
Las Tierras de Javier Rodriguez Finca El Teso Alto Toro 2016
När Toro slår de stora pojkarna i Ribera del Duero!
Bara i Decanter förnedrar El Teso 2016 flera toppnamn från Ribera i samma årgång.
El Teso med 98 poäng är toppvinet från Rodriguez Sanzo, som utsetts till Spaniens bästa vinmakare. Vinet kombinerar Rodriguez fantastiska hantverkskunnande och erfarenhet från Château Lafite Rothschild med Tempranillodruvor från vingården Teso.
Vinrankorna planterades 1886 och är därför prephylloxera, dvs. från tiden före vinlusen. Vinet är explosivt rikt och otroligt komplext, och det kostar mindre än hälften av priset för liknande kvaliteter från Ribera del Duero. På grund av den låga avkastningen från de gamla vinstockarna är produktionen begränsad till ett fåtal fat per år, som är mycket efterfrågade.
Exklusiv produktion: 2591 numrerade och vaxförseglade flaskor.
Njut av detta stora röda vin till grillat rött nötkött, lamm, vilt, svartfotad skinka och fasta lagrade ostar. Servera vid 16-18°C.
En vinmakare med gigantiska ambitioner. Ett enormt vinodlingsland med otaliga appellationer att göra vin från. Konsten att avla fram det bästa - och bara det bästa - från varje region är det främsta målet för vinmakaren Rodriguez Sanzo, som grundades 2003 av vinmakaren Javier Rodriguez. En familjeägd vingård med fokus på kvalitet, terroir, ekologi, biodynamik och hållbarhet.
"För mig är ett stort vin en perfekt cirkel som är uppdelad i sektioner där terroir, druvsort, klimat och vinmakare samverkar för att skapa det slutliga resultatet."
Och det är precis vad Javier Rodriguez gör till perfektion. Javier är en ambitiös och mångsidig producent som gör vin i flera olika delar av Spanien, bland annat Ribera del Duero, Rioja, Toro, Castilla y León, Priorat och Rueda. Listan kan göras lång.
Javier Rodriguez studerade vid UC Davis i Kalifornien och hans expertis inom markanalys har lett till olika forskningsprojekt och konsultarbete för Bordeaux-slott som Olivier och Lafite-Rothschild. Med en sådan utbildning är det inte konstigt att Javier har bemästrat den svåra konsten att göra vin, som handlar om att välja rätt fält med de bästa terroirerna. Javier producerar högkvalitativa terroir-drivna viner med fokus på ekologi och respekt för naturen och hemlandet.
År 2013 hedrades han med titeln "Spaniens bästa vinmakare" (Vivir el Vino). Javier fortsätter att göra viner av högsta klass från sina olika, mycket älskade terroirer. År 2014 fanns Rodriguez Sanzo till och med med på en internationell lista över de 100 mest prisbelönta vingårdarna i världen. Sedan dess har Javier bara försökt att förbättra produktionen ännu mer och ständigt komma på nya innovativa lösningar.
Hur smakar Las Tierras de Javier Rodriguez Finca El Teso Alto Toro 2016?
El Teso 2016 flödar fett och kolsvart i glaset.... Näsan är ren Ribera knockout! Den fatstarka, turbokoncentrerade Toro träffar sinnena som en knytnäve av kolsvarta plommon, engelsk lakrits, blåbär och svarta vinbär som spelar elegant mot tobak, läder, lagrad balsamico och exotiska kryddor från fatet. Djärv och viskös i gommen med en frisk mineralbalans. Frukten är intensiv och klassiskt kryddig och kulminerar i seriösa och vackert mogna tanniner på finishen. Fatet och 15% alkohol är perfekt integrerade i den kraftfulla frukten ... Grande vino. Drick nu eller spara +20 år från skördeåret.
Las Tierras de Javier Rodriguez Finca El Teso Alto Toro 2016 passar bra till...
Hur är Las Tierras de Javier Rodriguez Finca El Teso Alto Toro 2016 framställt?
El Teso 2016 är gjord av 100% Tempranillo (Tinta de Toro) som Javier handplockar från fristående buskvinstockar - vinstockar som planterades 1886 - på den steniga enskilda vingården Finca del Teso. I källaren sorteras druvorna och kyls med torr-is för att hålla frukten frisk och fräsch. Jäsningen sker på träfat med 30 dagars maceration av druvskalen, vilket ger druvskalen en kraftig färg, kraft och tannin. Toppvinet kompletteras med 3 långa år av mognad på helt nya till 2 år gamla ekfat, 80% franska och 20% amerikanska. Trummorna har en kapacitet på 225, 300 och 500 liter.
Druvor
TempranilloOm Rodriguez Sanzo

"Best Winery in Spain" - Vivir el Vino
“En fantastisk vin er for mig en perfekt cirkel opdelt i sektioner hvor terroir, druetypen, klimaet og vinmageren tilsammen smeder det endelige resultat.” – Javier Rodriguez
Som ett av Spaniens främsta rödviner är Tempranillo-flaggskeppet El Teso från 140 år gamla "före phylloxera" buskvinstockar ett bevis på en vinmakare med enorma ambitioner.
Javier Rodriguez är emellertid en extremt mångsidig producent som producerar vin i alla prisklasser och från praktiskt taget alla hörn av Spanien. Ribera del Duero, Rioja, Toro, Priorat och Rueda... Listan fortsätter!
Javier grundade sitt vinhus Rodriguez Sanzo 2003. Med strikt fokus på kvalitet, terroir, ekologi, biodynamik och hållbarhet kunde han redan tio år senare hyllas som ’’Spaniens bedste vinhus’’ av Vivir el Vino. Och framgången är inte slumpmässig.
Rodriguez har studerat vid UC Davis i Kalifornien, och hans expertis inom jordanalys har lett till konsultuppdrag för bl.a. Château Lafite-Rothschild 1. Cru Classé i Pauillac.
I källaren går Javier Rodriguez till ytterligheter för att optimera användningen av ekfat. Han reser först till träets ursprungsområden, där han själv väljer ut de bästa ekarna. Två gånger per år kontrollerar han personligen att träet lagras och torkas korrekt innan tunnorna tillverkas enligt hans strikta anvisningar.
Som bevis på vinernas extremt höga klass finns Rodriguez Sanzo med på listan över världens 100 mest prisbelönta vinerier.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener













