



Lopez Cristobal Ribera del Duero Viracocha 2017
Ribera del Dueros största kultviner flyttar en bal... och gör plats för Viracocha!
Ribera del Dueros nya sensation är uppkallad efter inkaindianernas härskande gud... En mäktig, monumental men ändå silkeslen och elegant Tempranillo från 80-åriga vinstockar på den enskilda vingården Pago del Machín.
Detta absoluta måste provsmakas är en unik mikroproduktion från 2 franska fat... 925 numrerade flaskor, var och en i en vacker presentförpackning med topp och botten av exklusivt lövträ:
Lopez Cristobals flaggskepp Bagús och Selección har en Limited Edition-storebror som redan snubblar mot 100 poängs perfektion i sin premiärårgång.
Njut av den till lamm, saftiga biffar, vilträtter, rejäla tapas och lagrade fasta ostar som Manchego. Servera vid 16-18°C
Hur smakar Lopez Cristobal Ribera del Duero Viracocha 2017?
Vinet seglar djärvt och mörkt körsbärsrött i glaset ... Exceptionellt doftande på näsan! En nästan överväldigande parad av sexiga fruktaromer fascinerar och förför dina sinnen från det ögonblick du öppnar flaskan ... Från nyplockade röda blommor till vilda jordgubbar i grädde till solmogna björnbär som snabbt får sällskap av lakrits, örter, tobak, rostade kaffebönor, kritaktig mineralitet och lyxig vanilj. Wow! Vinet lägger sig sammetslent på tungan, med en nästan feminin finess och elegans ... tills smaken vibrerande utvecklas med massor av kraft på pojken, exotiska fatkryddor och en nästan tårfylld detaljrikedom ... Utan tvekan i TOP5 av de största röda vinerna i Ribera del Duero ... Välkommen Viracocha! Drick nu eller spara +20 år från skördeåret.
Lopez Cristobal Ribera del Duero Viracocha 2017 passar bra till...
Hur är Lopez Cristobal Ribera del Duero Viracocha 2017 framställt?
Vinet är gjort på 100% Tempranillo (Tinta del País) som handplockats av Galo López Cristóbal från den kalkstensbelagda singelvingården Pago del Machín, en terroir i världsklass med 80 år gamla vinstockar på 840 meters höjd.
I vingården följer en annan extremt strikt kvalitetssorteringsprocess, där druvorna väljs ut individuellt (!) så att endast den mest smakrika och perfekt mogna frukten hittar vägen till flaggskeppet Viracocha. Galo framhäver frukten ytterligare genom att jäsa vinet med hela, oskadade druvor som jäser inifrån, vilket ger extra förföriska fruktsmaker till vinet.
Jäsningen följs av en balanserad extraktion av färg, smak och tanniner från druvskalen innan en försiktig manuell pressning och överföring till två nya franska ekfat med volymer på 228 respektive 500 liter. Viracocha 2017 buteljeras på 925 flaskor efter 15 månaders fatlagring. Därefter följer ytterligare 2 år av rundning i flaskan innan det släpps till försäljning. Resultatet är ett spanskt rött vin i mästarklass - och utan tvekan ett av de bästa Ribera del Duero-vinerna som världen någonsin har skådat.
Druvor
TempranilloOm Lopez Cristobal

Bodegas Lopez Cristobal har rötter tillbaka till 1930‑talet, när familjen Lopez började odla druvor på egna marker. 1982 förändrades förutsättningarna i Ribera del Duero, när området efter tusentals år av vindruvsodling fick sin egen DO. Det var ett populärt område för både unga och erfarna vinmakare att pröva sig fram på det högt belägna platå som genomskärs av Douro/Duero‑floden. Den passionerade vinentusiasten Santiago López, som utbildat sig inom jordbruk, sålde inledningsvis enbart sina egna druvor till andra producenter, men drömmen var att en dag själv kunna göra vin. Hans hustru, Lola Cristobal, kom från en familj som odlade druvor, och hon bistod honom i jakten på drömmen.
1994 tog Santiago López ett stort steg när han etablerade ett ambitiöst och visionärt vineri med vinproduktion från egna druvor och marker. Stora investeringar gjordes och hårt arbete lades ned i utvecklingen av vineriet. Snart var de redo att producera vin själva. En dröm hade nu gått i uppfyllelse. Idag får de hjälp av sonen Galo, som ingår i det kompetenta och dedikerade teamet av vinmakare.
Lopez Cristobal förfogar över 70 hektar vingårdar fördelade på 9 terroir‑specifika parceller kring Roa de Douro. Huset framställer en komplett portfölj av högt recenserade Ribera del Duero‑viner på druvan Tempranillo, kompletterad med en mindre andel Merlot, Cabernet Sauvignon och inte minst den gröna druvan Albillo, som får betraktas som en kuriositet utanför området. Vinerna är både eleganta, kraftfulla och välbalanserade. Kort sagt: viner med klass. Cristobals viner utgör en vacker förening mellan modern och traditionell Ribera och placerar sig någonstans mitt emellan.
Idag fortsätter far och son att producera kvalitetsviner i den frodiga Duero‑dalen längs floden med samma namn, och de strävar ständigt efter att vara innovativa och förbättra kvaliteten på sina viner utan att i alltför hög grad kompromissa med traditionen.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener
Restsöcker
Syrainnehåll











