



Manzone Barolo DOCG Bricat 2018
Mörk, muskulös Barolo med finess och förförisk parfymfrukt. Alla pusselbitar faller på plats för Bricat i denna efterlängtade årgång 2018, som får sin högsta Parker-rating på flera år!
Detta är ett specialvin från Cru Gramolerie-terroiret, som hyllas som ”outstanding” av Antonio Galloni. Bricat är en mikroskopisk parcel med gamla vinstockar (+50 år) som ligger på den översta och mest solbelysta delen av Cru Gramolere-sluttningen i Monforte d’Alba.
Det produceras endast några tusen flaskor varje årgång och du kan förvänta dig en Barolo som är både ”classy” och ”gorgeous”.
Njut av svamprisotto, lammstekar, saftiga biffar, kraftiga pastarätter, svamp och tryffel samt mogna ostar. Servera vid 16-18°C
Hur smakar Manzone Barolo DOCG Bricat 2018?
Bricat strålar i glaset med en ljus körsbärsröd färg och lätt tegelstensnyans i kanten. I doften är det ren Barolo-lyx rakt igenom. Vinet öppnar med en gudomligt parfymerad doft av torkade rosor, mokkabönor, läder, körsbär, svamp, lakrits, blodapelsinskal och kamfer... På tungan är det silkeslent med härligt fyllig frukt som avslöjar fina florala nyanser samt kryddiga inslag från fatet. Smaken, koncentrationen och komplexiteten är definitivt av det seriösa slaget, men här har vi en Barolo som framför allt imponerar med sin unika harmoni och balans. Lång finish med matvänliga tanniner som gläder nu och lovar gott inför framtiden! Drick nu, eller lagra +20 år från skördeåret.
Manzone Barolo DOCG Bricat 2018 passar bra till...
Om Manzone

Den familjeägda producenten Giovanni Manzone ligger i kommunen Monforte d’Alba, med den berömda Poderi Aldo Conterno bland sina närmaste grannar. Manzone-vinerna håller samma höga klass!
Husets historia börjar med köpet av egendomen Ciabot del Preve 1925. Manzone-familjen började i liten skala producera egen vin omkring 1965, och under de följande decennierna investerade man löpande i nya parceller. Mitt i 1980-talet hade beståndet av vingårdar — och efterfrågan på Barolo — vuxit så mycket att Giovanni Manzone kunde leva på att producera vin i eget namn.
Familjens extremt branta och högbelägna toppodlingar med mycket gamla vinstockar ger naturligt låga skördeuttag av extraordinärt hög kvalitet. Resultatet är några av de mest koncentrerade och lagringsvärda av alla Barolo-viner.
I arbetet i vingården hyllar Manzone-familjen hållbara och naturliga principer, och vinstockarna odlas helt utan gödsling och utan användning av insekticider. I vineriet jäser vinerna med terroirens och vinkällarens naturligt förekommande jäststammar, och man vinifierar dem på traditionellt vis med lång maceration av druvskalen. Endast minimala mängder svavel tillsätts, och vinerna buteljeras utan klarning och filtrering.
Sedan 2005 har sonen Mauro hjälpt till i företagets ledning, och 2012 anslöt sig hans syster Mirella. Mauro och Mirella har båda studerat enologi i Alba. Från 8,5 hektar i Monforte d’Alba, fördelat på de tre cru:erna Gramolere, Bricat och Castelletto, framställer Giovanni Manzone cirka 50 000 flaskor årligen.