



Manzone Barolo DOCG Castelletto 2015
"You want a big, powerful wine? Try .. Monforte Castelletto." - Margaret Rand
Dramatisk Barolo från en extrem enskild vingård! Cru Castelletto ligger i östra Montforte d'Alba och sluttar häpnadsväckande ner mot gränsen till grannkommunen Serralunga.
Brantheten och de magra sandstensjordarna ger druvor och vin med naturlig kraft och koncentration, och terroiren har fått den passande beteckningen "Outstanding" av Antonio Galloni.
Manzones premium 2015 visar upp alla fältets dygder i en sådan utsträckning att man måste undra om detta inte är den största Cru Castelletto i historien?
Drick nu med syresättning eller spara +20 år från skördeåret.
Njut av det till fettmarmorerat nötkött, lamm, svamprisotto, fylliga pastarätter och lagrade ostar. Servera vid 16-18°C
Musten spontanjäses med de naturligt förekommande jäststammarna i terroiren och vinkällaren, och vinet får extra karaktär av hela 40 dagars maceration av druvskalen under och efter jäsningen. Vinet lagras i 36 månader på 500-700 liters franska och slavonska tonneaux-fat. Tappas på flaska utan klarning och filtrering och lagras på flaska i 10 månader före lansering.
Den familjeägda producenten Giovanni Manzone är belägen i kommunen Monforte d'Alba, med den berömda Poderi Aldo Conterno som en av sina närmaste grannar. Och vinerna från familjen Manzone är av liknande hög standard!
Husets historia började med köpet av fastigheten Ciabot del Preve 1925. Familjen Manzone började producera sitt eget vin omkring 1965, och under de kommande decennierna investerade de kontinuerligt i nya odlingar. I mitten av 1980-talet hade vingårdsinnehavet - och efterfrågan på Barolo - vuxit så mycket att Giovanni Manzone kunde försörja sig på att producera vin under eget namn.
Familjen Manzones extremt branta och högt belägna toppfält med mycket gamla vinstockar ger naturligt låga avkastningar av utomordentligt hög kvalitet. Resultatet är några av de mest koncentrerade och minnesvärda av alla Barolo-viner.
Familjen Manzone tillämpar hållbara och naturliga principer i sitt fältarbete, och vinstockarna odlas utan gödningsmedel eller insektsmedel. I vingården jäses vinet med de naturligt förekommande jäststammarna från terroiren och vinkällaren och vinifieras på traditionellt sätt med långvarig maceration av druvskalen. Endast minimala koncentrationer av svavel tillsätts och vinerna tappas på flaska utan klarning och filtrering.
Sedan 2005 har sonen Mauro varit med och drivit företaget och 2012 följde Mauros syster Mirella efter. Mauro och Mirella har båda genomgått oenologiprogrammet i Alba. Från 8,5 hektar i Monforte d'Alba, fördelat på de tre cru:erna Gramolere, Bricat och Castelletto, producerar Giovanni Manzone cirka 50.000 flaskor per år.
Hur smakar Manzone Barolo DOCG Castelletto 2015?
Vacker tegelfärg och mörk för Nebbiolo-druvan... Näsan är tät och koncentrerad med fantastiska aromer av torkade rosor, smultron och mogna körsbär, vackert omslutna av toner av mynta, åldrad balsamico, kamfer, rök, tobaksblad, läder och rostade espressobönor. I gommen är det elegant och elegant med terroirens underbara kombination av kraft, finess och fasta tanniner. Det hela kulminerar i en harmonisk, mångskiktad avslutning där komplex mineralitet, kryddig frukt och fasta tanniner redan möts.
Manzone Barolo DOCG Castelletto 2015 passar bra till...
Om Manzone

Den familjeägda producenten Giovanni Manzone ligger i kommunen Monforte d’Alba, med den berömda Poderi Aldo Conterno bland sina närmaste grannar. Manzone-vinerna håller samma höga klass!
Husets historia börjar med köpet av egendomen Ciabot del Preve 1925. Manzone-familjen började i liten skala producera egen vin omkring 1965, och under de följande decennierna investerade man löpande i nya parceller. Mitt i 1980-talet hade beståndet av vingårdar — och efterfrågan på Barolo — vuxit så mycket att Giovanni Manzone kunde leva på att producera vin i eget namn.
Familjens extremt branta och högbelägna toppodlingar med mycket gamla vinstockar ger naturligt låga skördeuttag av extraordinärt hög kvalitet. Resultatet är några av de mest koncentrerade och lagringsvärda av alla Barolo-viner.
I arbetet i vingården hyllar Manzone-familjen hållbara och naturliga principer, och vinstockarna odlas helt utan gödsling och utan användning av insekticider. I vineriet jäser vinerna med terroirens och vinkällarens naturligt förekommande jäststammar, och man vinifierar dem på traditionellt vis med lång maceration av druvskalen. Endast minimala mängder svavel tillsätts, och vinerna buteljeras utan klarning och filtrering.
Sedan 2005 har sonen Mauro hjälpt till i företagets ledning, och 2012 anslöt sig hans syster Mirella. Mauro och Mirella har båda studerat enologi i Alba. Från 8,5 hektar i Monforte d’Alba, fördelat på de tre cru:erna Gramolere, Bricat och Castelletto, framställer Giovanni Manzone cirka 50 000 flaskor årligen.