
Manzone Barolo DOCG Castelletto 2008
Piemonte stjernen Manzone Giovanni er arkitekten bag denne Barolo succes. Rost til skyerne af alle de internationale anmeldere. WineSpectator, WineAdvocate, Espresso, Gambero Rosso og vi kunne blive ved - de har alle kun rosende ord om denne legandariske "winemaker":
“Here some of the best Barolos are born: they convey very convincingly their origin and terroir, showing spontaneity and personality” Espresso
“Manzone Giovanni continues to produce some of the most unique Barolo in the zone” WineAdvocate
De er alle enige; Manzone laver barolo i verdensklasse!
Voksen og kraftig barolo vin med masser af elegant frugt. Vilde kirsebær i front og komplekse undertoner med lakrids og mint. Vinen er flot pakket ind i moden tannin og frisk syre, og et lækkert krydret fagpræg.
Ganske enkelt enestående vin der viser hvordan man både kan have saft og kraft i kombination med ynde og elegance - præcis som barolo bør præsenteres.
Barolo Castelletto 2008 har fået 94 point af Winespectator
Manzone Barolo DOCG Castelletto 2008 passar bra till...
Om Manzone

Den familjeägda producenten Giovanni Manzone ligger i kommunen Monforte d’Alba, med den berömda Poderi Aldo Conterno bland sina närmaste grannar. Manzone-vinerna håller samma höga klass!
Husets historia börjar med köpet av egendomen Ciabot del Preve 1925. Manzone-familjen började i liten skala producera egen vin omkring 1965, och under de följande decennierna investerade man löpande i nya parceller. Mitt i 1980-talet hade beståndet av vingårdar — och efterfrågan på Barolo — vuxit så mycket att Giovanni Manzone kunde leva på att producera vin i eget namn.
Familjens extremt branta och högbelägna toppodlingar med mycket gamla vinstockar ger naturligt låga skördeuttag av extraordinärt hög kvalitet. Resultatet är några av de mest koncentrerade och lagringsvärda av alla Barolo-viner.
I arbetet i vingården hyllar Manzone-familjen hållbara och naturliga principer, och vinstockarna odlas helt utan gödsling och utan användning av insekticider. I vineriet jäser vinerna med terroirens och vinkällarens naturligt förekommande jäststammar, och man vinifierar dem på traditionellt vis med lång maceration av druvskalen. Endast minimala mängder svavel tillsätts, och vinerna buteljeras utan klarning och filtrering.
Sedan 2005 har sonen Mauro hjälpt till i företagets ledning, och 2012 anslöt sig hans syster Mirella. Mauro och Mirella har båda studerat enologi i Alba. Från 8,5 hektar i Monforte d’Alba, fördelat på de tre cru:erna Gramolere, Bricat och Castelletto, framställer Giovanni Manzone cirka 50 000 flaskor årligen.



