
Famille Berrouet Château Hyon La Fleur Saint-Émilion 2020
Legenden bakom Pétrus med ett helt nytt familjeprojekt i St-Émilion... Mycket begränsad kultproduktion!
Efter 44 år som chefsvinmakare på legendariska Pétrus i Pomerol har Jean-Claude Berrouet klivit av och lämnat över stafettpinnen till sin son Olivier.
Men sommaren 2019 blir Jean-Claude konfidentiellt kontaktad av en tidigare lärling som vill sälja en unik 2,55 ha stor enskild vingård i Saint-Émilion - omgiven av toppslott som Laroque, Tour Saint-Christophe och Tertre Roteboeuf Grand Cru Classé.
Jean-Claude agerade omedelbart och skapade, med hjälp av sin yngste son, Château Hyon La Fleur enligt samma arbetsfilosofi som redan har gett honom legendarisk status efter mer än fyra decennier vid rodret för Pétrus. Resultatet är ett gudomligt gott vin från den högra grenen, vars smak och kvalitet minst motsvarar de berömda Grand Cru Classé-grannarna.
På grund av de fyrkantiga franska reglerna kan Château Hyon La Fleur dock bara kalla sig Saint-Émilion. Eftersom den översta marken köptes utan vingård fick vinframställningen flyttas till familjen Berrouets egen vingård i Montagne-St-Émilion.... utanför St-Émilion Grand Cru-appellationen.
Har du tid att uppleva det nya favoritbarnet i Pétrus-legenden? Vi vågar lova de snabbaste en stor smakupplevelse - men vi har bara tilldelats 50 lådor!
Njut av den till saftiga biffar, anka, hjort, lamm, matiga tapas och charkuterier samt svamprätter och mogna ostar. Servera vid 16-18°C
Hur smakar Famille Berrouet Château Hyon La Fleur Saint-Émilion 2020?
När den hälls upp är den mörkt körsbärsröd med en lila kant och svart mitt... Näsan levererar blommig elegans och fruktkraft i världsklass med graciösa aromer av röda blommor, vilda hallon, våt kalksten, plommon, svarta vinbär och saftiga svarta körsbär, som ger vika för Pomerol-mineraliska inslag av tryffel och skogsmark samt vanilj, kaffe, choklad och lakrits från fatlagring ... Silkeslen och relativt fruktig i gommen med massor av fina nyanser och lager i smaken... Det hela kulminerar i en dansant, elegant avslutning där fatets lyxiga kryddor och fina tanniner spelar vackert med den läckra toppfrukten från årgång 2020. Japp, det finns ett utmärkt värde att hitta i den nya hjärtekrossaren i Pétrus-legenden! Drick nu eller spara +15 år från skördeåret.
Famille Berrouet Château Hyon La Fleur Saint-Émilion 2020 passar bra till...
Hur är Famille Berrouet Château Hyon La Fleur Saint-Émilion 2020 framställt?
Château Hyon La Fleur Saint-Émilion 2020 är tillverkat av 95% Merlot och 5% Cabernet Franc, handplockade av familjen Berrouet från 40-åriga vinstockar på deras lilla 2,55 hektar stora enskilda vingård i Saint-Émilion-kommunen Saint-Christophe des Bardes. Även om denna prestigefyllda kalkstensterroir omges av toppslott som Laroque, Tour Saint-Christophe och Tertre Roteboeuf Grand Cru Classé, kan vinet bara kalla sig Saint-Émilion, eftersom vinifieringen sker borta i Montagne-St-Émilion på Berrouets egen vingård.
Här jäser vinet parcellvis i små betongtankar med fruktbevarande temperaturkontroll, medan 19-20 dagars maceration extraherar allvarlig färg, smak och tanniner från druvskalen. Därefter följer malolaktisk jäsning i ståltankar och Berrouets slutliga masterblend innan vinet avslutas med 12 månaders lagring på 225 liters franska barriquer, varav 25% är helt nya.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener













