
Jean-Max Roger Sancerre Blanc Cuvée les Caillottes 2023
Om inte recensenterna talar för sig själva, så skär vi det gärna ut i rå kalksten… Jean-Max Roger är synonymt med Sancerre i världsklass!
Smaka gärna familjens fantastiska Les Caillotes 2023. Det är sublimt kalkstensmineraliskt Sancerre från upp till 40 år gamla, tätt planterade Sauvignon Blanc-vinstockar, vars rötter borrar sig djupt ner i en serie topp-terroirer av samma steniga typ (därav namnet: Cuvée les Caillottes).
Familjen Roger har gjort vin i Sancerre-byn Bué sedan 1600-talet, och nu för vidare bröderna Thibault och Etienne Roger den unika terroirkunskapen med särskilt fokus på ekologiska och hållbara metoder som håller biodiversiteten och druvkvaliteten på topp.
I källaren spontanjäsar man med terroirernas och källarens egna jäst, medan många månaders lagring på jästfällningen tillför fyllighet och en genial flintig mineralitet till smaken… Se fram emot det!
Njut av den till fräscha rätter med fisk och skaldjur, sushi, tapas, sallader, sparris, färsk tomat och krämiga ostar. Servera vid 10–12°C
Hur smakar Jean-Max Roger Sancerre Blanc Cuvée les Caillottes 2023?
Vid upphällningen skir gyllengul… I doften så intensiv, krispig och vibrerande mineralisk att våta stenar och flinta nästan flyger åt alla håll ur glaset! Vita blommor, gröna äpplen, päron, saltad citron och en aning vit persika lyfter frukten förträffligt, medan komplexa toner av gräs, vinbärsblad och rostat toastbröd tillför ett fantastiskt djup till doften… Läckert fyllig i munnen och seriöst koncentrerad i smaken. Porlande frisk, delikat fruktig och jublande mineralisk i den långa, friska finishen… Klunk efter klunk avslöjar Caillottes 2023 sig som en Sancerre i superligan. Wow! Drick nu, eller spara +10 år från skördeåret.
Smaknoter
Citron
Flintesten
Gröna äpplen
Toast
Vinbärsblad
Jean-Max Roger Sancerre Blanc Cuvée les Caillottes 2023 passar bra till...
Hur är Jean-Max Roger Sancerre Blanc Cuvée les Caillottes 2023 framställt?
Les Cailottes 2023 är gjord på 100% Sauvignon Blanc, som bröderna Thibault och Etienne Roger skördar från upp till 40 år gamla vinstockar på Saint Martin och Côte de l’Epée samt andra berömda enskilda vingårdar i byarna Bué, Amigny och Sancerre. Gemensamt för dessa terroirs är en unik jordmån med stenig kalksten (Caillottes) samt en optimal exponering mot söder och sydväst. Omedelbart vid ankomsten till vineriet i Bué pressas druvorna varsamt i en pneumatisk membranpress. Musten kyls i 48–72 timmar för att fälla ut orenheter. Därefter följer en kylig spontan jäsning med terroirens egna jäst, vilket främjar vinens komplexa aromprofil. Flera månaders lagring på jästresterna (sur lie) utan att flytta vinet från fällningen ger fyllighet och en spännande flintig mineralitet till smakupplevelsen.
Druvor
Sauvignon BlancVindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener























