



Lacrimus Tempranillo Blanco Rioja 2023
Vit Tempranillo från Rioja med lyxig lagring på små franska ekfat... Släng in Spaniens bästa vinmakare i ekvationen och du har receptet på en ny spansk vitvinshit!
Just nu är de röda Tempranillovinerna från Rioja och Ribera del Duero några av de mest populära i världen, men har du någonsin smakat vit Tempranillo? Om inte, så finns det en god anledning till det. Den vita mutationen av Tempranillo upptäcktes så sent som 1988 och vi får vänta till 2007 innan det officiella kvalitetsrådet i Rioja tillåter att druvan används i deras klassificering.
Javier Rodriguez har gett sig ut på jakt i höjderna för att hitta den sällsynta druvsorten och han skördar druvorna på 620 meters höjd, där Atlanten också ger svala vindar till det annars varma Rioja. Resultatet är ett uppfriskande friskt och blommigt vitt vin med massor av gul stenfrukt, aprikos och en antydan till kryddig timjan och nyrostad rostat bröd ... Javier jäser 20% av vinet i helt nya franska ekfat - det är lyx i det här prisläget!
Här har du! Det perfekta vita vinet till fisk, skaldjur och tapas!
......
Njut av det till skaldjur, sallader, sushi, lättare tapas, fågel, krämiga pastarätter och halvmjuka ostar. Servera vid 8-12°C.
En vinmakare med gigantiska ambitioner. Ett enormt vinodlingsland med otaliga appellationer att göra vin från. Konsten att avla fram det bästa - och bara det bästa - från varje region är det främsta målet för vinmakaren Rodriguez Sanzo, som grundades 2003 av vinmakaren Javier Rodriguez. En familjeägd vingård med fokus på kvalitet, terroir, ekologi, biodynamik och hållbarhet.
"För mig är ett stort vin en perfekt cirkel som är uppdelad i sektioner där terroir, druvsort, klimat och vinmakare samverkar för att skapa det slutliga resultatet."
Och det är precis vad Javier Rodriguez gör till perfektion. Javier är en ambitiös och mångsidig producent som gör vin i flera olika delar av Spanien, bland annat Ribera del Duero, Rioja, Toro, Castilla y León, Priorat och Rueda. Listan kan göras lång.
Javier Rodriguez studerade vid UC Davis i Kalifornien och hans expertis inom markanalys har lett till olika forskningsprojekt och konsultarbete för Bordeaux-slott som Olivier och Lafite-Rothschild. Med en sådan utbildning är det inte konstigt att Javier har bemästrat den svåra konsten att göra vin, som handlar om att välja rätt fält med de bästa terroirerna. Javier producerar högkvalitativa terroir-drivna viner med fokus på ekologi och respekt för naturen och hemlandet.
År 2013 hedrades han med titeln "Spaniens bästa vinmakare" (Vivir el Vino). Javier fortsätter att göra viner av högsta klass från sina olika, mycket älskade terroirer. År 2014 fanns Rodriguez Sanzo till och med med på en internationell lista över de 100 mest prisbelönta vingårdarna i världen. Sedan dess har Javier bara försökt att förbättra produktionen ännu mer och ständigt komma på nya innovativa lösningar.
Hur smakar Lacrimus Tempranillo Blanco Rioja 2023?
Den vita Tempranillo har en vacker halmgul färg i glaset med friska limegröna nyanser. Snurra glaset med blommiga toner av apelsinblomma, saftiga persikor, gröna äpplen, ananas, saltad grapefrukt och mineraliska inslag av våt kalksten. Vinet landar på tungan med en krämig Chablis-textur och mineralisk krispighet. Smaken domineras av gula stenfrukter och aprikos, kompletterat med rostat bröd, timjan och lite vanilj i avslutningen tack vare Javiers briljanta fatkänsla. Vit Tempranillo Rioja av den här kalibern är ett stort scoop för priset. Prova den till tapas eller sushi! Drick nu eller spara 3-4 år från skördeåret.
Smaknoter
Ananas
Persika
Grapefrukt
Honungsmelon
Lime
Lacrimus Tempranillo Blanco Rioja 2023 passar bra till...
Om Rodriguez Sanzo

"Best Winery in Spain" - Vivir el Vino
“En fantastisk vin er for mig en perfekt cirkel opdelt i sektioner hvor terroir, druetypen, klimaet og vinmageren tilsammen smeder det endelige resultat.” – Javier Rodriguez
Som ett av Spaniens främsta rödviner är Tempranillo-flaggskeppet El Teso från 140 år gamla "före phylloxera" buskvinstockar ett bevis på en vinmakare med enorma ambitioner.
Javier Rodriguez är emellertid en extremt mångsidig producent som producerar vin i alla prisklasser och från praktiskt taget alla hörn av Spanien. Ribera del Duero, Rioja, Toro, Priorat och Rueda... Listan fortsätter!
Javier grundade sitt vinhus Rodriguez Sanzo 2003. Med strikt fokus på kvalitet, terroir, ekologi, biodynamik och hållbarhet kunde han redan tio år senare hyllas som ’’Spaniens bedste vinhus’’ av Vivir el Vino. Och framgången är inte slumpmässig.
Rodriguez har studerat vid UC Davis i Kalifornien, och hans expertis inom jordanalys har lett till konsultuppdrag för bl.a. Château Lafite-Rothschild 1. Cru Classé i Pauillac.
I källaren går Javier Rodriguez till ytterligheter för att optimera användningen av ekfat. Han reser först till träets ursprungsområden, där han själv väljer ut de bästa ekarna. Två gånger per år kontrollerar han personligen att träet lagras och torkas korrekt innan tunnorna tillverkas enligt hans strikta anvisningar.
Som bevis på vinernas extremt höga klass finns Rodriguez Sanzo med på listan över världens 100 mest prisbelönta vinerier.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener