
Lacrimus 5 Rioja Tempranillo 2019
Saftiga nyheter från Rioja! Lacrimus 5 är den senaste Tempranillo-utgåvan från Javier Rodriguez - Spaniens bästa vinmakare 2014.
Vinet smakar som en vällagrad Reserva, men har bara tillbringat 5 månader på fat, därav namnet Lacrimus 5.
En av hemligheterna bakom den mogna, komplexa och avrundade smaken är Javier Rodriguez speciella barriques. Faten är gjorda med fördjupningar, vilket ökar vinets kontakt med träet med 75%.
På så sätt har det varit möjligt att göra en utsökt, klassisk Rioja med kryddiga toner och saftig frukt på mycket kortare tid än en Crianza eller Reserva. En lysande idé som gynnar dig eftersom priset ännu inte är lika stort som smakupplevelsen.
Njut av denna underbara Rioja till saftigt nötkött, grillat, grytor och inte alltför starka ostar. Servera vid 15-18 grader.
Hur smakar Lacrimus 5 Rioja Tempranillo 2019?
Intensiv körsbärsröd färg med fina violetta nyanser. Förförisk doft med nyplockade röda och svarta bär, som gradvis öppnar upp för komplexa inslag av söt piptobak, mokka, lakrits och vanilj från den 5 månader långa fatlagringen. I gommen är vinet köttigt och saftigt med delikata toner av skogsbär, uppfriskande syra och väl avrundade tanniner tack vare Rodriguez smarta fatlagring. Drick nu eller spara 6-10 år från skördeåret.
Lacrimus 5 Rioja Tempranillo 2019 passar bra till...
Om Rodriguez Sanzo

"Best Winery in Spain" - Vivir el Vino
“En fantastisk vin er for mig en perfekt cirkel opdelt i sektioner hvor terroir, druetypen, klimaet og vinmageren tilsammen smeder det endelige resultat.” – Javier Rodriguez
Som ett av Spaniens främsta rödviner är Tempranillo-flaggskeppet El Teso från 140 år gamla "före phylloxera" buskvinstockar ett bevis på en vinmakare med enorma ambitioner.
Javier Rodriguez är emellertid en extremt mångsidig producent som producerar vin i alla prisklasser och från praktiskt taget alla hörn av Spanien. Ribera del Duero, Rioja, Toro, Priorat och Rueda... Listan fortsätter!
Javier grundade sitt vinhus Rodriguez Sanzo 2003. Med strikt fokus på kvalitet, terroir, ekologi, biodynamik och hållbarhet kunde han redan tio år senare hyllas som ’’Spaniens bedste vinhus’’ av Vivir el Vino. Och framgången är inte slumpmässig.
Rodriguez har studerat vid UC Davis i Kalifornien, och hans expertis inom jordanalys har lett till konsultuppdrag för bl.a. Château Lafite-Rothschild 1. Cru Classé i Pauillac.
I källaren går Javier Rodriguez till ytterligheter för att optimera användningen av ekfat. Han reser först till träets ursprungsområden, där han själv väljer ut de bästa ekarna. Två gånger per år kontrollerar han personligen att träet lagras och torkas korrekt innan tunnorna tillverkas enligt hans strikta anvisningar.
Som bevis på vinernas extremt höga klass finns Rodriguez Sanzo med på listan över världens 100 mest prisbelönta vinerier.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning