
Lopez Cristobal Ribera del Duero Viracocha 2019
En touch av 100-poängaren Ribera del Duero... Recensenten Houlberg var snubblande nära att dra "den stora skylten" efter att ha provat Viracocha 2017. Finns det en perfekt poäng som lurar i den nya årgången 2019, som har tilldelats "Excellent" av det officiella kvalitetsrådet i Ribera del Duero? Ribera del Dueros nya sensation "Viracocha" är uppkallad efter Inkas härskargud... En mäktig, monumental men ändå silkeslen och elegant Tempranillo från 80-åriga vinstockar på den enskilda vingården Pago del Machín.
En unik mikroproduktion från 2 nya 500-liters franska fat. 1275 numrerade flaskor, var och en i en vacker presentförpackning med topp och botten av exklusivt lövträ.
.....
Njut av den till lamm, saftiga biffar, vilträtter, rejäla tapas och lagrade fasta ostar som Manchego. Servera vid 16-18°C
Hur smakar Lopez Cristobal Ribera del Duero Viracocha 2019?
Viracocha imponerar redan vid upphällningen med sin mörklila och intensiva färg i glaset ... En äventyrlig Ribera del Duero-näsa med exceptionellt sexiga aromer avslöjar sig efter några virvlar i glaset! Violer, rosor och lavendel. Smultron i grädde. Solmogna björnbär och ljusa svarta körsbär - öppnar upp för lakrits, örter, tobak, rostade kaffebönor, kritaktig mineralitet och vanilj från fatet. Djärvt och sammetslent på tungan, med kraft och elegans i en enda gudomlig munsbit. Frukt, fat, komplexitet och tanniner ... allt kommer samman i den enastående årgången 2019 - Viracocha har aldrig varit bättre - nästa stopp 100 poäng? Drick nu eller spara +20 år från skördeåret.
Lopez Cristobal Ribera del Duero Viracocha 2019 passar bra till...
Om Lopez Cristobal

Bodegas Lopez Cristobal har rötter tillbaka till 1930‑talet, när familjen Lopez började odla druvor på egna marker. 1982 förändrades förutsättningarna i Ribera del Duero, när området efter tusentals år av vindruvsodling fick sin egen DO. Det var ett populärt område för både unga och erfarna vinmakare att pröva sig fram på det högt belägna platå som genomskärs av Douro/Duero‑floden. Den passionerade vinentusiasten Santiago López, som utbildat sig inom jordbruk, sålde inledningsvis enbart sina egna druvor till andra producenter, men drömmen var att en dag själv kunna göra vin. Hans hustru, Lola Cristobal, kom från en familj som odlade druvor, och hon bistod honom i jakten på drömmen.
1994 tog Santiago López ett stort steg när han etablerade ett ambitiöst och visionärt vineri med vinproduktion från egna druvor och marker. Stora investeringar gjordes och hårt arbete lades ned i utvecklingen av vineriet. Snart var de redo att producera vin själva. En dröm hade nu gått i uppfyllelse. Idag får de hjälp av sonen Galo, som ingår i det kompetenta och dedikerade teamet av vinmakare.
Lopez Cristobal förfogar över 70 hektar vingårdar fördelade på 9 terroir‑specifika parceller kring Roa de Douro. Huset framställer en komplett portfölj av högt recenserade Ribera del Duero‑viner på druvan Tempranillo, kompletterad med en mindre andel Merlot, Cabernet Sauvignon och inte minst den gröna druvan Albillo, som får betraktas som en kuriositet utanför området. Vinerna är både eleganta, kraftfulla och välbalanserade. Kort sagt: viner med klass. Cristobals viner utgör en vacker förening mellan modern och traditionell Ribera och placerar sig någonstans mitt emellan.
Idag fortsätter far och son att producera kvalitetsviner i den frodiga Duero‑dalen längs floden med samma namn, och de strävar ständigt efter att vara innovativa och förbättra kvaliteten på sina viner utan att i alltför hög grad kompromissa med traditionen.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener
Restsöcker
Syrainnehåll