
La Colombina Brunello di Montalcino DOCG 2018 ØKO
Ingen diskussion. Det här är årets mest uppseendeväckande Brunello di Montalcino-restparti, som kan få varje Sangiovese-fan att slicka sig om munnen!
La Colombina Brunello 2018 har massor av toppratingar och ett marknadspris här hemma i Danmark på mellan 300–400 kronor. Det priset blir för övrigt inte en krona lägre om man söker vinet på den internationella marknaden, där genomsnittspriset ligger på den goda sidan om 400 kronor, enligt Wine Searcher.
Vi har skaffat detta parti från årgång 2018 med en helt särskild rabatt som inte kan upprepas – det är ett parti – en chans.
La Colombina ligger i den sydöstra delen av Montalcino, närmare bestämt i delzonen Castelnuovo dell’Abate, som är bland de mest populära och eftertraktade delarna av Montalcino. Bara en kilometer i fågelvägen från La Colombina-vingården ligger områdets stora kultproducent Poggio di Sotto, vars Brunello-viner lätt går för 1 500 kronor.
Den lilla familjeägda vingården har bara funnits sedan 1997, men blev verkligen satta på världskartan av Robert Parker, som i sina glansdagar gav husets Brunello hela 94 poäng.
Själva årgången 2018 får vilda betyg och det snittet håller Brunellon också om man summerar de nästan 4 000 användarrecensionerna. Det här är helt enkelt en exceptionellt hög nivå för priset och en kontinuitet som är omöjlig att ta miste på.
La Colombinas vinmarker är planterade i några av de vackraste och mest unika mikroklimat som Montalcino kan erbjuda. Under den ständigt glänsande solen drar Sangiovese-stockarna maximal nytta av svala vindar från Orcia-floden och den gamla vulkanen, som skyddar vinmarkerna mot hårt regn, hagel och frost. De stora temperatursvängningarna ger förnämliga viner med en enorm aromatisk komplexitet och balans.
I källaren används både franska och slavonska ekfat i varierande storlekar för den långa lagringsprocessen, så stilmässigt befinner vi oss i ett härligt mellanting mellan de traditionella och moderna Brunello-vinerna.
Förvänta dig en lyxig Brunello med parfymtoner av violer och våt skogsbotten, en intensiv smak med saftiga körsbär och massor av fatkomplexa toner av choklad, läder och cederträ. Och bäst av allt: den unika eftersmaken av sparade pengar.
Njut av Brunellon till lammrätter, biffar, kraftiga pastarätter, svamp och lagrade ostar. Servera vid 16–18°C
Hur smakar La Colombina Brunello di Montalcino DOCG 2018 ØKO?
Nyupphälld seglar La Colombina 2018 fylligt och mörkt körsbärsröd runt i glaset med små tegelstensnyanser längs kanten… I doften förförs man av den gudomligt parfymerade doften av violer och torkade rosor, som snabbt kompletteras av saftiga röda körsbär, plommon och hallon. Allt höjs till nya höjder av fatkomplexa toner av mineralisk, våt skogsbotten, kanderad apelsinskal, Valrhona-choklad, kamfer och tobakslåda. I munnen rullar La Colombina elegant över tungan med sin svala och silkesfina Sangiovese-frukt, som långsamt öppnar upp nyanserade toner av torkade medelhavskryddor, valnötter, lite tjära samt krossade stenar. Lång och komplex avslutning med köttvänliga tanniner och en perfekt balans mellan frukt och fatkryddor. En stor, stor Brunello-upplevelse, som just nu säljs till ett fyndpris. Drick nu, eller lagra 10–15 år från årgången.
Smaknoter
Plommon
Choklad
Tsigarkasse
Röda körsbär
Tjära
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
La Colombina Brunello di Montalcino DOCG 2018 ØKO passar bra till...
Hur är La Colombina Brunello di Montalcino DOCG 2018 ØKO framställt?
La Colombinas Brunello är framställd på 100 % Sangiovese, som plockas för hand från husets egna vingårdar i den sydöstra delen av Montalcino, närmare bestämt subzonen Castelnuovo dell’Abate. Denna del av Montalcino vetter mot Orciafloden och ligger i omedelbar anslutning till den vilande vulkanen Monte Amiata. Det finns flera mikroklimatiska skäl till att Brunello-vinerna från Castelnuovo är några av de mest spännande att utforska. Under den ständigt lysande solen drar Sangiovese-vinstockarna i Castelnuovo dell’Abate maximal nytta av svala vindar från Orciafloden och vulkanen, som samtidigt skyddar vinodlingarna mot kraftigt regn, hagel och frost. De stora temperaturväxlingarna ger mycket sublima viner med en enorm aromatisk komplexitet och balans. La Colombinas Brunello är sammansatt av druvor från vingårdslägen med olika exponeringsförhållanden, vilket bidrar till vinens större komplexitet. I källaren lagras vinet 36–40 månader på en blandning av franska och slavonska ekfat. Därefter utvecklas vinet ytterligare 8–10 månader i husets källare innan frigivning.
Druvor
SangioveseVindata
Druvor
Vinet kommer från
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener
Syrainnehåll