
Manzone Langhe Rossese Bianco Rosserto 2022
Ultra-souligt vitt vin från Barolos bästa vingårdar!
Många känner Manzone för sina testvinnande Barolos med upp till 98 poäng. Men på samma "Cru" -fält, Gramolere och Casteletto, finns det några rader med Rossese Bianco-druvor. En så sällsynt sort att det bara finns 7 hektar i dess hemland.
Resultatet, det vita vinet Rosserto, är ett av Piemontes mest spännande alternativ till de stora fatlagrade vita vinerna från Bourgogne baserade på Chardonnay.
Trots sin höga kvalitetspotential är Rossese Bianco en av Piemontes mest sällsynta druvsorter - helt enkelt på grund av sin mycket låga avkastning. Faktum är att det var familjen Manzone som hjälpte till att rädda druvsorten från utrotning när de återplanterade den på ett litet fält på 1970-talet. Och tack och lov för det!
Sedan dess har vinet fått både 95/100 och 93/100 poäng i Decanter, som utsåg det till delad testvinnare bland Piemontes bästa vita viner.
Det vita vinet får också toppbetyg av både James Suckling och Robert Parker, medan infödde René Langdahl hyllar det som ett av sina "favoritviner"... Mycket begränsat lager!
Njut av det till stekt fisk, grillade skaldjur, fågel, krämiga pastarätter och nötiga ostar. Servera vid 10-12°C
Hur smakar Manzone Langhe Rossese Bianco Rosserto 2022?
Manzone Rosserto 2022 lyser i glaset med en ljus gyllene färg och ungdomliga citrusgröna reflektioner... Doften lockar med spännande, komplexa aromer av akaciablomma, saltad citrus, apelsinskal, våta stenar, melon, persika och en antydan till honung. Några virvlar i glaset avslöjar delikata nyanser av nötter, nybakad brioche, subtil rök och vanilj från fatlagringen... I munnen är vinet krämigt och livligt, med smaker av gul stenfrukt som sprider sig elegant och balanseras av en frestande mineralisk citrusfräschör, lätta örttoner och ett subtilt tanninbett som lyfter avslutningen. Letar du efter ett spännande italienskt alternativ till vit bourgogne? Så tveka inte att prova detta mycket sällsynta vita vin från Piemonte! Drick nu eller förvara i 8-10 år från skördeåret.
Smaknoter
Persika
Grapefrukt
Päron
Toast
Våta stenar
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Manzone Langhe Rossese Bianco Rosserto 2022 passar bra till...
Om Manzone

Den familjeägda producenten Giovanni Manzone ligger i kommunen Monforte d’Alba, med den berömda Poderi Aldo Conterno bland sina närmaste grannar. Manzone-vinerna håller samma höga klass!
Husets historia börjar med köpet av egendomen Ciabot del Preve 1925. Manzone-familjen började i liten skala producera egen vin omkring 1965, och under de följande decennierna investerade man löpande i nya parceller. Mitt i 1980-talet hade beståndet av vingårdar — och efterfrågan på Barolo — vuxit så mycket att Giovanni Manzone kunde leva på att producera vin i eget namn.
Familjens extremt branta och högbelägna toppodlingar med mycket gamla vinstockar ger naturligt låga skördeuttag av extraordinärt hög kvalitet. Resultatet är några av de mest koncentrerade och lagringsvärda av alla Barolo-viner.
I arbetet i vingården hyllar Manzone-familjen hållbara och naturliga principer, och vinstockarna odlas helt utan gödsling och utan användning av insekticider. I vineriet jäser vinerna med terroirens och vinkällarens naturligt förekommande jäststammar, och man vinifierar dem på traditionellt vis med lång maceration av druvskalen. Endast minimala mängder svavel tillsätts, och vinerna buteljeras utan klarning och filtrering.
Sedan 2005 har sonen Mauro hjälpt till i företagets ledning, och 2012 anslöt sig hans syster Mirella. Mauro och Mirella har båda studerat enologi i Alba. Från 8,5 hektar i Monforte d’Alba, fördelat på de tre cru:erna Gramolere, Bricat och Castelletto, framställer Giovanni Manzone cirka 50 000 flaskor årligen.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener