



Manzone Barolo DOCG Gramolere Riserva 2015 i trækasse
Wow, den kom äntligen ut på marknaden. Manzones Barolo Riserva-flaggskepp från den magnifika årgången 2015, som hyllas som ”outstanding” av Robert Parker. Och Gramolere imponerar som väntat med hela 96 poäng från kanske Italiens mest kritiske recensent, Antonio Galloni från Vinous.
99 % av all vin konsumeras när den är under 5 år gammal. På så vis är det något vackert i att Manzones Riserva-flaggskepp först buteljeras efter just 5 år. Vinet har tillbringat hela 4 år på gamla slavonska och franska ekfat, där tanniner, fat och frukt långsamt har förenats till en av de mest harmoniska, tryffeldoftande och kraftfulla Barolo-viner vi kan erinra oss.
Efter detta vilar vinet ytterligare 10 månader på flaska innan frigivning.
Observera: Vi har endast tilldelats ett fåtal av de ursprungliga 6 trälådorna – först till kvarn...
Njut av det till fint marmorerat nötkött, lamm, svamprisotto, kraftiga pastarätter och lagrade ostar. Servera vid 16–18°C
Den familjeägda producenten Giovanni Manzone ligger i kommunen Monforte d’Alba, med berömda Poderi Aldo Conterno som en av närmaste grannar. Och Manzone-familjens viner håller motsvarande höga nivå!
Husets historia började med köpet av egendomen Ciabot del Preve 1925. Manzone-familjen började i liten skala producera eget vin omkring 1965, och under de följande årtiondena investerade man successivt i nya parceller. I mitten av 1980-talet hade beståndet av vingårdar — och efterfrågan på Barolo — vuxit så mycket att Giovanni Manzone kunde försörja sig på att producera vin i eget namn.
Manzone-familjens extremt branta och högt belägna toppmarker med mycket gamla vinstockar ger naturligt låga skördeutbyten av extraordinärt hög kvalitet. Resultatet är några av de mest koncentrerade och lagringsvärda av alla Barolo-viner.
I fältarbetet hyllar Manzone-familjen hållbara och naturliga principer, och vinstockarna odlas helt utan gödsling och användning av bekämpningsmedel. I vineriet jäser vinet med terroirens och vinkällarens naturligt förekommande jäststammar, och vinifieras på traditionellt vis med lång skalmaceration. Det tillsätts endast minimala mängder svavel, och vinerna buteljeras utan klarning och filtrering.
Sedan 2005 har sonen Mauro hjälpt till i företagets ledning, och 2012 följde Mauros syster Mirella efter. Mauro och Mirella har båda fullföljt enologutbildningen i Alba. Från 8,5 hektar i Monforte d’Alba, fördelat på cru:erna Gramolere, Bricat och Castelletto, producerar Giovanni Manzone cirka 50 000 flaskor per år.
Hur smakar Manzone Barolo DOCG Gramolere Riserva 2015 i trækasse?
Manzones Gramolere Riserva är redan en upplevelse att se i glaset. Mörk, tät och dyster samtidigt som den har en fin orange-röd tegelfärgad kant. Doften är som ett äventyr av aromer, inleds med fuktig skogsmark, torkade rosor, skogssmultron, hallon och körsbär som åtföljs av en nästan magisk mineralitet. Bouqueten är långtifrån färdig med att veckla ut sig och snart kommer även djupa toner av läder, tryffel, lakritspulver, kamfer, tobak, rökt kött och moka. I munnen är vinet kraftfullt, men samtidigt mjukt och välbalanserat — ett bevis på den perfekta 2015-årgången i Piemonte. Smaken breder ut sig komplext i munnen, där den läckert lakritsiga och lätt fatkryddade frukten klingar av med imponerande mineralitet samt en vänlig men bestämd hälsning från tanninerna. Drick nu, eller lagra i över 20 år från skördeåret.
Manzone Barolo DOCG Gramolere Riserva 2015 i trækasse passar bra till...
Om Manzone

Den familjeägda producenten Giovanni Manzone ligger i kommunen Monforte d’Alba, med den berömda Poderi Aldo Conterno bland sina närmaste grannar. Manzone-vinerna håller samma höga klass!
Husets historia börjar med köpet av egendomen Ciabot del Preve 1925. Manzone-familjen började i liten skala producera egen vin omkring 1965, och under de följande decennierna investerade man löpande i nya parceller. Mitt i 1980-talet hade beståndet av vingårdar — och efterfrågan på Barolo — vuxit så mycket att Giovanni Manzone kunde leva på att producera vin i eget namn.
Familjens extremt branta och högbelägna toppodlingar med mycket gamla vinstockar ger naturligt låga skördeuttag av extraordinärt hög kvalitet. Resultatet är några av de mest koncentrerade och lagringsvärda av alla Barolo-viner.
I arbetet i vingården hyllar Manzone-familjen hållbara och naturliga principer, och vinstockarna odlas helt utan gödsling och utan användning av insekticider. I vineriet jäser vinerna med terroirens och vinkällarens naturligt förekommande jäststammar, och man vinifierar dem på traditionellt vis med lång maceration av druvskalen. Endast minimala mängder svavel tillsätts, och vinerna buteljeras utan klarning och filtrering.
Sedan 2005 har sonen Mauro hjälpt till i företagets ledning, och 2012 anslöt sig hans syster Mirella. Mauro och Mirella har båda studerat enologi i Alba. Från 8,5 hektar i Monforte d’Alba, fördelat på de tre cru:erna Gramolere, Bricat och Castelletto, framställer Giovanni Manzone cirka 50 000 flaskor årligen.