
Lamblin & Fils Chablis 1er Cru Vaillon 2020 ØKO
Chablisfans, nu är det dags!
Vi har precis mottagit ett restparti av vår snabbast slutsålda Chablis någonsin. Den ekologiskt uppgraderade 1er Cru kommer från en av Chablis mest eftertraktade vingårdar. Och dessutom i den mytomspunna årgången 2020, som med 97 poäng på Robert Parkers årgångstabell är bland de högst bedömda årgångarna någonsin för vita viner i Chablis och Bourgogne.
Lamblin, med elva generationers erfarenhet, är en av områdets mest erfarna producenter och förutom att göra världsklass-Chablis med upp till 97 poäng har huset dessutom en stark grön profil.
Därför har du nu möjlighet att smaka det storslagna 1er cru-terroir, Vaillon, i en ren, terroirdriven och ekologisk utgåva. Harmonisk, citrusspröd och elegant Chablis med avgrundsdjup komplexitet och mineralitet.
I den helt fantastiska årgången 2020 ligger kvaliteten närmare Grand Cru än någonsin! Men passa på — det här är ett vin som bara finns i lager under korta perioder.
Njut av den till ångad fisk, ostron och skaldjur, sallader, fågel, lättare rökta rätter och krämiga ostar. Avnjut vinet vid 10–12 °C
Hur smakar Lamblin & Fils Chablis 1er Cru Vaillon 2020 ØKO?
Lysande och elegant i glaset med en klar citrongul färg. Magnifikt mineralisk Chablis-näsa med rökig flinta och florala toner av vita sommarblommor, som snabbt möts av nysskurna äpplen, citrus, päron, omogen ananas och aprikos. Några varv i glaset frambringar också delikata inslag av toast och yoghurt. I munnen majestätiskt elegant med krispig Chardonnay-frukt och en vibrerande syra. Honung, blommor och citrus dominerar eftersmaken, som slutar i ett berg av mineraler som lyfter Chablis-upplevelsen till världsklass för årgång 2020. Drick nu, eller lagra 8–10 år från skördeåret.
Smaknoter
Citron
Persika
Flintesten
Vita blommor
Toast
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Lamblin & Fils Chablis 1er Cru Vaillon 2020 ØKO passar bra till...
Om Lamblin & Fils

“Excellent, typical Chablis” – Jamie Goode, Wine Anorak
”Top producer” – The Washington Post
“They have successfully progressed” – Rosemary George, Master of Wine
”Classic and characterful offerings” – Serena Sutcliffe, Master of Wine
”These are good value wines” – The Burgundy Report
Även om familjen Lamblin siktar på en precis, elegant, mineralisk och silkeslen signaturstil, smyger vinmakarteamet Didier & Clément Lamblin utan stora gester in en iögonfallande fruktrikedom, djup och kraft i sina vita viner.
Här i Chablis saknas det inte på ambitioner. Och med upp till 96 poäng från internationella vinkritiker i de senaste årgångarna väntar definitivt stora saker för både Lamblin & Fils – och för alla som är förtjusta i läcker, klassisk och sympatiskt prissatt Chablis!
Vi hittar Lamblin & Fils, som har producerat Chablis sedan 1690, i byn Maligny. Det rör sig om ett av Chablis äldsta vinhus, som nu genom 12 generationer förädlat och förfinat konsten att göra mineraliska vita viner i världsklass.
Idag leds företaget av 11:e generationens Michel och Didier Lamblin, som har arbetat tillsammans sedan 1987. Medan Michel sköter de administrativa kontorsuppgifterna finns den oenologutbildade Didier i källaren, där han sedan 2003 assisterats av sonen Clément, som studerat vinodling och oenologi i Beaune. Michels son, Alexandre, anslöt sig till familjeföretaget 2005.
Husets fina och varierade vinportfölj bygger både på egna vingårdar och druvmust från noga utvalda vinbönder. Gemensamt för hela produktionen är en stark grön profil, djupt rotad i familjens respekt för naturen och stolthet över sina lokala terroirs. Lamblin producerar viner med minimal intervention, och antalet ekologiskt certifierade vita viner ökar stadigt.
Från aromatiska Saint-Bris Sauvignon Blanc, via charmig Petit Chablis och Chablis, till mineraliska 1er Cru och Grand Cru av finaste, topprankade kaliber – Lamblin & Fils är din garanti för vita vinupplevelser i absolut toppklass.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener
Restsöcker
Syrainnehåll