





Jean Gagnerot Savigny-Les-Beaune 1er Cru Gravains 2019
“96 points – Côte de Beaune 2019” – Robert Parkers årgångstabell
“Aux Gravains - Its position on the south-facing slopes of the Bois Noël hill gives it an excellent terroir that is well-suited to the Pinot Noir grown here.” – Wine Searcher
“The wines of Savigny-lès-Beaune have never been better than they are today... if an off-the-beaten-trail source for relative bargains still exists, it would be this well-known but little-understood village.” – Eric Asimov, The New York Times
Finns det fortfarande stort värde för pengarna i Bourgogne? Nej, skulle de flesta experter nog säga. Men enligt den framstående vinjournalisten från The New York Times, Eric Asimov, finns det fortfarande ett smutthål i Savigny-lès-Beaune.
Titta bara på denna 1er Cru som vi precis hämtat hem från Jean Gagnerots svala källare i Bourgogne. Silkeslen Pinot Noir med koncentrerade toner av skogsbär och blommighet från den solbelysta, sydvända toppmarken "Gravains", som även levererar druvor till prestigefyllda Hospice de Beaune-viner. Förädlad med fatkryddor och fina tanniner från lyxig mognad på 40 % nya franska ekfat.
Jean Gagnerots Gravains kommer dessutom från mirakelårgången 2019, som på många håll är helt slutsåld, eftersom Robert Parker har utropat den till en av de bästa någonsin i Bourgogne med hela 96 poäng.
En snabb googlesökning visar att flaskpriserna för 1er Cru Gravains lätt ligger mellan 400–700 kronor. Kolla in vårt erbjudandepris – värt en förstasida i The New York Times!
Njut av den till stekt tonfisk och lax, fjäderfä, fågelvilt, rött nötkött, charkuterier, svamp och krämiga ostar. Servera vid 14–17°C
Hur smakar Jean Gagnerot Savigny-Les-Beaune 1er Cru Gravains 2019?
I glaset presenterar sig vinet med en typisk Bourgogne transparent körsbärsfärg. En förförisk doft stiger upp med nyplockade rosor, hallon, smultron och körsbär, som ger plats för burgundiska undertoner av våt jord, skogsmark, kaffe och en antydan till vanilj från fatet. Extremt elegant! Vinet landar i munnen med den darrande och oemotståndligt aptitretande frukten från toppårgången, dominerad av fullmogna jordgubbar och körsbär, ytterligare upplyft av choklad, kaffe och cederträ från fatet. Fin finish med silkeslena tanniner och stor komplexitet från en av Savigny-Les-Beaunes bästa terroirer. Drick nu eller spara 10-15 år från skördeåret.
Jean Gagnerot Savigny-Les-Beaune 1er Cru Gravains 2019 passar bra till...
Hur är Jean Gagnerot Savigny-Les-Beaune 1er Cru Gravains 2019 framställt?
Vinet är gjort av 100% Pinot Noir skördad från den 1er Cru-klassade toppvingården "Les Gravains". Fältet är söderläge, exponerat och väl positionerat i klyftan mellan Les Lavieres och Les Serpentieres. Druvorna handplockas och bearbetas på traditionellt burgundiskt sätt i källaren med kall maceration före jäsningen för att försiktigt extrahera färg och smak. Daglig överpumpning och nedstampning av druvskalen säkerställer att vinet har maximal smakstyrka. Efter jäsningen lagras vinet lyxigt på franska ekfat, varav 40% är nya.
Druvor
Pinot NoirOm Jean Gagnerot

Välkommen till paradis för Bourgogne‑älskare! Med den burgundiske Jean Gagnerot i stallet kan Supervin erbjuda en fantastisk serie högt recenserade bourgogneviner till priser som våra konkurrenter har väldigt svårt att matcha.
Chablis, Aloxe‑Corton, Volnay, Beaune, Pommard, Nuit‑Saint‑Georges… Endast klassviner i toppform! Jean Gagnerot‑vinerna har vilat under perfekta förhållanden i producentens svala bourgognekällare.
Fram till årgång 2014 har vinerna producerats hos Château de Corton‑André, som är beläget i toppkommunen Aloxe‑Corton. Producentens vackra slottsbyggnad såldes senare till familjen Frey, som driver ikoniska vinhus som 100‑poängsproducenten Jaboulet i Rhône samt Château La Lagune, 5:e Cru Classé i Haut‑Médoc.
Även rättigheterna till den prestigefyllda vinserien Jean Gagnerot har bytt ägare sedan 2014, så basen har flyttats från Corton till det ansedda Meursault.
En av hemligheterna bakom toppnivån är det – även för Bourgogne – påkostade källarbetet: 1er Cru‑vinerna skämmas bort med lagring på upp till 40–50 % nya 228‑liters burgundiska ekfat, medan kommunvinerna typiskt ligger på imponerande 20 % helt nya fat. Samtidigt skräddarsys mognaden för varje enskild vin, så att fatenas ålder och rostningsgrad noggrant matchar terroirens och årgångens unika karaktär.
Från elegant och lättdrucken vardags‑Bourgogne till himmelska, tårframkallande komplexa Premier Cru‑upplevelser – Jean Gagnerot är din garanti för maximal valuta för pengarna!
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener
















