
Jean Gagnerot Viré-Clessé 2016
Viré-Clessé är ren klass … och svårslagen med tanke på priset!
Chablis möter Pouilly-Fuissé i denna vita Bourgogne, som efter nästan åtta års källarlagring nu på allvar visar generöst av sina kvaliteter.
Viré-Clessés läge några få kilometer norr om världskända Pouilly-Fuissé, och ett terroir med samma typ av kalkstensjordar, är som gjort för vita viner på Chardonnay.
Sett över de senaste decennierna har Viré och Clessé producerat vita viner på Chardonnay i en så utsökt mineralisk kvalitet att de två grannbyarna 1999 belönades med sin gemensamma cru-appellation.
Avnjut den som aperitif eller till fisk och skaldjur, sushi, tapas, fjäderfä, lätta svamprätter och krämiga ostar. Servera vid 10–12 °C
Hur smakar Jean Gagnerot Viré-Clessé 2016?
Vid upphällning ljust gyllene i glaset… Doften är elegant blommig med akaciablommor och jasmin, som får sällskap av våt kalksten, saltade och grillade citroner, äpplen, vita persikor samt lite honung och nötter… Vinet glider friskt och med smörmjuk elegans över tungan, där den vita bourgognen breder ut sig med frukt och mineralitet i fin balans. Elegant, munrensande finish med gott om fina detaljer från flasklagringen… Den perfekta mittpunkten mellan Chablis och Pouilly-Fuissé! Drick nu, eller spara 8–10 år från skördeåret.
Jean Gagnerot Viré-Clessé 2016 passar bra till...
Hur är Jean Gagnerot Viré-Clessé 2016 framställt?
Vinet är framställt av 100% Chardonnay från Bourgogne-distriktet Viré‑Classé, där all vinproduktion uteslutande är inriktad på vita viner av Chardonnay. Detta beror på ett unikt terroir med kalksten och mergel, som frambringar vita bourgogner i samma eleganta stil som det berömda Pouilly‑Fuissé, några få kilometer söderut.
Vid ankomst till vineriet pressas druvorna varsamt i en pneumatisk membranpress, så att endast den mest delikata musten når det färdiga vinet. Därefter jäser Viré‑Classé 2016 med fruktbevarande temperaturkontroll vid 16–20 °C, innan vinet mognar i 8–16 månader på ståltank med systematiska omrörningar av den fina jästfällningen, vilket tillför en krämig textur och extra finess till smakupplevelsen.
Druvor
ChardonnayOm Jean Gagnerot

Välkommen till paradis för Bourgogne‑älskare! Med den burgundiske Jean Gagnerot i stallet kan Supervin erbjuda en fantastisk serie högt recenserade bourgogneviner till priser som våra konkurrenter har väldigt svårt att matcha.
Chablis, Aloxe‑Corton, Volnay, Beaune, Pommard, Nuit‑Saint‑Georges… Endast klassviner i toppform! Jean Gagnerot‑vinerna har vilat under perfekta förhållanden i producentens svala bourgognekällare.
Fram till årgång 2014 har vinerna producerats hos Château de Corton‑André, som är beläget i toppkommunen Aloxe‑Corton. Producentens vackra slottsbyggnad såldes senare till familjen Frey, som driver ikoniska vinhus som 100‑poängsproducenten Jaboulet i Rhône samt Château La Lagune, 5:e Cru Classé i Haut‑Médoc.
Även rättigheterna till den prestigefyllda vinserien Jean Gagnerot har bytt ägare sedan 2014, så basen har flyttats från Corton till det ansedda Meursault.
En av hemligheterna bakom toppnivån är det – även för Bourgogne – påkostade källarbetet: 1er Cru‑vinerna skämmas bort med lagring på upp till 40–50 % nya 228‑liters burgundiska ekfat, medan kommunvinerna typiskt ligger på imponerande 20 % helt nya fat. Samtidigt skräddarsys mognaden för varje enskild vin, så att fatenas ålder och rostningsgrad noggrant matchar terroirens och årgångens unika karaktär.
Från elegant och lättdrucken vardags‑Bourgogne till himmelska, tårframkallande komplexa Premier Cru‑upplevelser – Jean Gagnerot är din garanti för maximal valuta för pengarna!
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener















