
Henri de Villamont Meursault 1er Cru Les Bouchères 2020
Smörig. Mineralisk. Kompakt. Precis som en Meursault ska vara.
Det mindre kända Les Bouchères ligger fördelaktigt mitt emellan de berömda Poruzots och Gouttes d'Or. Kvaliteten ligger också nära de två supercru-grannarna – förståeligt nog!
Kalkstenssluttningarna i Les Bouchères gör mineraliteten i vinerna skarp och fokuserad — och dessutom typiskt burgundisk!
Kvaliteten anses hålla en hög nivå, men cru:n får mindre uppmärksamhet än sina grannar — vilket innebär färre penningbekymmer när du vill lägga till denna unika Meursault i din vinsamling…
Ta chansen medan du kan och få hem vinet från stjärnårgången så snart som möjligt, innan lagren tar slut!
Njut av den klassiska Meursault till stekt fisk och skaldjur, fågel, ljust kött, svamp och halvmjuka ostar. Servera vid 10–13°C.
Hur smakar Henri de Villamont Meursault 1er Cru Les Bouchères 2020?
En frestande gyllengul Meursault-färg i glaset. Aromer av saltad citrus, ananas, mango och lemon curd flätas samman med krossad sten, smör och vanilj i en mjuk övergång. En rikedom av nyanser och en imponerande mineralitet framträder verkligen när vinet öppnar sig i glaset. Inslag av vita vårblommor och muskotnöt fängslar också betraktarens blick. Ett mångfacetterat vin med ett komplext smakuttryck. Den fatkyssade Meursault utstrålar vitalitet och rikedom, nyanserad av en elegant friskhet som speglar årgångens svala karaktär. Det är så det ska vara! Mäktiga Meursault... Drick nu eller lagra 8-10 år från skördeåret.
Henri de Villamont Meursault 1er Cru Les Bouchères 2020 passar bra till...
Hur är Henri de Villamont Meursault 1er Cru Les Bouchères 2020 framställt?
Vinet är gjort på 100 % Chardonnay från den 4,41 hektar stora, lilla 1er Cru Les Bouchères i det berömda Meursault. En perfekt belägen terroir, precis mellan de välkända Les Poruzots och Les Gouttes d'Or. Vinet jäser i ståltankar och lagras därefter 14 månader på 228‑liters burgundiska ekfat, varav 25 % är helt nya.
Druvor
ChardonnayOm Henri de Villamont
Henri de Villamont räknas i dag till en av de allra främsta producenterna i byn Savigny-les-Beaune, och vingården väcker redan på långt håll uppmärksamhet med sitt historiska torn, ”Guettes”. Den 2 400 kvadratmeter stora och spektakulära vinkällaren uppfördes 1880 av den tidigare Clos de Vougeot-ägaren, Léonce Bocquet.
1964 övertogs Henri de Villamont av det schweiziska vinföretaget Schenk. När grannproducenten Dr. Arthur Barolet avled 1969 tog Schenk över hela vinkällaren med omkring 70 000 flaskor, som sedan dess har varit starkt eftertraktade samlarobjekt.
På senare tid har Schenk-gruppen gjort betydande investeringar för att föra Henri de Villamont upp i den bourgogniska eliten. Etableringen av ett nytt vineri 2006, beslutet att drastiskt minska skördeutbytet samt en väl avvägd användning av ny ek är några av skälen till Henri de Villamonts hisnande höga kvalitetsnivå.
Winemaker Pierre Jheans viner visar fyllighet, delikat frukt och mineralisk elegans. Henri de Villamonts viner får höga betyg hos bl.a. Wine Enthusiast.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener













