



Markowitsch Grüner Veltliner Alte Reben 2022
Lita på oss ... Du har inte upplevt Grüner Veltliner fullt ut förrän du får denna österrikiska paradgren i ditt glas!
Vi talar om Carnuntum-regionens kanske finaste "Cru flagship", som fått sitt namn efter vinstockarna som är upp till 35 år gamla.
100-poängsstjärnan Gerhard Markowitsch skämmer bort sitt toppvin i burgundisk stil med delvis jäsning och mognad på ekfat, där kontakten med den fina jästfällningen gör textur- och smakupplevelsen extra krämig och utsökt!
Det här är Grüner i världsklass, helt enligt regelboken! Allvarligt, friskt och pepprigt, underbart koncentrerat i frukten och med hela 13,5% alkohol - rikt och fylligt som en Meursault.
Njut av det till stekt skaldjur, sushi, asiatiska rätter, fågel, wienerschnitzel och grillade grönsaker samt nötiga ostar. Njut av vinet vid 10-12°C.
Hur smakar Markowitsch Grüner Veltliner Alte Reben 2022?
När den hälls upp, vackert levande och delikat gyllene i glaset ... Näsan lovar stor Grüner Veltliner med en touch av seriös Bourgogne! Vitpeppar, vita blommor, gula äpplen, vitpeppar, mandarin, saltad grapefrukt, krusbär och mango upphetsar och ger plats för delikata smaker av smör, nötter och lemon curd... På tungan, härligt rik och krämig med fruktkraft, mineralisk friskhet och vaniljkrydda i vacker balans. Eftersmaken är stor och kraftfull - med en intensitet som du bara hittar från gamla vinstockar planterade i en extraordinär terroir. Stor, stor Grüner! Drick nu eller spara 6-8 år från skördeåret.
Markowitsch Grüner Veltliner Alte Reben 2022 passar bra till...
Hur är Markowitsch Grüner Veltliner Alte Reben 2022 framställt?
Alte Reben 2022 är gjort på 100% Grüner Veltliner som Gerhard Markowitsch handskördar från upp till 35 år gamla vinstockar i Carnuntum. Markowitsch handplockar extra mogna druvor från en sluttning med löss. 80% av musten jäser med fruktbevarande temperaturkontroll vid 20°C i ståltankar, medan de återstående 20% uppnår en utsökt kryddig komplexitet genom jäsning på 228 liters burgundiska ekfat. Vinet mognar återigen på stål- och ekfat, där kontakten med de fina jästresterna fulländar det vita vinet med utsökt krämig fyllighet.
Druvor
Grüner VeltlinerOm Markowitsch

Carnuntums kung. Punkt. Gerhard Markowitsch är den geniale österrikiske vinmakaren som med sin serie av mirakulösa rödviner har satt den 900 hektar stora vinregionen Carnuntum på världskartan.
Efter studieresor till Bordeaux och Toscana tog den unge och ambitiöse Gerhard 1990 över fädernegården med blandbruk, för att bara nio år senare kunna hyllas som "Østrigs bedste vinmager" i Falstaff Magazin.
Ett genombrott av episka proportioner följde när en österrikisk lilliputt slogs mot en burgundisk jätte: en Pinot Noir Reserve från Gerhard Markowitsch besegrade Romanée-Conti La Tache i en blindprovning! Händelsen skickade chockvågor genom hela vinvärlden... en ny stjärna var född!
Från samma terroirer som nämnda reserve-flaggskep (närmare bestämt från de svala och kalkrika enskilda vingårdslägena Ried Kirchtal och Ried Scheibner vid byn Höflein) gör Markowitsch en billigare Pinot Noir som är så bra och så välrecenserad att man skäms ordentligt över att kalla den ett basvin!
Men för Österrikes främste producent av rödvin tar festligheterna inte slut vid Pinot Noir… Från sitt toppmoderna vineri i Göttlesbrunn lanserar Markowitsch den ena högt recenserade praktrödvinen efter den andra: från Bordeaux- och Bolgheri-inspirerade kultcuvéer (M1, Rosenberg, Redmont) till österrikiska specialiteter på St-Laurent, Blaufränkisch och Zweigelt. Glömde vi de vita Grüner Veltliner Alte Reben och Meursault-dödaren Chardonnay Schüttenberg? 90+ poäng över hela linjen…
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener
Restsöcker
Syrainnehåll



















