
Lopez Cristobal Ribera del Duero Crianza 2018
Danmarks bästa Crianzaköp kommer från den lilla vingården Lopez Cristobal.
Det underbara Ribera del Duero har vunnit guld i Spaniens viktigaste vintävling flera gånger tidigare, och det utsågs till "Danmarks bästa crianzaköp" av den världsberömda sommelieren Nina Højgaard Jensen.
Ribera-fans och andra vinälskare kan se fram emot att prova "Kungen av Crianza", som i den nya årgången levererar en oemotståndligt hög nivå.
Njut av det till rätter med lamm, nötkött, vilt, grillat, tapas, anka och ost. Servera vid 16-18°C
Lopez Cristobal gör sitt Crianza 2018 av 95% Tempranilllo, som får extra mjukhet av 5% Merlot. Druvorna skördas för hand från mer än 30 år gamla, lågavkastande vinstockar på det kalkrika enfältet Finca La Colorada, 790 meter över havet. Vinet kompletteras med utsökta kryddor från 12 månaders lagring på 70% franska och 30% amerikanska ekfat.
Hur smakar Lopez Cristobal Ribera del Duero Crianza 2018?
Mörk körsbärsfärg med en ungdomlig lila ton. Nosen utlovar seriös Ribera del Duero... med lockande aromer av hallon, mogna björnbär och viol, som snabbt får sällskap av dill, kryddnejlika, choklad, kaffe, kokos och vaniljkrydda från fatet. Mjuk och läcker i gommen, med saftig frukt och utsökta fatkryddor i fin harmoni. Lång och frisk mineralisk avslutning med fina fat-tanniner, ackompanjerad av dill, kokos och rostade kaffebönor... Muy bien! Drick nu eller spara 8-10 år från skördeåret.
Lopez Cristobal Ribera del Duero Crianza 2018 passar bra till...
Om Lopez Cristobal

Bodegas Lopez Cristobal har rötter tillbaka till 1930‑talet, när familjen Lopez började odla druvor på egna marker. 1982 förändrades förutsättningarna i Ribera del Duero, när området efter tusentals år av vindruvsodling fick sin egen DO. Det var ett populärt område för både unga och erfarna vinmakare att pröva sig fram på det högt belägna platå som genomskärs av Douro/Duero‑floden. Den passionerade vinentusiasten Santiago López, som utbildat sig inom jordbruk, sålde inledningsvis enbart sina egna druvor till andra producenter, men drömmen var att en dag själv kunna göra vin. Hans hustru, Lola Cristobal, kom från en familj som odlade druvor, och hon bistod honom i jakten på drömmen.
1994 tog Santiago López ett stort steg när han etablerade ett ambitiöst och visionärt vineri med vinproduktion från egna druvor och marker. Stora investeringar gjordes och hårt arbete lades ned i utvecklingen av vineriet. Snart var de redo att producera vin själva. En dröm hade nu gått i uppfyllelse. Idag får de hjälp av sonen Galo, som ingår i det kompetenta och dedikerade teamet av vinmakare.
Lopez Cristobal förfogar över 70 hektar vingårdar fördelade på 9 terroir‑specifika parceller kring Roa de Douro. Huset framställer en komplett portfölj av högt recenserade Ribera del Duero‑viner på druvan Tempranillo, kompletterad med en mindre andel Merlot, Cabernet Sauvignon och inte minst den gröna druvan Albillo, som får betraktas som en kuriositet utanför området. Vinerna är både eleganta, kraftfulla och välbalanserade. Kort sagt: viner med klass. Cristobals viner utgör en vacker förening mellan modern och traditionell Ribera och placerar sig någonstans mitt emellan.
Idag fortsätter far och son att producera kvalitetsviner i den frodiga Duero‑dalen längs floden med samma namn, och de strävar ständigt efter att vara innovativa och förbättra kvaliteten på sina viner utan att i alltför hög grad kompromissa med traditionen.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning