



Lenzmark New Chapter Grüner Veltliner 2021
Perfekta 100 poäng för debutvinet är något att leva upp till. Men flera recensenter bedömer faktiskt den nya New Chapter 2021 ännu högre. Årgången är också helt legendarisk för just Grüner Veltliner…
Under coronakrisen ingick den nya österrikiska superduon, Lenz Moser och Markus Huber, ett partnerskap med ett enda mål: att skapa en revolutionerande ny Grüner Veltliner - helt från grunden.
Resultatet är New Chapter. Inspirerad av personliga favoritviner från Cloudy Bay, Robert Weil, Bründlmayer, Château Carbonnieux, Pouilly-Fumé från Ladoucette och californiska Montelena Chardonnay, presenterar Lenzmark nu världen ett motsvarande österrikiskt premiummärke som ger Grüner Veltliner det internationella snitt druvan förtjänar.
Vinet är skapat som en Bordeaux Cru Classé, där vin från Markus Hubers 20 bästa parceller blandas och provsmakas mot internationella ikonviner, tills kvaliteten och balansen är helt perfekt.
Njut av den till stekt fisk och skaldjur, sushi, tapas, grillat fågel, svamprätter, lätta asiatiska rätter och nötiga ostar. Servera vid 10–13 °C
Hur smakar Lenzmark New Chapter Grüner Veltliner 2021?
Vid upphällningen diskret gyllengul med friskt, vibrerande gröna nyanser…. I näsan otroligt elegant och delikat med krispiga gröna äpplen, våta stenar, jasmin, rosenblad, vit persika, saltad lime, kiwifrukt, flinta, mango och ananas, som leder vidare till diskreta fattoner av smör, vanilj, nötter och crème brûlée... I munnen enormt krämig med silkesfina och ultradelikata fruktnyanser, som glider över tungan med nästan svävande elegans… Fatet är perfekt integrerat, och de mineraliska nyanserna höjer kvaliteten de sista stegen upp i världsklass. Vackert koncentrerad. Synnerligen komplex. Men först och främst läcker, törstsläckande och oerhört behaglig att dricka! Drick nu, eller lagra 8–10 år från skördeåret.
Lenzmark New Chapter Grüner Veltliner 2021 passar bra till...
Hur är Lenzmark New Chapter Grüner Veltliner 2021 framställt?
Vinet är framställt på 95 % Grüner Veltliner, som smaksätts med 1 % av fem olika, ospecificerade druvsorter. Druvorna skördas från Markus Hubers 20 bästa kalkstenshaltiga parceller i Traisental. Efter avstjälkning i vineriet följer åtta timmars kallmaceration i ståltank. Efter avslutad jäsning med en noggrant utvald champagnejäst mognar vinet i kontakt med de fina jästresterna. En del av lagringen sker på nya barriquefat, som tillför extra smakdjup, krydda och komplexitet till smakupplevelsen.
Druvor
Grüner VeltlinerVindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener
















