
Markowitsch Grüner Veltliner Alte Reben 2021
”2021: A vintage just the way we like it!” – Gerhard Markowitsch
Yes! Även Österrikes bästa vinmakare är helt upprymd över kvaliteten… Perfekt druvmognad med kittlande frisk mineralitet – den nya årgången 2021 är helt fantastisk!
Alltid utsålda Alte Reben har precis landat i den nya toppårgången. Uråldriga vinstockar och burgundisk fatlagring är nyckeln till toppkvaliteten i flaggskeppet, som Gerhard Markowitsch gör på alpernas populära signaturdruva, Grüner Veltliner.
Ett exempel på världsklass-Grüner enligt konstens alla regler! Seriös, frisk och pepprig, underbart koncentrerad i frukten och – med imponerande 14,1% alkohol – rik och fyllig som en Meursault!
Njut av den till stekt fisk och skaldjur, sushi, asiatiska rätter, fågel, wienerschnitzel och grillade grönsaker samt nötiga ostar. Servera vinet vid 10–12°C.
Hur smakar Markowitsch Grüner Veltliner Alte Reben 2021?
Redan vid upphällningen frestar det vita vinet elegant guldgult med ett friskt grönt skimmer… Doften framträder med perfekt koncentrerad och vackert nyanserad arom av gula äpplen, vitpeppar, mandarin, saltad grapefrukt, krusbär och mango, som döljer fina inslag av krossad vitpeppar och delikata fatkryddor... Vinet lägger sig fylligt och krämigt på tungan, där smaken imponerar med fruktkraft, fräschör och kryddighet i perfekt balans. Eftersmaken är stor och mäktig – med en intensitet du bara finner från gamla vinstockar planterade i ett extraordinärt terroir. "Great Grüner!" Drick nu, eller spara 6–8 år från skördeåret.
Markowitsch Grüner Veltliner Alte Reben 2021 passar bra till...
Hur är Markowitsch Grüner Veltliner Alte Reben 2021 framställt?
Alte Reben 2021 är framställd av 100% Grüner Veltliner från vinstockar upp till 35 år gamla i Carnuntum. Markowitsch handplockar extra mogna druvor från en sluttning med löss. 80% av musten jäser med fruktbevarande temperaturstyrning vid 20°C i ståltank, medan resten uppnår en kryddig komplexitet vid jäsning i 228-liters burgundiska ekfat. Vinet mognar vidare på stål och ekfat, där kontakten med de fina jästresterna fulländar vitvinet med en läcker krämig fyllighet.
Druvor
Grüner VeltlinerOm Markowitsch

Carnuntums kung. Punkt. Gerhard Markowitsch är den geniale österrikiske vinmakaren som med sin serie av mirakulösa rödviner har satt den 900 hektar stora vinregionen Carnuntum på världskartan.
Efter studieresor till Bordeaux och Toscana tog den unge och ambitiöse Gerhard 1990 över fädernegården med blandbruk, för att bara nio år senare kunna hyllas som "Østrigs bedste vinmager" i Falstaff Magazin.
Ett genombrott av episka proportioner följde när en österrikisk lilliputt slogs mot en burgundisk jätte: en Pinot Noir Reserve från Gerhard Markowitsch besegrade Romanée-Conti La Tache i en blindprovning! Händelsen skickade chockvågor genom hela vinvärlden... en ny stjärna var född!
Från samma terroirer som nämnda reserve-flaggskep (närmare bestämt från de svala och kalkrika enskilda vingårdslägena Ried Kirchtal och Ried Scheibner vid byn Höflein) gör Markowitsch en billigare Pinot Noir som är så bra och så välrecenserad att man skäms ordentligt över att kalla den ett basvin!
Men för Österrikes främste producent av rödvin tar festligheterna inte slut vid Pinot Noir… Från sitt toppmoderna vineri i Göttlesbrunn lanserar Markowitsch den ena högt recenserade praktrödvinen efter den andra: från Bordeaux- och Bolgheri-inspirerade kultcuvéer (M1, Rosenberg, Redmont) till österrikiska specialiteter på St-Laurent, Blaufränkisch och Zweigelt. Glömde vi de vita Grüner Veltliner Alte Reben och Meursault-dödaren Chardonnay Schüttenberg? 90+ poäng över hela linjen…
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning



















