



La Magia Rosso di Montalcino 2020
Wow… Rekordstor kraft. Enorm fyllighet och upp emot 15 % alkohol. Vem sa Baby-Brunello??
Kultproducenten La Magias ekologiska Rosso di Montalcino växer sig bara vildare och större år efter år – med 2020 som den hittillsvarande kulmen.
Rader av blåstämplar från kritikerna. Vill du ha Toscanas bästa Brunello-alternativ finns det ingen omväg förbi denna praktfulla Sangiovese.
Vi talar alltså om druvor från exakt samma toppvinodlingslägen som levererar frukten till La Magias hypade 98-poängs Brunello. Skillnaden ligger i fatlagringen, som geniet Fabian Schwarz förkortar något, så frukten behåller sin ungdomliga charm!
Njut av den till biff, lamm, kraftiga pastarätter, pizza, antipasti, ljust kött, svamprätter och mogna ostar. Servera vid 16–18 °C
Hur smakar La Magia Rosso di Montalcino 2020?
Imponerande mörk och tät för en Sangiovese... Doften bjuder på charm och personlighet med en fruktmogen, mycket uttrycksfull arom av violer, blå plommon, saftmognade körsbär, våt skogsbotten, krossade stenar, cederträ, fänkål och rostade kaffebönor… Härligt krämig och intensiv på tungan, som en seriös Brunello. Den saftiga Sangiovese-frukten imponerar med sin perfekta kombination av fyllighet, kraft och fina, friska nyanser. Ljuvligt saftig i avslutningen som toppas av välavvägda tanniner. Kanske ett vågat påstående… men det här är faktiskt bättre än många Brunello-viner till tredubbelt pris! Drick nu, eller lagra 8–10 år från skördeåret.
La Magia Rosso di Montalcino 2020 passar bra till...
Om La Magia

”Fabian Schwarz, current owner and winemaker at La Magia, represents part of the younger generation to breathe new life into the Montalcino territory” – Vinous
“If you have the chance to be in Montalcino and to make Brunello, you have to try to produce one which is really at the top.” – Fabian Schwarz
Med ett överflöd av toppomdömen — ända upp till 98 poäng från flera internationella vinkritiker — producerar Fabian Schwarz verkligen magisk Brunello.
Men egentligen härstammar namnet La Màgia från ”magione”, som betyder hus. Den historiska byggnaden var ursprungligen pilgrimernas sista viloplats på väg till klostret i Sant Antimo.
Familjen Schwarz är, som det tyskklangande efternamnet avslöjar, inflyttare från den tvåspråkiga norditalienska regionen Alto Adige-Südtirol. Familjens toscanska vinäventyr börjar 1979, när Fabians far, Harald, lyckas övertala sina föräldrar att köpa en bit vingård åt honom i Montalcino.
Fabian Schwarz, som är oenolog och utbildad vid Italiens mest prestigefyllda vinskola, började hjälpa till på gården 2005, innan han 2011 tog över driften av La Màgia från sina föräldrar.
Alla Brunello-druvor skördas från en enda sammanhängande vingård som odlas med ekologisk certifiering. Kombinationen av sydvänd exponering och hög belägenhet ger kraftfull Sangiovese med bibehållen friskhet. I vineriet framställer Fabian viner med extra parfym och klass genom långvarig maceration av druvskalen samt inkludering av hela druvklasar. Alla Brunello-viner lagras på delvis nya franska ekfat om 500 liter (tonneaux). La Màgias absoluta flaggskepp, Ciliegio, kommer från en unik cru-parcell som ger druvor och vin med särskild koncentration.
Man bör också nämna Fabians eleganta och aromatiska vita vin på Vermentino-druvan samt den burgundiskt inspirerade Sangiovese ”Il Vispo”, som genom att jäsa ”semi carbonisk” på hela druvklasar uppnår en för området unik och oemotståndlig saftighet.
Omdömena är i en klass för sig, inte minst när man tar de attraktiva priserna i beaktande. Vineriet drivs i stor utsträckning med solenergi.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener
Syrainnehåll