
Manzone Langhe Rossese Bianco Rosserto 2021
Det ultra-souliga vita Piemonte ... Slits bort år efter år, men nu kan vi äntligen presentera den helt nya 2021-årgången av Manzones "Rosserto", som fick imponerande 92 poäng från James Suckling.
Vinet, som gjorde sitt Decanter-genombrott med 95 poäng för några år sedan, kommer från den ikoniska Barolo-terroiren Monforte d'Alba. Ett underbart, fatlagrat vitt vin som är ett måste för alla Piemonte-fans - och ett spännande alternativ till burgundiska Chardonnay!
Trots sin höga kvalitetspotential är Rossese Bianco en av Piemontes mest sällsynta druvor på grund av sin mycket låga avkastning. Faktum är att det var familjen Manzone som hjälpte till att rädda druvsorten från utrotning när de återplanterade den på ett litet fält på 1970-talet. Och tack och lov för det!
Denna ambitiösa Rossese Bianco är uppvuxen med lång lagring på den fina jästfällningen som en stor Chablis, även om många kanske förknippar namnet Manzone mer med stort Barolo-rött vin.
Du känner förmodligen Giovanni Manzone bäst för hans 98-poängare, testvinnande Barolo, men på samma "Cru"-fält, Gramolere och Casteletto, har han några rader Rossese Bianco. En så sällsynt sort att det bara finns 7 hektar i dess hemland.
Men sedan 2012 har dessa vackra och minnesvärda vita viner märkts med sin egen officiella benämning, DOC Langhe Rossese Bianco. Gläd dig...
.......
Njut av det till stekt fisk, grillade skaldjur, fågel, krämiga pastarätter och nötiga ostar. Servera vid 10-12°C
Hur smakar Manzone Langhe Rossese Bianco Rosserto 2021?
"Rosserto" 2021 ser vackert ut i glaset med en ljus gyllene färg och ungdomliga citrusgröna reflektioner. Nosen drar in dig med spännande och komplexa aromer av akaciablomma, saltad citrus, apelsinskal, våta stenar, melon, persika och honung, som ger vika för delikata inslag av nötter, nybakad brioche, rök, vanilj från fatet... Vinet landar krämigt och darrande på tungan, där smaken av gul stenfrukt sprider sig elegant i munnen. En frestande mineralisk citrusfräschör, lätta örttoner och inslag av tanniner lyfter i avslutningen. Om du letar efter ett alternativ till vit Bourgogne och Chardonnay - prova denna ultrarara vita Piedmont! Drick nu eller spara 8-10 år från skördeåret.
Manzone Langhe Rossese Bianco Rosserto 2021 passar bra till...
Om Manzone

Den familjeägda producenten Giovanni Manzone ligger i kommunen Monforte d’Alba, med den berömda Poderi Aldo Conterno bland sina närmaste grannar. Manzone-vinerna håller samma höga klass!
Husets historia börjar med köpet av egendomen Ciabot del Preve 1925. Manzone-familjen började i liten skala producera egen vin omkring 1965, och under de följande decennierna investerade man löpande i nya parceller. Mitt i 1980-talet hade beståndet av vingårdar — och efterfrågan på Barolo — vuxit så mycket att Giovanni Manzone kunde leva på att producera vin i eget namn.
Familjens extremt branta och högbelägna toppodlingar med mycket gamla vinstockar ger naturligt låga skördeuttag av extraordinärt hög kvalitet. Resultatet är några av de mest koncentrerade och lagringsvärda av alla Barolo-viner.
I arbetet i vingården hyllar Manzone-familjen hållbara och naturliga principer, och vinstockarna odlas helt utan gödsling och utan användning av insekticider. I vineriet jäser vinerna med terroirens och vinkällarens naturligt förekommande jäststammar, och man vinifierar dem på traditionellt vis med lång maceration av druvskalen. Endast minimala mängder svavel tillsätts, och vinerna buteljeras utan klarning och filtrering.
Sedan 2005 har sonen Mauro hjälpt till i företagets ledning, och 2012 anslöt sig hans syster Mirella. Mauro och Mirella har båda studerat enologi i Alba. Från 8,5 hektar i Monforte d’Alba, fördelat på de tre cru:erna Gramolere, Bricat och Castelletto, framställer Giovanni Manzone cirka 50 000 flaskor årligen.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener