
Manzone Barolo DOCG Bricat 2015
Mörk, ofiltrerad, okontrollerbart komplex och nästan odödlig ... Ren Barolo-magi på flaska!
Cru Gramolere är en fantastisk Barolo-terroir i sig (rankad "Outstanding" av Antonio Galloni), men specialutgåvan Bricat görs med druvor från de äldsta vinstockarna (mer än 50 år gamla) på den översta och soligaste delen av Gramolere-sluttningen.
Resultatet är inte för den som är svaghjärtad ... detta magnifika vin är essensen av mörk, maskulin och koncentrerad Barolo! Bara ytterligare förstärkt av den fantastiska årgången 2015. Wow...
Njut av svamprisotto, lammstekar, saftiga biffar, mustiga pastarätter, svamp och tryffel samt mogna ostar. Servera vid 16-18°C
Den familjeägda producenten Giovanni Manzone ligger i kommunen Monforte d'Alba, med den berömda Poderi Aldo Conterno som en av sina närmaste grannar. Och vinerna från familjen Manzone är av liknande hög standard!
Husets historia började med köpet av fastigheten Ciabot del Preve 1925. Familjen Manzone började producera sitt eget vin omkring 1965, och under de kommande decennierna investerade de kontinuerligt i nya odlingar. I mitten av 1980-talet hade vingårdsinnehavet - och efterfrågan på Barolo - vuxit så mycket att Giovanni Manzone kunde försörja sig på att producera vin under eget namn.
Familjen Manzones extremt branta och högt belägna toppfält med mycket gamla vinstockar ger naturligt låga avkastningar av utomordentligt hög kvalitet. Resultatet är några av de mest koncentrerade och minnesvärda av alla Barolo-viner.
Familjen Manzone tillämpar hållbara och naturliga principer i sitt fältarbete, och vinstockarna odlas utan gödningsmedel eller insektsmedel. I vingården jäses vinet med de naturligt förekommande jäststammarna från terroiren och vinkällaren och vinifieras på traditionellt sätt med långvarig maceration av druvskalen. Endast minimala koncentrationer av svavel tillsätts och vinerna tappas på flaska utan klarning och filtrering.
Sedan 2005 har sonen Mauro varit med och drivit företaget och 2012 följde Mauros syster Mirella efter. Mauro och Mirella har båda genomgått oenologiprogrammet i Alba. Från 8,5 hektar i Monforte d'Alba, fördelat på de tre cru:erna Gramolere, Bricat och Castelletto, producerar Giovanni Manzone cirka 50.000 flaskor per år.
Hur smakar Manzone Barolo DOCG Bricat 2015?
Mörkt granatrött i glaset. På näsan, djup, kraftfull och lockande komplex... nästan magnetisk! Doften rör sig från torkade rosor, smultron, körsbär och blåbär till djupa basnoter av läder, tjära och lakrits och komplexa inslag av tryffel, kamfer, cigarrlåda och rostade espressobönor. Helt fantastiskt... Rik och köttig i gommen med explosiv saftig bärfrukt som utvecklar Nebbiolo-druvans hela smakspektrum och garneras med välproportionerad fatkrydda. Lång och karaktärsfull avslutning med stor mineralkomplexitet och en fast "handskakning" från tanninerna som avskedssalut. Drick nu med syresättning eller spara +20 år från skördeåret.
Manzone Barolo DOCG Bricat 2015 passar bra till...
Om Manzone

Den familjeägda producenten Giovanni Manzone ligger i kommunen Monforte d’Alba, med den berömda Poderi Aldo Conterno bland sina närmaste grannar. Manzone-vinerna håller samma höga klass!
Husets historia börjar med köpet av egendomen Ciabot del Preve 1925. Manzone-familjen började i liten skala producera egen vin omkring 1965, och under de följande decennierna investerade man löpande i nya parceller. Mitt i 1980-talet hade beståndet av vingårdar — och efterfrågan på Barolo — vuxit så mycket att Giovanni Manzone kunde leva på att producera vin i eget namn.
Familjens extremt branta och högbelägna toppodlingar med mycket gamla vinstockar ger naturligt låga skördeuttag av extraordinärt hög kvalitet. Resultatet är några av de mest koncentrerade och lagringsvärda av alla Barolo-viner.
I arbetet i vingården hyllar Manzone-familjen hållbara och naturliga principer, och vinstockarna odlas helt utan gödsling och utan användning av insekticider. I vineriet jäser vinerna med terroirens och vinkällarens naturligt förekommande jäststammar, och man vinifierar dem på traditionellt vis med lång maceration av druvskalen. Endast minimala mängder svavel tillsätts, och vinerna buteljeras utan klarning och filtrering.
Sedan 2005 har sonen Mauro hjälpt till i företagets ledning, och 2012 anslöt sig hans syster Mirella. Mauro och Mirella har båda studerat enologi i Alba. Från 8,5 hektar i Monforte d’Alba, fördelat på de tre cru:erna Gramolere, Bricat och Castelletto, framställer Giovanni Manzone cirka 50 000 flaskor årligen.