
Henri de Villamont Pouilly-Fuissé Grumes d'Or 2018
Kraft, smör, rostade nötter och rök... Ja, södra Burgundys svar på Meursault är tillbaka med besked i 2018 års årgång, där Henri de Villamonts rekordstora Pouilly-Fuissé verkligen visar sin charm.
Letar du efter en smörig burgundisk Chardonnay? Fullproppad med solmogen charm, päron, nektariner, ananas, hasselnöt och honung? Då är det här definitivt rätt val!
Njut av den till stekt fisk och skaldjur, fågel, ljust kött, krämiga såser, svamp och mogna ostar. Servera vid 10–13 °C.
Hur smakar Henri de Villamont Pouilly-Fuissé Grumes d'Or 2018?
Det vita vinet är nyhällt och lockar med en elegant gyllengul färg och citrusgröna nyanser... En rik, krämig smörighet ackompanjeras av en sann fruktcocktail av ananas, äpplen, melon, päron, banan och mogna persikor. Vanilj, smörkola och nötter hälsar dig välkommen i doft och smak. Rikedomen och frukten hålls i schack av en frisk citrusaktig flintstensmineralitet som aldrig släpper tyglarna, utan resonerar vackert i slutet av fruktsymfonin. Djärvt, djärvt och fantastiskt! Drick nu eller förvara i mer än 10 år efter skördeåret.
90/100 Vinentusiast
"Rostad hasselnötsrökighet definierar näsan på detta vin. Gommen ger Mirabelle-frukt och citronfräschhet för att absorbera den rostade ekigheten. Bilden är en smakrik, fullfruktig friskhet med smöriga övertoner."
Henri de Villamont Pouilly-Fuissé Grumes d'Or 2018 passar bra till...
Om Henri de Villamont
Henri de Villamont räknas i dag till en av de allra främsta producenterna i byn Savigny-les-Beaune, och vingården väcker redan på långt håll uppmärksamhet med sitt historiska torn, ”Guettes”. Den 2 400 kvadratmeter stora och spektakulära vinkällaren uppfördes 1880 av den tidigare Clos de Vougeot-ägaren, Léonce Bocquet.
1964 övertogs Henri de Villamont av det schweiziska vinföretaget Schenk. När grannproducenten Dr. Arthur Barolet avled 1969 tog Schenk över hela vinkällaren med omkring 70 000 flaskor, som sedan dess har varit starkt eftertraktade samlarobjekt.
På senare tid har Schenk-gruppen gjort betydande investeringar för att föra Henri de Villamont upp i den bourgogniska eliten. Etableringen av ett nytt vineri 2006, beslutet att drastiskt minska skördeutbytet samt en väl avvägd användning av ny ek är några av skälen till Henri de Villamonts hisnande höga kvalitetsnivå.
Winemaker Pierre Jheans viner visar fyllighet, delikat frukt och mineralisk elegans. Henri de Villamonts viner får höga betyg hos bl.a. Wine Enthusiast.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener