
Henri de Villamont Meursault 1er Cru Les Bouchères 2021
Flytande guld från den sällsynta 1er Cru Les Bouchères på 4,41 hektar i Meursault!
Smörig och generös som en stor Meursault ska vara. Och i det stora vita vinåret 2021 är den laddad med extra mineraltyngd — vilket gör att smaken vibrerar underbart länge i munnen.
Les Bouchères är gynnsamt belägen mellan de berömda Poruzots och Gouttes d'Or. Kvaliteten ligger naturligtvis nära dessa två supercrus, medan kalkstenssluttningen lämnar sitt mineraliska avtryck på vinerna. Det är ett vackert vitt vin från Bourgogne som har en stark smak!
Trots den höga kvalitetsnivån står Les Bouchères i mindre rampljus än kultvinerna från närliggande vingårdar. Det innebär betydligt mindre bekymmer för plånboken när du vill inkludera denna unika och läckra Meursault i din vinsamling...
Njut av den klassiska Meursault till stekt fisk och skaldjur, fågel, vitt kött, svamp och halvmjuka ostar. Servera vid 10–13°C.
Hur smakar Henri de Villamont Meursault 1er Cru Les Bouchères 2021?
En elegant gyllene Meursaultfärg. Intensiva aromer av saltad mineralcitrus, vita blommor, lemon curd, päron, ananas och mango stiger upp ur glaset, vackert förenade med krossad sten, smör och vanilj. I munnen är den perfekt krämig och livligt mineralisk! Ett otroligt mångfacetterat vitt vin med ett unikt komplext smakuttryck. Den fatkyssta Meursaulten utstrålar hälsa och rikedom, nyanserad av en elegant friskhet från årgångens svala karaktär. Meursault när den är som bäst... Drick nu eller spara 8–10 år från skörden.
Henri de Villamont Meursault 1er Cru Les Bouchères 2021 passar bra till...
Om Henri de Villamont
Henri de Villamont räknas i dag till en av de allra främsta producenterna i byn Savigny-les-Beaune, och vingården väcker redan på långt håll uppmärksamhet med sitt historiska torn, ”Guettes”. Den 2 400 kvadratmeter stora och spektakulära vinkällaren uppfördes 1880 av den tidigare Clos de Vougeot-ägaren, Léonce Bocquet.
1964 övertogs Henri de Villamont av det schweiziska vinföretaget Schenk. När grannproducenten Dr. Arthur Barolet avled 1969 tog Schenk över hela vinkällaren med omkring 70 000 flaskor, som sedan dess har varit starkt eftertraktade samlarobjekt.
På senare tid har Schenk-gruppen gjort betydande investeringar för att föra Henri de Villamont upp i den bourgogniska eliten. Etableringen av ett nytt vineri 2006, beslutet att drastiskt minska skördeutbytet samt en väl avvägd användning av ny ek är några av skälen till Henri de Villamonts hisnande höga kvalitetsnivå.
Winemaker Pierre Jheans viner visar fyllighet, delikat frukt och mineralisk elegans. Henri de Villamonts viner får höga betyg hos bl.a. Wine Enthusiast.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener