
Hospices de Beaune Corton-Charlemagne Grand Cru Cuvée François de Salins 2020
Har du tid att smaka på en av världens mest ikoniska vita Grand Cru-bourgogner från världens mest kända vinauktion, Hospices de Beaune?
Vi har tilldelats endast fem lådor Corton-Charlemagne Grand Cru Cuvée François de Salins i den stora Bourgogne-årgången 2020, och vinet har hyllats av Bourgogne-experten Jasper Morris!
Historiskt har det berömda sjukhuset Hospices de Beaune finansierats av denna världsberömda auktion och de olika cuvéerna är döpta efter välgörare som haft betydande inverkan på sjukhusets drift.
År 1745 donerade prästen François de Salins, en ättling till en av grundarna av Hospices de Beaune, sina vingårdar i Savigny-lès-Beaune och Aloxe-Corton till Hôtel-Dieu. Denna resulterande cuvée är gjord med Chardonnay från endast 0,48 hektar på Cortons historiska Grand Cru-sluttning Le Charlemagne...
De tre små tomterna, som alla är perfekt vända mot söder och sydväst, är försedda med vinstockar upp till 80 år gamla, planterade 1944 (58 %), 1981 (27 %) och 1998 (15 %).
Passar utmärkt till stekt fisk och skaldjur, grillad fågel, tapas, svamprätter, ljust kött och nötiga ostar. Servera vid 10–13 °C.
Alla Hospices de Beaune-viner auktioneras ut på helt nya ekfat som valts ut av källarmästare Ludivine Griveau från flera franska kooperativ. Fatet bakom detta vita vin köptes på Hospices de Beaunes auktion i november 2020 och mognade därefter i källaren hos köparen, Bourgognehuset Prosper Maufoux. Vinsterna går till välgörande ändamål.
Hur smakar Hospices de Beaune Corton-Charlemagne Grand Cru Cuvée François de Salins 2020?
Corton-Charlemagne Cuvée François de Salins 2020 uppvisar en vacker gyllene färg. Näsan avslöjar omedelbart den unika mineralintensiteten i årgången och de gamla Grand Cru‑vinstockarna! Hypnotiskt lockande aromer av rökig flinta, saltad druva och våt kalksten möter exotisk mandarin, päron, vita blommor, persika, honungsmelon och aprikos, och avslutas med lyxiga fatnoter av smör, rostade nötter, muskotnöt och crème brûlée. I gommen är vinet djärvt, smörigt och perfekt balanserat med en vacker, livlig frisk mineralitet. Detta är ett fatlagrat vitt vin med samma smak, komplexitet och nyansrikedom i världsklass som de stora Grand Cru‑vinerna från Montrachet! Drick nu eller lagra i över 20 år från skördeåret.
Smaknoter
Persika
Flintesten
Rök
Smör
Vanilj
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Hospices de Beaune Corton-Charlemagne Grand Cru Cuvée François de Salins 2020 passar bra till...
Om Prosper Maufoux

Pssst! Vill du höra hemligheten bakom Bourgognes bästa prisvärde? Vinerna från Prosper Maufoux görs i nära samarbete med Nadine Gublin, som Frankrikes första kvinna har utsetts till "Winemaker of The Year" i Revue des Vins de France. När Nadine inte gör vin för Prosper Maufoux står hon i källaren hos sin andra arbetsgivare, Domaine Jacques Prieur, där hon framställer några av Bourgognes största viner till tjugo gånger priset.
Vinhuset grundades 1860 och förblev 130 år i Maufoux-familjens händer. Sedan 2010 har Prosper Maufoux drivits av den ambitiösa Piffault-familjen, som redan står bakom Bourgognes största Crémant de Bourgogne-märke, Veuve Ambal. Sedan dess har kvaliteten exploderat… År 2015 köpte Piffault-familjen det idylliska Château de Saint-Aubin (inklusive toppmarker i Meursault och Criots-Bâtard-Montrachet!), och slottet har sedan 2020 fungerat som Prosper Maufouxs huvudkontor.
Prosper Maufouxs portfölj representerar idag hela Bourgogne, från sublimt prisvärt Mâcon-Villages i söder till mineralisk Chablis i norr. Den gemensamma nämnaren är en alltid ren och fruktdriven stil, uppnådd genom relativt sen skörd och sval, fruktbevarande jäsning. Vinerna mognar 12–18 månader i 228‑liters burgundiska fat, som förvaras under perfekta klimatförhållanden.
Trots sin brett omfattande portfölj är Prosper Maufouxs produkter på intet sätt standardiserade: åldern på faten, deras ursprung och rostningsgrad anpassas noggrant efter druvornas ursprung samt årgångens karaktär.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener