farge Saint-Joseph Blanc Vania 2018 passar bra till...
Om Domaine Farge
Historien om Domaine Guy Farge börjar 1920, när Henri Farge köper 12 hektar väl belägna vingårdar av en tidigare general. Det dröjer dock flera generationer innan Saint-Josephs kanske mest framstående producent börjar göra vin under eget namn.
När Guy Farge tar över egendomen 1978 har han redan stora drömmar om egen vinproduktion. Av olika skäl fortsätter Guy dock familjens tradition att leverera druvor till kooperativet i Tain, där han själv låter sig väljas in i styrelsen.
2007 är Guy äntligen redo att ta steget. Han slutför sin oenologutbildning vid universitetet i Suze-la-Rousse, lämnar kooperativet och lanserar sina första viner under eget namn.
Sedan dess har Domaine Guy Farge, som ligger i byn St-Jean-de-Muzols, vuxit från 12 till 22 hektar, som sträcker sig från den sydligaste delen av Saint-Joseph och ännu längre söderut till Cornas och Saint-Péray. Idag är det Guys son, Thomas, som för vidare sin fars strävan att framställa terroirviner av yttersta kvalitet.
Majoriteten av vinodlingarna ligger på mycket branta, terrasserade sluttningar som familjen odlar med hästdragna plogar och utan användning av herbicider. Man lägger vikt vid att bevara gamla vinstockar, varav de äldsta daterar sig ända tillbaka till 1904.
Efter manuell skörd handlar allt arbete i källaren om att optimera kvaliteten: användning av gravitation för att flytta druvor och must under vinifieringen; terroirorienterad spontanjäsning med vingårdens och källarens naturligt förekommande jäststammar; minimal mekanisk extraktion av färg, smak och tanniner från druvskalen; användning av skonsamma pneumatiska pumpar.
De flesta viner görs med hela druvklasar, och de olika stegen i vinifieringen sker i överensstämmelse med månens cykel.
Vindata
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener
Restsöcker
Syrainnehåll