
Henri de Villamont Pouilly-Fuissé Grumes d'Or 2017
Villamont gör det inte bara igen — om och om igen. Faktum är att de har gjort det så många gånger att huset med rätta kan kalla sig en av de främsta producenterna i Bourgogne!
Vad är det då som Villamont har gjort — och fortfarande gör? Jo: de gör viner i världsklass!
Detta vin kommer från södra Bourgognes mest prestigefyllda appellation för vita viner: Pouilly-Fuissé.
Ett fantastiskt visitkort från Bourgogne-huset och ett utmärkt exempel på den extraordinära kvalitet som lyser igenom i vart och ett av dess viner!
Rekommenderas till stekt fisk och skaldjur, fågel, ljust kött, krämiga såser, svamp och mogna ostar. Njut av vinet vid 10–13 °C.
Hur smakar Henri de Villamont Pouilly-Fuissé Grumes d'Or 2017?
Vinet fängslar med sina gyllenbruna toner, med en antydan till ungdomlig pärongrönska som fortfarande är närvarande. En rik, krämig smörighet ackompanjeras av en sann fruktcocktail av ananas, äpplen, melon, päron, banan och mogna persikor. Vanilj, smörkola och nötter hälsar dig välkommen i doft och smak. Rikedomen och frukten hålls i schack av en frisk, citrusaktig flintstensmineralitet som aldrig släpper tyglarna, utan resonerar vackert i slutet av fruktsymfonin. Djärvt, djärvt och fantastiskt! Drick nu eller förvara i +10 år efter skördeåret.
Henri de Villamont Pouilly-Fuissé Grumes d'Or 2017 passar bra till...
Om Henri de Villamont
Henri de Villamont räknas i dag till en av de allra främsta producenterna i byn Savigny-les-Beaune, och vingården väcker redan på långt håll uppmärksamhet med sitt historiska torn, ”Guettes”. Den 2 400 kvadratmeter stora och spektakulära vinkällaren uppfördes 1880 av den tidigare Clos de Vougeot-ägaren, Léonce Bocquet.
1964 övertogs Henri de Villamont av det schweiziska vinföretaget Schenk. När grannproducenten Dr. Arthur Barolet avled 1969 tog Schenk över hela vinkällaren med omkring 70 000 flaskor, som sedan dess har varit starkt eftertraktade samlarobjekt.
På senare tid har Schenk-gruppen gjort betydande investeringar för att föra Henri de Villamont upp i den bourgogniska eliten. Etableringen av ett nytt vineri 2006, beslutet att drastiskt minska skördeutbytet samt en väl avvägd användning av ny ek är några av skälen till Henri de Villamonts hisnande höga kvalitetsnivå.
Winemaker Pierre Jheans viner visar fyllighet, delikat frukt och mineralisk elegans. Henri de Villamonts viner får höga betyg hos bl.a. Wine Enthusiast.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener