
Markowitsch, Chardonnay Schüttenberg 2013
2013 Gerhard Markowitsch Chardonnay Schüttenberg Carnuntum (Niederösterreich, Østrig)
Carnuntums kultvinmager Markowitsch står bag denne fornemt anmeldte ”Schuttenberg”. Østrigs bedste chardonnay?
Enkeltmarksvinen ”Schüttenberg” er en frisk og slank ”cool climate”-chardonnay med moderat alkohol og stor finesse. Vi anbefaler den som prisdygtigt alternativ til stor hvid bourgogne!
Let gylden i glasset. Forførende og detaljerig næse: grapefrugt, frisk pære, lemon curd og mandarinskal med eksotisk strejf af ananas. Komplekse noter af smør, røg, nødder og vanilje fra fadet. I munden cremet og mellemfyldig med melonfedme og livlig syre i perfekt balance. Finishen er lang og harmonisk med fin madvenlig syre og saltet mineralitet. (13,5% alkohol; gemmepotentiale: ca. 2022)
93/100 Falstaff Magazin (årg. 2013)
92/100 Wine Enthusiast (årg. 2014)
Anbefales til: fyldige salater – f.eks. Caesar Salad; smagfulde fisk – f.eks. laks, tun eller pighvar; skaldyr – f.eks. kammusling eller hummer; fjerkræ; cremede pastaretter og risotto – f.eks. med safran, trøffel eller svampe; cremede oste. Serveringstemperatur: 10-13°C
Den 900 hektar lille østrigske vinregion Carnuntum, beliggende mellem Wien i vest og den slovakiske grænse i øst, har gjort international kometkarriere med sit såkaldte ”rødvinsmirakel”. Carnuntum er i dag særlig kendt for ambitiøse, sensationelt frugtige og dog elegante rødvine med modne tanniner - og ingen leverer varen bedre end Gerhard Markowitsch. Efter dannelsesrejser til Bordeaux og Toscana overtog han i 1990 sin fædregård med blandingskultur, for blot 9 år senere at kunne lade sig hædre som ”Østrigs bedste vinmager” (Falstaff Magazin). Markowitsch producerer dog også fremragende hvidvine! 2013 Chardonnay Schüttenberg er fremstillet af håndhøstede druer fra den grus- og kalkholdige enkeltmark af samme navn.
Mosten spontangæres ved 20-25°C i delvist nye 228l. burgundiske fade med efterfølgende malolaktisk gæring. Vinen fadmodnes afslutningsvis med 12 mdrs. bærmekontakt.
Om Markowitsch

Carnuntums kung. Punkt. Gerhard Markowitsch är den geniale österrikiske vinmakaren som med sin serie av mirakulösa rödviner har satt den 900 hektar stora vinregionen Carnuntum på världskartan.
Efter studieresor till Bordeaux och Toscana tog den unge och ambitiöse Gerhard 1990 över fädernegården med blandbruk, för att bara nio år senare kunna hyllas som "Østrigs bedste vinmager" i Falstaff Magazin.
Ett genombrott av episka proportioner följde när en österrikisk lilliputt slogs mot en burgundisk jätte: en Pinot Noir Reserve från Gerhard Markowitsch besegrade Romanée-Conti La Tache i en blindprovning! Händelsen skickade chockvågor genom hela vinvärlden... en ny stjärna var född!
Från samma terroirer som nämnda reserve-flaggskep (närmare bestämt från de svala och kalkrika enskilda vingårdslägena Ried Kirchtal och Ried Scheibner vid byn Höflein) gör Markowitsch en billigare Pinot Noir som är så bra och så välrecenserad att man skäms ordentligt över att kalla den ett basvin!
Men för Österrikes främste producent av rödvin tar festligheterna inte slut vid Pinot Noir… Från sitt toppmoderna vineri i Göttlesbrunn lanserar Markowitsch den ena högt recenserade praktrödvinen efter den andra: från Bordeaux- och Bolgheri-inspirerade kultcuvéer (M1, Rosenberg, Redmont) till österrikiska specialiteter på St-Laurent, Blaufränkisch och Zweigelt. Glömde vi de vita Grüner Veltliner Alte Reben och Meursault-dödaren Chardonnay Schüttenberg? 90+ poäng över hela linjen…
Vindata
Vinet kommer från
Producent
Innehåll
Alkohol-%