
Henri de Villamont Clos de Vougeot Grand Cru 2012
Violer, rosor och tryffelparfym… nu visar årgång 2012 sitt sanna format!
Efter mer än ett decennium i producentens svala källare reser denna slumrande Grand Cru-jätte sig ur sin törnrosasömn – och Bourgogne reser sig nästan som ett torn i glaset…
Lyxiga kryddor från hela 45 % nya ekfat spelar andrafiol med Stradivariusklang, medan den underbart koncentrerade Pinot Noir-frukten strålar utsökt mineralsk och komplex som aldrig förr.
Pinot Noir i ren världsklass – från det mest legendariska terroiret i Bourgogne!
Munkarnas stenmur kring Clos de Vougeots mytomspunna 50,5 hektar stod färdig 1336. Efter revolutionen konfiskerades kyrkans egendomar, och i dag är Grand Cru-markens vinrader fördelade mellan mer än 80 jordägare.
Njut av den som meditationsvin eller till saftiga biffar, lammfilé, fågelvilt, svamprätter och mogna ostar. Servera vid 14–17 °C
Hur smakar Henri de Villamont Clos de Vougeot Grand Cru 2012?
Nyss upphälld seglar Bourgognevinet vackert körsbärsrött runt i glaset... Redan i doften är det stort och Grand Cru-komplex med hypnotisk superdoft av violer, rosor och tryffelparfym, som koncentrerat backas upp av fatkryddade skogssmultron, körsbär, svarta vinbär och björnbär samt djupa inslag av skogsmossa, kaffe och engelsk lakrits… Wow! Clos de Vougeot lägger sig silkeslen på tungan, där frukten imponerar och momentant upphäver lagen om tunnhet med viktlös koncentration från en annan värld… Fatkryddad lyxfinish med kanel, tryfflar och perfekt tanninbett. Vilken otroligt läcker röd Bourgogne! Drick nu, eller lagra 20+ år från årgången.
Henri de Villamont Clos de Vougeot Grand Cru 2012 passar bra till...
Om Henri de Villamont
Henri de Villamont räknas i dag till en av de allra främsta producenterna i byn Savigny-les-Beaune, och vingården väcker redan på långt håll uppmärksamhet med sitt historiska torn, ”Guettes”. Den 2 400 kvadratmeter stora och spektakulära vinkällaren uppfördes 1880 av den tidigare Clos de Vougeot-ägaren, Léonce Bocquet.
1964 övertogs Henri de Villamont av det schweiziska vinföretaget Schenk. När grannproducenten Dr. Arthur Barolet avled 1969 tog Schenk över hela vinkällaren med omkring 70 000 flaskor, som sedan dess har varit starkt eftertraktade samlarobjekt.
På senare tid har Schenk-gruppen gjort betydande investeringar för att föra Henri de Villamont upp i den bourgogniska eliten. Etableringen av ett nytt vineri 2006, beslutet att drastiskt minska skördeutbytet samt en väl avvägd användning av ny ek är några av skälen till Henri de Villamonts hisnande höga kvalitetsnivå.
Winemaker Pierre Jheans viner visar fyllighet, delikat frukt och mineralisk elegans. Henri de Villamonts viner får höga betyg hos bl.a. Wine Enthusiast.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener