
Jean Gagnerot Gevrey Chambertin 2014
“95 points.” – Wine Spectator Vintage Chart
”92 points. Outstanding” – Robert Parker Vintage Chart
Mörkfruktig, med inslag av skogsbotten och mineralitet samt rostade fatkryddor… vilken Gevrey-Chambertin!
Vi har svårt att bärga oss över denna utsökta Gevrey-Chambertin, som efter 8 år i det burgundiska källarmörkret tillför spännande mogna toner till frukten och de lyxiga ekkryddorna.
Det säger nog allt om allvaret bakom denna skattkammervin, att den mognar som en 1er Cru på 40% helt nya fat... Mycket begränsad upplaga i den topprecenserade årgången 2014!
Njut av den till saftig lammfilé, steaks med kryddsmör, ankbröst, stekt fisk, fågel, kraftiga tapas, svamprätter och mogna ostar. Servera vid 14–17°C
Hur smakar Jean Gagnerot Gevrey Chambertin 2014?
Mörk och intensiv körsbärsröd färg... Nosen utlovar klassisk mörkfruktig Gevrey-Chambertin med skogsbär, blåbär, körsbär och björnbär flankerade av lakrits, djupa tryffeltoner och lite kakao från fatlagringen... I munnen återigen saftig och ganska köttig med eleganta fruktnyanser som perfekt matchar de lyxiga kryddorna från fatet och matvänliga, balanserade tanniner. Lång eftersmak... det är så äkta Gevrey smakar! Drick nu eller spara 10-15 år från skördeåret.
Jean Gagnerot Gevrey Chambertin 2014 passar bra till...
Hur är Jean Gagnerot Gevrey Chambertin 2014 framställt?
Vinet är gjort på 100 % Pinot Noir, handplockad från utvalda parceller i det berömda Gevrey‑Chambertin. Före jäsningen genomförs en temperaturkontrollerad kallmaceration på 10 dagar, där färg och fruktaromer extraheras från druvskalen till musten. Jäsningen pågår under en förlängd period för att maximera aromrikedomen; samtidigt bidrar regelbunden överpumpning, frekventa nedstötningar och fem dagars maceration efter jäsningen vid 30 °C till att dra ut kraftfull färg, smak och tanninstruktur från druvskalen. Vinet avslutas med 16 månaders lagring på 228 liters ekfat, varav 40 % är helt nya och resterande 1–3 år gamla. Majoriteten av de utvalda faten kommer från skogsområden i Vogeserna.
Druvor
Pinot NoirOm Jean Gagnerot

Välkommen till paradis för Bourgogne‑älskare! Med den burgundiske Jean Gagnerot i stallet kan Supervin erbjuda en fantastisk serie högt recenserade bourgogneviner till priser som våra konkurrenter har väldigt svårt att matcha.
Chablis, Aloxe‑Corton, Volnay, Beaune, Pommard, Nuit‑Saint‑Georges… Endast klassviner i toppform! Jean Gagnerot‑vinerna har vilat under perfekta förhållanden i producentens svala bourgognekällare.
Fram till årgång 2014 har vinerna producerats hos Château de Corton‑André, som är beläget i toppkommunen Aloxe‑Corton. Producentens vackra slottsbyggnad såldes senare till familjen Frey, som driver ikoniska vinhus som 100‑poängsproducenten Jaboulet i Rhône samt Château La Lagune, 5:e Cru Classé i Haut‑Médoc.
Även rättigheterna till den prestigefyllda vinserien Jean Gagnerot har bytt ägare sedan 2014, så basen har flyttats från Corton till det ansedda Meursault.
En av hemligheterna bakom toppnivån är det – även för Bourgogne – påkostade källarbetet: 1er Cru‑vinerna skämmas bort med lagring på upp till 40–50 % nya 228‑liters burgundiska ekfat, medan kommunvinerna typiskt ligger på imponerande 20 % helt nya fat. Samtidigt skräddarsys mognaden för varje enskild vin, så att fatenas ålder och rostningsgrad noggrant matchar terroirens och årgångens unika karaktär.
Från elegant och lättdrucken vardags‑Bourgogne till himmelska, tårframkallande komplexa Premier Cru‑upplevelser – Jean Gagnerot är din garanti för maximal valuta för pengarna!
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning














