





Manzone Barolo DOCG Gramolere 2015
Senaste nytt om Barolo... Manzone Gramolere utsågs till vinnare i september 2020 när en panel bestående av branschfolk, vinkritiker och Barolo-experter blindprovade ett stort antal Barolo-viner från enskilda vingårdar från toppåret 2015. När poängen summerades var Manzone den klara vinnaren med 95,5 poäng och ett rejält avstånd till övriga viner:
Provningen arrangerades av Jacob Ruby, som ligger bakom vinbloggen
"Vin Under Lup" - läs om Baroloprovningen här: https://bit.ly/30DOr7L
Houlbergs Vinblogg var en av deltagarna, och han har gjort detta inlägg från provningen: https://bit.ly/3n5NO0x
Baroloexperten Antonio Galloni rankar Cru Gramolere som en "Outstanding" terroir, som hos referensproducenten Manzone producerar en notoriskt maskulin Nebbiolo med struktur, blommighet och krydda i ren världsklass.
Barolo blir inte mycket bättre än detta fantastiska terroirvin, som under sitt toppår 2015 flyttar fram gränserna för hur mycket kraft och komplexitet du kan uppleva i prisklassen under 500 kr.
Njut av det till saftigt nötkött, lamm, vilt, svamp, mustiga pastarätter och mogna ostar. Servera vid 16-18°C
Den familjeägda producenten Giovanni Manzone ligger i kommunen Monforte d'Alba, med den berömda Poderi Aldo Conterno som en av sina närmaste grannar. Och vinerna från familjen Manzone är av liknande hög standard!
Husets historia började med köpet av fastigheten Ciabot del Preve 1925. Familjen Manzone började producera sitt eget vin omkring 1965, och under de kommande decennierna investerade de kontinuerligt i nya odlingar. I mitten av 1980-talet hade vingårdsinnehavet - och efterfrågan på Barolo - vuxit så mycket att Giovanni Manzone kunde försörja sig på att producera vin under eget namn.
Familjen Manzones extremt branta och högt belägna toppfält med mycket gamla vinstockar ger naturligt låga avkastningar av utomordentligt hög kvalitet. Resultatet är några av de mest koncentrerade och minnesvärda av alla Barolo-viner.
Familjen Manzone tillämpar hållbara och naturliga principer i sitt fältarbete, och vinstockarna odlas utan gödningsmedel eller insektsmedel. I vingården jäses vinet med de naturligt förekommande jäststammarna från terroiren och vinkällaren och vinifieras på traditionellt sätt med långvarig maceration av druvskalen. Endast minimala koncentrationer av svavel tillsätts och vinerna tappas på flaska utan klarning och filtrering.
Sedan 2005 har sonen Mauro varit med och drivit företaget och 2012 följde Mauros syster Mirella efter. Mauro och Mirella har båda genomgått oenologiprogrammet i Alba. Från 8,5 hektar i Monforte d'Alba, fördelat på de tre cru:erna Gramolere, Bricat och Castelletto, producerar Giovanni Manzone cirka 50.000 flaskor per år.
Hur smakar Manzone Barolo DOCG Gramolere 2015?
Vacker mörk färg som utlovar stor, maskulin Barolo... Nosen är lika tät med mörka och komplexa aromer av rosenblad, körsbär, plommon, tobak, tjära, lakrits, mokka och mynta. I munnen imponerande rik med lakrits koncentration. Trots sin imponerande mineral- och fatkryddade komplexitet erbjuder Barolo oceaner av ungdomlig fruktcharm. Helgjuten single brand Barolo av högsta klass... Drick nu med syresättning eller spara +15 år från skördeåret.
Manzone Barolo DOCG Gramolere 2015 passar bra till...
Hur är Manzone Barolo DOCG Gramolere 2015 framställt?
Barolo Gramolere 2015 är gjord av 100% Nebbiolo från Barolo-kommunen Monforte d'Alba, särskilt den syd- och sydvästvända "Cru Gramolere". Musten jäser med 40 dagars maceration av druvskalen och vinet mognar i 30 månader i en blandning av stora och 500 liters tonneauxfat. Vinet buteljeras utan filtrering och avrundas ytterligare 10 månader på flaska innan det släpps.
Druvor
NebbioloOm Manzone

Den familjeägda producenten Giovanni Manzone ligger i kommunen Monforte d’Alba, med den berömda Poderi Aldo Conterno bland sina närmaste grannar. Manzone-vinerna håller samma höga klass!
Husets historia börjar med köpet av egendomen Ciabot del Preve 1925. Manzone-familjen började i liten skala producera egen vin omkring 1965, och under de följande decennierna investerade man löpande i nya parceller. Mitt i 1980-talet hade beståndet av vingårdar — och efterfrågan på Barolo — vuxit så mycket att Giovanni Manzone kunde leva på att producera vin i eget namn.
Familjens extremt branta och högbelägna toppodlingar med mycket gamla vinstockar ger naturligt låga skördeuttag av extraordinärt hög kvalitet. Resultatet är några av de mest koncentrerade och lagringsvärda av alla Barolo-viner.
I arbetet i vingården hyllar Manzone-familjen hållbara och naturliga principer, och vinstockarna odlas helt utan gödsling och utan användning av insekticider. I vineriet jäser vinerna med terroirens och vinkällarens naturligt förekommande jäststammar, och man vinifierar dem på traditionellt vis med lång maceration av druvskalen. Endast minimala mängder svavel tillsätts, och vinerna buteljeras utan klarning och filtrering.
Sedan 2005 har sonen Mauro hjälpt till i företagets ledning, och 2012 anslöt sig hans syster Mirella. Mauro och Mirella har båda studerat enologi i Alba. Från 8,5 hektar i Monforte d’Alba, fördelat på de tre cru:erna Gramolere, Bricat och Castelletto, framställer Giovanni Manzone cirka 50 000 flaskor årligen.