
Henri de Villamont Pouilly Fuisse Grumes D'or Blanc 2014
Pouilly-Fuissé… södra Bourgognes motsvarighet till Meursault - från den historiskt stora och starkt eftertraktade toppårgången 2014...
"97 points - Extraordinary" - Robert Parkers Vintage Chart
Vinet har länge varit slutsålt i denna sällsynta toppårgång – men nu har vi fått tag i ett sista restparti, som efter nästan 7 år i källaren hos Henri de Villamont har nått sin bästa form någonsin.
Smörmjuk och klar gyllengul. Nötaktigt kryddig. Persikosaftig och porlande mineralisk... Så nära kommer Pouilly-Fuissé en stor Meursault!
Njut av den till stekt fisk och skaldjur, fågel, ljust kött, krämiga såser, svamp och mogna ostar. Servera vid 10-13°C
Hur smakar Henri de Villamont Pouilly Fuisse Grumes D'or Blanc 2014?
Vacker gyllene färg i glaset med fina gröna nyanser... Nosen lockar med päron, mandarin, kvitten och ananas samt eleganta inslag av nötter, smör, flinta, vanilj och smörkola.... Mjuk och smörig i gommen, med intensiva och väl detaljerade fruktnoter. Eftersmaken är lång, lite kryddig och ändå riktigt uppfriskande. Meursault-fans kan glädja sig! Drick nu eller spara 6-8 år från skördeåret.
Henri de Villamont Pouilly Fuisse Grumes D'or Blanc 2014 passar bra till...
Hur är Henri de Villamont Pouilly Fuisse Grumes D'or Blanc 2014 framställt?
Vinet är gjort på 100% Chardonnay från Pouilly-Fuissé, södra Bourgognes främsta vitvinsappellation. Mâconnais' läckra, solmogna frukter balanseras av de kalkhaltiga jordarna som ger viner med en distinkt mineralitet. Vinet mognar i 10 månader på 350-liters ekfat, varav 25% är nya.
Druvor
ChardonnayOm Henri de Villamont
Henri de Villamont räknas i dag till en av de allra främsta producenterna i byn Savigny-les-Beaune, och vingården väcker redan på långt håll uppmärksamhet med sitt historiska torn, ”Guettes”. Den 2 400 kvadratmeter stora och spektakulära vinkällaren uppfördes 1880 av den tidigare Clos de Vougeot-ägaren, Léonce Bocquet.
1964 övertogs Henri de Villamont av det schweiziska vinföretaget Schenk. När grannproducenten Dr. Arthur Barolet avled 1969 tog Schenk över hela vinkällaren med omkring 70 000 flaskor, som sedan dess har varit starkt eftertraktade samlarobjekt.
På senare tid har Schenk-gruppen gjort betydande investeringar för att föra Henri de Villamont upp i den bourgogniska eliten. Etableringen av ett nytt vineri 2006, beslutet att drastiskt minska skördeutbytet samt en väl avvägd användning av ny ek är några av skälen till Henri de Villamonts hisnande höga kvalitetsnivå.
Winemaker Pierre Jheans viner visar fyllighet, delikat frukt och mineralisk elegans. Henri de Villamonts viner får höga betyg hos bl.a. Wine Enthusiast.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Förslutning
Förpackning
Allergener















