



Manzone Barolo DOCG Gramolere 2016
Nu är den äntligen här. Manzones magiska Barolo från den enda vingården, Gramolere. I den årgång som av kritiker och vinjournalister utropades till århundradets bästa. För Wine Enthusiast blir det inte vildare än så, och tilldelade en aldrig tidigare skådad 99 poäng till Barolo-årgången.
Många minns Manzones Gramolere från föregående årgång, där den blev berömd efter en blindprovning med vinkritiker och Barolo-experter. Här blåste Gramolere bort alla de andra, mycket dyrare konkurrenterna. Du hittar en länk till provsmakningen här: https://bit.ly/30DOr7L
Baroloexperten Antonio Galloni rankar Cru Gramolere som en "Outstanding" terroir, som hos referensproducenten Manzone producerar en notoriskt maskulin Nebbiolo med struktur, blommighet och krydda i ren världsklass.
Njut av en extraordinär Barolo från jubileumsåret 2016 som tänjer på gränserna för hur mycket kraft och komplexitet du kan uppleva i prisklassen under 500 kr.
Drick nu med syresättning eller spara +15 år från skördeåret.
Barolo är en perfekt matchning till saftigt nötkött och passar också bra till lamm, vilt, svamp, starka pastarätter och mogna ostar. Servera vid 16-18°C
Hur smakar Manzone Barolo DOCG Gramolere 2016?
Den mörka färgen i glaset utlovar en monstruös och maskulin Barolo! En intensiv och komplex doft av rosenblad, körsbär, plommon, tobak, jord, tjära, lakrits, mokka och mynta väntar på näsan. Man kunde känna doften i timmar! Smaken är möjligen lika koncentrerad och komplex som doften. Den imponerande fruktigheten kompletteras av en läcker antydan till lakrits. Trots sin imponerande mineral- och fatkryddade komplexitet erbjuder Barolo oceaner av ungdomlig fruktcharm. Formidabel Barolo av ett enda märke i en unik årgång...
Manzone Barolo DOCG Gramolere 2016 passar bra till...
Hur är Manzone Barolo DOCG Gramolere 2016 framställt?
Barolo Gramolere 2016 är gjord av 100% Nebbiolo från Barolo-kommunen Monforte d'Alba, särskilt den syd- och sydvästvända "Cru Gramolere". Musten jäser med 40 dagars maceration av druvskalen och vinet mognar i 30 månader i en blandning av stora och 500 liters tonneauxfat. Vinet buteljeras utan filtrering och avrundas ytterligare 10 månader på flaska innan det släpps.
Druvor
NebbioloOm Manzone

Den familjeägda producenten Giovanni Manzone ligger i kommunen Monforte d’Alba, med den berömda Poderi Aldo Conterno bland sina närmaste grannar. Manzone-vinerna håller samma höga klass!
Husets historia börjar med köpet av egendomen Ciabot del Preve 1925. Manzone-familjen började i liten skala producera egen vin omkring 1965, och under de följande decennierna investerade man löpande i nya parceller. Mitt i 1980-talet hade beståndet av vingårdar — och efterfrågan på Barolo — vuxit så mycket att Giovanni Manzone kunde leva på att producera vin i eget namn.
Familjens extremt branta och högbelägna toppodlingar med mycket gamla vinstockar ger naturligt låga skördeuttag av extraordinärt hög kvalitet. Resultatet är några av de mest koncentrerade och lagringsvärda av alla Barolo-viner.
I arbetet i vingården hyllar Manzone-familjen hållbara och naturliga principer, och vinstockarna odlas helt utan gödsling och utan användning av insekticider. I vineriet jäser vinerna med terroirens och vinkällarens naturligt förekommande jäststammar, och man vinifierar dem på traditionellt vis med lång maceration av druvskalen. Endast minimala mängder svavel tillsätts, och vinerna buteljeras utan klarning och filtrering.
Sedan 2005 har sonen Mauro hjälpt till i företagets ledning, och 2012 anslöt sig hans syster Mirella. Mauro och Mirella har båda studerat enologi i Alba. Från 8,5 hektar i Monforte d’Alba, fördelat på de tre cru:erna Gramolere, Bricat och Castelletto, framställer Giovanni Manzone cirka 50 000 flaskor årligen.











