





Jean-Pierre Décofer (Weingut Ziereisen) No. 8 Méthode Traditionelle Rosé Sekt Brut 2014
En helt ny, supersoulig och banbrytande Limited Edition Rosé med 10 års tålmodig källarmognad på fat och flaska... Flytta på er, Selosse och Egly-Ouriet!
Det här är (bokstavligen!) gränsöverskridande rosébubblor från en av de vildaste vinmakarna på planeten och en ny milstolpe i den pågående tyska kampen om toppen av fransk odlarchampagne.
"Nej. 8 Méthode Traditionnelle" är vad som händer när den lekfulle och provokative Hanspeter Ziereisen från South Baden förvandlas till sitt champagnesprutande franska alter ego, Jean-Pierre Decofer, i superhjältestil!
Precis som efternamnet Ziereisen betyder Décofer ungefär "dekorerat järn", så det är passande att vinet bär hemstaden Efringen-Kirchens vapensköld på etiketten.
Precis som i Champagne ligger de branta fälten i Efringen-Kirchen på den renaste Jura-kalkstenen, och enbart roséns ambitiösa produktionsprocess skulle få de dyra prestigecuvéerna från flera champagnehus att blekna i jämförelse: Basvinet från 2014 har lagrats i 36 långa månader på ekfat, vilket ger en kryddig komplexitet till smaken. Detta följs av en andra jäsning i flaskan, där 7 år på jästfällningen fullbordar "No. 8 Méthode Traditionnelle" med de finaste bubblorna och komplexa, champagneliknande brödnoter.
När vi först häller upp detta delikata kopparröda elixir vid en privat blindprovning sprider sig stora leenden runt bordet när gissning efter gissning utan tvekan landar på mogen roséchampagne av den högsta och mest komplexa karaten... Prova!
Hur smakar Jean-Pierre Décofer (Weingut Ziereisen) No. 8 Méthode Traditionelle Rosé Sekt Brut 2014?
Nej, det gör jag inte. 8 Méthode Traditionelle Brut glittrar elegant kopparfärgat i glaset när ultrafina och hypnotiskt lockande bubblor stiger upp till ytan... Nosen är gudomligt djup och komplex med fatkryddade aromer av nötter, rostad brioche och cederträ som blandar sig vackert med terroirens friska lime-mineraliska undertoner och mogna och nyanserade fruktsmaker av jordgubbar, körsbär, tranbär, citrus, torkad aprikos och kvitten... Torr och ytterst krispig på tungan med en distinkt vibrerande friskhet som förnekar vinets ålder och ger massor av liv och vitalitet till den djupa koncentrationen. Kryddorna från den tre år långa fatlagringen är fantastiskt väl integrerade i smakbilden, som är sömlös, komplett och ändå i ständig rörelse. De otaliga och exakt definierade intrycken av eftersmaken lyfter denna flerdimensionella Sekt-upplevelse till obestridd tysk toppklass. Utklassar 99,9% av alla roséchampagner i sin prisklass utan att överdriva! Drick nu eller spara +10 år.
Smaknoter
Cederträ
Citron
Jordgubbe
Nötter
Våta stenar
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Jean-Pierre Décofer (Weingut Ziereisen) No. 8 Méthode Traditionelle Rosé Sekt Brut 2014 passar bra till...
Hur är Jean-Pierre Décofer (Weingut Ziereisen) No. 8 Méthode Traditionelle Rosé Sekt Brut 2014 framställt?
Jean-Pierre Décofer (Ziereisen Winery) Nej. 8 Méthode Traditionelle Rosé Sekt Brut 2014 är gjort på 100% Regent, som Hanspeter Ziereisen handplockar från den upp till 50% branta och sydvända "Grand Cru" Eferinger Oelberg. Terroiren är den renaste rena Jura-kalkstenen (och faktiskt grannar ett aktivt kalkstensbrott!), vilket säkert är en bidragande årgång till vinets otroliga finess och champagne-liknande mineralitet. I sann Bollinger-stil mognar basvinet från årgång 2014 hela 36 månader på ekfat, vilket ger eleganta kryddor och komplexitet till smaken. Detta följs av sekundär jäsning i flaskan, där 7 års ytterligare mognad på den fina jästfällningen fullbordar rosévinet med de finaste bubblorna och komplexa, champagneliknande brödnoter.
Druvor
RegentOm Weingut Ziereisen

"The man is a superstar, whose Pinots are up there with the very best." - Tim Atkin, Master of Wine
"Ziereisen is a little bit like Bayern Munich. Another dimension of complexity and expression." | "German Red Wine The Year 2020" – Robert Parker
“German Wine Collection of the Year" | "5 Trauben - Weltklasse” - Gault Millau
”TOP 100 Wineries of the World 2022" - Wine & Spirits Magazine
"Try anything!” – Anne Krebiehl MW
Mannen är en legend. Hans viner är kult. Här presenteras den sydtyske Hanspeter Ziereisen... världsmästare i Gutedel och Tysklands förmodligen allra bästa producent av Pinot Noir! 100-poängsvinmakare från Tyskland kan räknas på mycket få fingrar - men på Weingut Ziereisen i sydligaste Baden levererar samtliga viner smak, komplexitet, personlighet och betyg på en så hisnande hög nivå att gårdens samlade kollektion blivit utsedd till Tysklands bästa! Master of Wine Anne Krebiehl rekommenderar i sitt huvudverk, The Wines of Germany, samtliga viner i sortimentet! När en annan Master of Wine, Tim Atkin, organiserade en storskalig blindprovning av 400 tyska Pinot Noir-viner var Weingut Ziereisen talande nog det enda huset med 3 viner i TOP 20.
Vi hittar kultproducenten i den lilla orten Efringen-Kirchen, som ligger i direkt norrförlängning av den schweiziska storstaden Basel och som i väster gränsar till Rhen och det sydligaste Alsace. I detta lilla samhälle har den driftiga familjen Ziereisen verkat sedan 1734, men fram till för 30 år sedan med huvudsakligt fokus på boskapsskötsel och växtodling. Endast 0,5 hektar var fram till dess vigd åt vindruvsodling, som såldes vidare till det lokala kooperativet.
Familjens Bourgogne-förälskade yngling, snickarutbildade Hanspeter Ziereisen, som tog över familjegården 1991, såg dock en enorm potential i det lokala terroiret Efringer Oelberg... En brant och rent södervänd sluttning med odiskutabel Grosses Gewächs-klass och hög koncentration av jurakalk i berggrunden. Faktiskt så påtagligt att marken gränsar direkt till ett kalkbrott! Lika viktigt för druvkvaliteten är terroirets exponering för den torra vinden från Medelhavet, som når fram till Efringen-Kirchen via porten till Bourgogne, "The Belfort Gap", mellan Jurabergen och Vogeserna. Sedan övertagandet har Hanspeter Ziereisen utökat familjens vinmarksinnehav till 20 hektar, varav större delen ligger perfekt på Efringer Oelberg.

Den helt självlärde vinmakaren arbetade från början experimentellt och odogmatiskt, vilket med åren dock förde honom i konflikt med de tyska vinmyndigheterna. Konflikten kulminerade 2004 när Ziereisens spontanjästa, långsamt mogna och ofiltrerade viner, trots skyhög kvalitet och kritikrosor långt utanför landets gränser, avslogs som Qualitätswein eftersom "statens sheriffer" ansåg rebellen viner för avvikande i smaken! Ziereisen sårades först i sin stolthet, men såg nya möjligheter i att marknadsföra sina viner som Landwein, vilket gav ett mycket större handlingsutrymme för experiment, kreativitet och nytänkande. Framgången har varit så enorm att Ziereisen idag blivit en ledargestalt för den kvalitetsfanatiska och snabbt växande Badischer Landwein Bewegung, som grundades 2016 som en motrörelse mot de konservativa och konforma tyska vinmyndigheterna.
Ziereisen har funnit sin helt egen väg till världsklass! Extremt täta planteringar – ända upp till 20 000 plantor per hektar. Kompressorluft blåses in under blomningen och ger mindre kompakta klasar med färre och friskare druvor! Fottrampning av frukten. Lång macerationstid. Spontanjäsning med upp till 80% hela druvklasar. Aldrig mer chaptalisering – därför slanka och eleganta viner! Hård pressning av vitvinsdruvor för extra fenoliskt utträde och större smakkomplexitet. Ingen tillsats av sulfit före buteljering – som sker utan klarning och i regel utan filtrering. Dessa karaktärsfulla viner behöver tid och kärlek i fat, flaska och glas... Därför flera års fatlagring i sällskap med fina jästrester – typiskt två vintrar och två somrar på lokala tyska fat från Andreas Assmann. Mycket återhållsam användning av ny ek.
Huvudfokus ligger på Spätburgunder (Pinot Noir) samt den lokala vita druvan Gutedel (Chasselas), som Ziereisen fört till 100-poängs stjärnstatus i den ledande tyska vinguiden Gault & Millau. Därutöver finns cirka 30% planteringar främst av Pinot Gris, Pinot Blanc, Chardonnay och Syrah, vars enkeldruvsviner alla översållas med toppratingar från världens största kritiker.
Edeltraud och Hanspeter Ziereisen, som idag är i början av femtioårsåldern, håller båda tummarna för att nästa generation, Ida och Johann, en dag ska ta över gården. Ändå har Hanspeter strängt förbjudit sina barn att studera vin vid högre läroanstalter: "Mehr trinken, weniger denken." Familjen Ziereisen revolutionerar tysk vin... underifrån!
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener























