
Lopez Cristobal Parcela Uno Ribera del Duero 2016 i trækasse
Ett monument av ett Ribera del Duero... Parcela 1 hedrar den första parcellen som vinmakaren Galo López planterade med sin far Santiago.
Det var också en uppgradering av det nu utgående Lopez Cristobal Reserva - som redan var ett av de största röda vinerna i Ribera del Duero.
Dess efterföljare höjer dock ribban på alla parametrar! Här får du Tempranillo från den allra bästa parcellen på Finca Valera, där Galo till och med har dumpat skördeutbytet ner till bara några få klasar per vinstock!
I vingården har han infört jäsning på en genialisk roterande jäsare som drar extra fina smaker och mjukare tanniner från druvskalen, och den resulterande toppfrukten sköts bort i källaren med fler franska och ännu fler nya fat än i den gamla Reserva-versionen.
Njut av det till lamm, grillat nötkött, matiga tapas, grytor, vilt och mogna ostar. Njut vid 16-18°C
Hur smakar Lopez Cristobal Parcela Uno Ribera del Duero 2016 i trækasse?
Förföriskt dyster och mörkt lila redan på hällning! Dramatiken tar fart i den lockande näsan som kastar fram vildhallon, svarta körsbär, björnbär, lakritspulver, krossade stenar, kakao och subtil kokosnöt. Tempranillo i världsklass? Utan tvekan ... I gommen, köttig, komplex och koncentrerad med terroirens mineraliska elegans som darrar under den rika, varmt kryddade Ribera del Duero-frukten. Smakrika medelhavsörter och ett matvänligt tanninbett i tandköttet fullbordar denna iberiska hemkörning! Drick nu eller spara +15 år från skördeåret.
Lopez Cristobal Parcela Uno Ribera del Duero 2016 i trækasse passar bra till...
Hur är Lopez Cristobal Parcela Uno Ribera del Duero 2016 i trækasse framställt?
Parcela Uno 2016 är gjort på 100% Tempranillo som Galo López handplockar från 35-åriga vinstockar från den första och bästa parcellen av den enskilda vingården Finca Valera. Vi ligger mycket nära Duero-floden, som har avsatt och rundat de stora kalkstenar som kännetecknar denna super-terroir.
Vinet jäser vid 30°C på roterande jäsningstankar, vilket möjliggör en mycket mer exakt extraktion av färg, smak och tannin från druvskalen. Efter jäsningen mognar vinet i 16 månader på 70% franska och 30% amerikanska ekfat med en volym på 225, 300 och 500 liter. Resultatet är en Ribera del Duero med kraft och elegans i nivå med sin storebror Bagús!
Om Lopez Cristobal

Bodegas Lopez Cristobal har rötter tillbaka till 1930‑talet, när familjen Lopez började odla druvor på egna marker. 1982 förändrades förutsättningarna i Ribera del Duero, när området efter tusentals år av vindruvsodling fick sin egen DO. Det var ett populärt område för både unga och erfarna vinmakare att pröva sig fram på det högt belägna platå som genomskärs av Douro/Duero‑floden. Den passionerade vinentusiasten Santiago López, som utbildat sig inom jordbruk, sålde inledningsvis enbart sina egna druvor till andra producenter, men drömmen var att en dag själv kunna göra vin. Hans hustru, Lola Cristobal, kom från en familj som odlade druvor, och hon bistod honom i jakten på drömmen.
1994 tog Santiago López ett stort steg när han etablerade ett ambitiöst och visionärt vineri med vinproduktion från egna druvor och marker. Stora investeringar gjordes och hårt arbete lades ned i utvecklingen av vineriet. Snart var de redo att producera vin själva. En dröm hade nu gått i uppfyllelse. Idag får de hjälp av sonen Galo, som ingår i det kompetenta och dedikerade teamet av vinmakare.
Lopez Cristobal förfogar över 70 hektar vingårdar fördelade på 9 terroir‑specifika parceller kring Roa de Douro. Huset framställer en komplett portfölj av högt recenserade Ribera del Duero‑viner på druvan Tempranillo, kompletterad med en mindre andel Merlot, Cabernet Sauvignon och inte minst den gröna druvan Albillo, som får betraktas som en kuriositet utanför området. Vinerna är både eleganta, kraftfulla och välbalanserade. Kort sagt: viner med klass. Cristobals viner utgör en vacker förening mellan modern och traditionell Ribera och placerar sig någonstans mitt emellan.
Idag fortsätter far och son att producera kvalitetsviner i den frodiga Duero‑dalen längs floden med samma namn, och de strävar ständigt efter att vara innovativa och förbättra kvaliteten på sina viner utan att i alltför hög grad kompromissa med traditionen.
Vindata
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener
Restsöcker
Syrainnehåll














