
Lopez Cristobal La Colorada Ribera del Duero 2019
Wow, vilka ord från Decanter. Spanska topphuset Lopez Cristobal levererar en ny stjärnupplevelse här ... Årgången i Ribera är också enorm!
Varje år väljer Decanter ut årets bästa viner vid en av de viktigaste vintävlingarna i världen - Lopez nyligen släppta singelvingårdsvin La Colorada var ett av de få som fick gå med i den exklusiva "klubben" av vinnare (2022).
Den kalkhaltiga och högt belägna terroiren på 790 meter över havet ger viner med både mineralitet och friskhet. Kraft, maträtt och finess smälter här samman i en spansk upplevelse av storhet!
La Colorada är ett vin i en helt egen kategori... De 2 guldmedaljerna visar varför. Ett av de bästa spanska rött vinerna på marknaden just nu - från skaparna av ''DK'S bästa crianza-köp''!
Njut av detta vin till lamm, nötkött, vilt, grillat, tapas, anka och osträtter. Servera vid 16-18°C.
Hur smakar Lopez Cristobal La Colorada Ribera del Duero 2019?
Intensiv körsbärsröd färg i glaset. Vinet utvecklar sig självsäkert med sina täta mörka fruktaromer av saftiga svarta vinbär och små, koncentrerade blåbär samt inslag av röd frukt som vinbär. Balsamiska toner och en vaniljkryddad fatkaraktär får också komma fram bland de många lagren av frukt. Ett komplext och fylligt vin, rikt på fruktnyanser, mineralitet och kryddor - för att inte tala om oändliga mängder smak! Allt är bara stort på La Colorada. Drick nu eller spara 8-10+ år från skördeåret.
Lopez Cristobal La Colorada Ribera del Duero 2019 passar bra till...
Hur är Lopez Cristobal La Colorada Ribera del Duero 2019 framställt?
Lopez Cristobal Crianza La Colorada 2019 är tillverkat av 100% Tempranillo. Druvorna till vinet skördas från den högt belägna och kalkrika enskilda vingården Finca La Colorada 790 meter över havet, vilket säkerställer vinets elegans och friskhet. Lagrad på fat i 12 månader, 80% franska och 20% amerikanska. Faten är mellan 1-3 år gamla. Produktion: 90 000 flaskor.
Druvor
TempranilloOm Lopez Cristobal

Bodegas Lopez Cristobal har rötter tillbaka till 1930‑talet, när familjen Lopez började odla druvor på egna marker. 1982 förändrades förutsättningarna i Ribera del Duero, när området efter tusentals år av vindruvsodling fick sin egen DO. Det var ett populärt område för både unga och erfarna vinmakare att pröva sig fram på det högt belägna platå som genomskärs av Douro/Duero‑floden. Den passionerade vinentusiasten Santiago López, som utbildat sig inom jordbruk, sålde inledningsvis enbart sina egna druvor till andra producenter, men drömmen var att en dag själv kunna göra vin. Hans hustru, Lola Cristobal, kom från en familj som odlade druvor, och hon bistod honom i jakten på drömmen.
1994 tog Santiago López ett stort steg när han etablerade ett ambitiöst och visionärt vineri med vinproduktion från egna druvor och marker. Stora investeringar gjordes och hårt arbete lades ned i utvecklingen av vineriet. Snart var de redo att producera vin själva. En dröm hade nu gått i uppfyllelse. Idag får de hjälp av sonen Galo, som ingår i det kompetenta och dedikerade teamet av vinmakare.
Lopez Cristobal förfogar över 70 hektar vingårdar fördelade på 9 terroir‑specifika parceller kring Roa de Douro. Huset framställer en komplett portfölj av högt recenserade Ribera del Duero‑viner på druvan Tempranillo, kompletterad med en mindre andel Merlot, Cabernet Sauvignon och inte minst den gröna druvan Albillo, som får betraktas som en kuriositet utanför området. Vinerna är både eleganta, kraftfulla och välbalanserade. Kort sagt: viner med klass. Cristobals viner utgör en vacker förening mellan modern och traditionell Ribera och placerar sig någonstans mitt emellan.
Idag fortsätter far och son att producera kvalitetsviner i den frodiga Duero‑dalen längs floden med samma namn, och de strävar ständigt efter att vara innovativa och förbättra kvaliteten på sina viner utan att i alltför hög grad kompromissa med traditionen.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener
Restsöcker
Syrainnehåll











